Εκστρατεία ενημέρωσης ξένων Πρεσβευτών για το Κυπριακό ξεκίνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό των Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και των Πρέσβεων Ελλάδας και Γερμανίας, ξεκίνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το κόμμα του συμφωνεί με την προσέγγιση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας στο Κυπριακό και τόνισε πως είναι λάθος να στέλνεται το μήνυμα πως για τους Κύπριους, το Κυπριακό αποτελεί δευτερεύον ζήτημα και όχι ύψιστη προτεραιότητα.

Σε δηλώσεις του μετά από συναντήσεις, που είχε με την Πρέσβειρα της Γαλλίας και τον Πρέσβη της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, είπε πως εντός της εβδομάδας θα ολοκληρώσει τις επαφές του με το σύνολο των Πρεσβευτών των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και με τον Πρέσβη της Γερμανίας και της Ελλάδας.

«Στόχος μας είναι και να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε τους Πρέσβεις τόσο για τις θέσεις μας όσο και για τη θέληση μας στην επικείμενη άτυπη Πενταμερή, να βρούμε όσο περνά από το χέρι μας ως ε/κ πλευρά, λύση του Κυπριακού προβλήματος», είπε.

Πρόσθεσε πως ως ΔΗΣΥ θα καταβάλουν στα μέτρα των δυνατοτήτων τους κάθε προσπάθεια για να ενεργοποιήσουν και να ενημερώσουν τον διεθνή παράγοντα για την αναγκαιότητα εξεύρεσης σωστής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, εξήγησε στους Πρέσβεις και θα εξηγήσει και σε όλους τους συνομιλητές του εντός και εκτός Κύπρου, πως ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με τη θέση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. «Θα είναι μια πιο λειτουργική λύση με τις δύο περιοχές να έχουν σχεδόν μια πλήρη αυτονομία στα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις πολύ περιορισμένες εξουσίες που θα μείνουν στην Κεντρική Κυβέρνηση, που θα διασφαλίζουν τη μια κυριαρχία και το ένα κράτος, δεν έχουμε πρόβλημα ως ΔΗΣΥ να δεχθούμε την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως ήταν και παραμένει εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού, και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτό το εθνικό ζήτημα χωρίς να παραβλέπουν τα άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Τόνισε πως χωρίς τόπο δεν υπάρχει μέλλον, προσθέτοντας πως είναι λάθος από τη στιγμή που ενδιαφέρεται και ενεργοποιείται για το Κυπριακό ο διεθνής παράγοντας, Ρώσοι, Αμερικάνοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και ΗΕ, να στέλνεται το μήνυμα ότι για τους Κύπριους το Κυπριακό δεν είναι καν δευτερεύον θέμα. «Για εμάς στον ΔΗΣΥ, ήταν και παραμένει ύψιστη εθνική μας υποχρέωση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντηση Μιχαηλίδου για τις εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα-Ζητά παύση της το ΕΛΑΜ
Πόρισμα Hellenic Train για Τέμπη-«Η έκρηξη και η πυρκαγιά ήταν μια ατυχής σύμπτωση»
Η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα
Πυρκαγιές σε σπίτια σε Λευκωσία και Αυγόρου-Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές
Ο πατέρας του Κυπριανού για το θάνατο του παιδιού του στα Τέμπη-«Είχε κοκκινίλες στα χέρια του,μύριζε πολύ έντονα χημικά»
Αγώνας δρόμου για τα στοιχεία που θα δείξουν τη διαδρομή τουΚαλογήρου-Στο μικροσκόπιο και ο ιατρικός του φάκελος
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητεί το Ισραήλ
Η τελευταία πράξη του δράματος-Το ύστατο χαίρε στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό
Νέοι διάλογοι αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη-«Έχουμε τρακάρει, το τρένο έχει πάρει φωτιά»
Στο ψυγείο η Κύπρος με τσουχτερό κρύο και χιόνια-Στους 8 βαθμούς η θερμοκρασία