Μέριμνα και στόχος της εθνικής στρατηγικής για τη Διασπορά η ελληνική γλώσσα, είπε ο Φωτίου

Η διάδοση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους αποδήμους μας, αποτελεί βασική μέριμνα και στόχο της εθνικής στρατηγικής για τη Διασπορά, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick με θέμα «Ελληνική Διασπορά – η σημασία διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια», η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, όπως έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου σε αναγνώριση της συμβολής της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στη διαδικτυακή συζήτηση που έγινε με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα, ο κ. Φωτίου είπε ότι ειδικά για τους ‘Έλληνες της Κύπρου, η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο γνώρισμα, που δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξη τους, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες, τους αγώνες και τις επιδιώξεις τους.

«Είναι η δική μας γλώσσα που μας ενώνει και μας οπλίζει με δύναμη και σθένος να προχωρήσουμε μπροστά», συνέχισε τονίζοντας ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του ελληνισμού και χρέος των Ελλήνων και των ομογενών είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες και θύλακες ελληνοφωνίας, παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Είπε επίσης ότι μεταξύ των αποδήμων προωθούνται ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, «όπως και της ιστορίας μας, συνεργαζόμενοι με πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς, όπως και με τις οργανώσεις των απανταχού αποδήμων μας και ιδιαίτερα των νέων της διασποράς μας από τα παιδιά τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουμε στις ρίζες μας την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Πρόσθεσε πως αυτοί είναι οι αυριανοί ηγέτες της διασποράς και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να πετύχουμε τον πιο πάνω στόχο.

Είπε τέλος ότι «η κοινή ιστορία των εθνικών μας αγώνων συμπορεύεται και συνταυτίζεται, έχοντας πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο τον αγώνα να διατηρήσουμε ανόθευτο το εθνικό μας πολιτισμό και άσβεστα τα ιδανικά της πατρίδας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ-«Αρχή μιας νέας πνευματικής εποχής»
Αρχιεπίσκοπος: Ανιδιοτελής η διακονία του Πάπα στην Εκκλησία
Θέτουν επί τάπητος οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την πρόταση του ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης
Ικανοποιητική η κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα-«Αυξημένες οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα»
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών η γιαγιά Σπιρτού-Η γηραιότερη εγκλωβισμένη του Κορμακίτη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την μαντίλα στα κατεχόμενα-Τ/κ επικρίνουν την Τουρκία
Σκόνη στην ατμόσφαιρα και νεφώσεις στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Οργή των τυφλών για το νέο πάρκινγκ του Μακάρειου Νοσοκομείου-Απειλούν με κινητοποιήσεις
Ένα παιδί, μία κρίση, καμία δομή-Η τραγική αλήθεια ενός πατέρα για τον αυτισμό στην Κύπρο
Καταγγελία ACCEPT για ομοφοβική κίνηση σε λαμπρατζιά-Έκαψαν ταμπέλα που έγραφε LGBT αντί για Ιούδα