Παράταση αγωνίας για τις νέες χαλαρώσεις-Οδικός χάρτης υπό προϋποθέσεις

Θέλουν να δουν την επίπτωση της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα και μετά να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, Υπουργείο Υγείας, επιστήμονες και διυπουργική τεχνική επιτροπή, που ετοιμάζουν τον οδικό χάρτη των χαλαρώσεων της επόμενης φάσης. 

Αν και το διάταγμα του υπουργού Υγείας, έχει ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, γίνονται σκέψεις για ανανέωσή του τουλάχιστον για άλλη μία εβδομάδα, προκειμένου να παρέλθει κάποιο διάστημα και να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει έξαρση και σε ποιο βαθμό. Εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, τότε το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση της χαλάρωσης, θα ανάψει για τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίων και οι υπόλοιποι των Λυκείων στα θρανία, ενώ ενδεχομένως να δοθούν επιπρόσθετες χαλαρώσεις στα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις. Sms, κέρφιου και περιορισμοί στις διακινήσεις θα παραμείνουν, όπως όλα δείχνουν καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Σ’ ότι αφορά στους χώρους εστίασης, δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν το Μάρτιο.

Οι επιστήμονες, που αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση περιμένουν, ότι σε μία περίπου εβδομάδα θα αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις των χαλαρώσεων, στα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να φέρει έξαρση, επειδή αυξάνονται οι επαφές. Παράλληλα είναι ένας λόγος για να υιοθετήσουμε συμπεριφορά ασφαλή», ανέφερε στον REPORTER, ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Όπως εξήγησε, το πρώτο χρονικό σημείο που θα έχει κάποια βαρύτητα στην αξιολόγηση των μέτρων, «είναι μία εβδομάδα μετά την πρώτη φάση. Όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως οι φάσεις χαλάρωσης, θα πρέπει να διαρκούν μία βδομάδα. Από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, θα φανεί τι επίδραση είχε η Α’ φάση».

Οι ειδικοί προκρίνουν τη μεσολάβηση τουλάχιστον δύο εβδομάδων ανάμεσα στην κάθε φάση χαλάρωσης, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα και να προληφθεί ενδεχόμενο πισωγύρισμα, που θα οδηγούσε στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων. «Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 14 ημέρες από τη μία φάση στην άλλη, όπως έχει φανεί και από προηγούμενη εμπειρία. Εμείς έχουμε ήδη δηλώσει πως θα θέλαμε ο Φεβρουάριος, να είναι ο μεταβατικός μήνας και όχι ο μήνας των μεγάλων χαλαρώσεων», σημείωσε ο Καθηγητής Τσιούτης.

Αν και η επιδημιολογική εικόνα καθώς και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχουν βελτιωθεί αισθητά, παραμένουν εκτός των επιθυμητών ορίων. Αυτό είναι κάτι που συνυπολογίζουν οι επιστήμονες και είναι γι' αυτό που προτείνουν αργή αποκλιμάκωση. «Εμείς βλέπουμε καθημερινά τα δεδομένα και έχουμε τις εβδομαδιαίες αναφορές που μας δείχνουν πως κινούνται οι επιδημιολογικοί δείκτες, αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλές να προχωρήσουμε σε ευρείες χαλαρώσεις, δεν θα μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου», υπογράμμισε ο κ. Τσιούτης.

Ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιδημιολογική κατάσταση και για τα δεδομένα από πρώτη αποτίμηση της Α’ φάσης αποκλιμάκωσης. Ενώπιον του Υπουργικού θα κατατεθεί και πρόταση για πρόσληψη 200 ανέργων, προκειμένου να συνδράμουν στους ελέγχους που γίνονται σε επιχειρήσεις για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Καταπάτηση δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ο Ουστέλ για τις παράνομες αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα
Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανώγυρα-Προστατεύτηκαν κατοικίες
Θλίψη Χριστοδουλίδη για τον θάνατο του Ηλιάδη-«Με τίμησε με τη φιλία του μέχρι το τέλος της ζωής του»
Χειροπέδες σε 44χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε καφετέρια στον Στρόβολο-Πληροφοριοδότης άνοιξε τον δρόμο για σύλληψη
Προς συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας με Επίτροπο Ισότητας Φύλων το ΕΤΕΚ
Μοιραίο μπάνιο για 57χρονο που ανασύρθηκε νεκρός στην Αγία Θέκλα-Βρέθηκε στα βράχια με την ενδυμασία ψαρέματος
Επτάμηνο βρέφος με ψηλούς πυρετούς μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο με συνοδεία αστυνομικού
Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας και δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης
Σε κρίσιμη κατάσταση ο 25χρονος μοτοσικλετιστής που παρασύρθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό
Λουόμενος εντοπίστηκε αναίσθητος σε βράχια σε θαλάσσια περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου