Έμφαση στην λύση δύο κρατών από Τατάρ και Οκτάι

Έμφαση στην λύση δύο κρατών στην Κύπρο και αναφορά στις σχετικές δηλώσεις νωρίτερα σήμερα του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν οι Ερσίν Τατάρ και Φουάτ Οκτάι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους νωρίς το απόγευμα στα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία Τούρκων Υπουργών και τεχνοκρατών, είχε πρώτα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη την οποία χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική. Και οι δύο τόνισαν πως Τουρκία και ψευδοκράτος ενεργούν σε αρμονία.

Μιλώντας πρώτος ο κ. Τατάρ σημείωσε την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ότι οι τεχνικές ομάδες των δύο αντιπροσωπειών θα μελετήσουν συγκεκριμένα έργα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον περιφερειακό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας που είχε σχεδιαστεί χρόνια πριν αλλά είναι ακόμα ημιτελής. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η υποδομή του ψευδοκράτους και τέτοια έργα να τελειώσουν, πρόσθεσε.

«Θέλω με ικανοποίηση να εκφράσω ότι εμείς, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, είμαι σε πλήρη αρμονία και 100% ομοφωνία» δήλωσε ο κ. Τατάρ αναφερόμενος στο Κυπριακό και σημειώνοντας ότι η τελευταία πληροφόρηση που έχει για την άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι πως θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Μαρτίου. Με ικανοποίηση, συνέχισε, άκουσε σήμερα τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει πως η ομοσπονδία πλέον τέλειωσε και πλέον η μόνο λύση είναι να περάσουμε σε μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που θα ζουν δίπλα δίπλα. «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι η μητέρα πατρίδα μας, είναι μια εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη, η πιο δυνατή και γι’ αυτό ηγετική χώρα στην περιοχή και ως τέτοια το τί θα πει σε αυτό το θέμα έχει εξέχουσα σημασία. Έτσι, γι’ αυτά που είπε το πρωί ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλω να τον ευχαριστήσω τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του έθνους μου, εκ μέρους του τ/κ λαού», κατά την έκφρασή του.

Οι Τ/κ, συνέχισε, έζησαν πολλές δυσκολίες, έγιναν πρόσφυγες, αλλά το 1974 με την παρέμβαση της Τουρκίας που απόρρεε από τα εγγυητικά της δικαιώματα – όπως είπε – οι Τ/κ απέκτησαν ελευθερία και ανεξαρτησία και σήμερα έχουν το «κράτος» τους με όλες τις ευλογίες του, την πρωτοβουλία για το Βαρώσι και τα έργα που θα γίνουν για την ευημερία και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής.

Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη «νότια Κύπρο» - όπως είπε ο κ. Τατάρ – «πολύ μας λύπησαν γιατί αναφέρθηκε στην Τουρκία ως κατοχική δύναμη» αλλά για τους Τ/κ – πρόσθεσε – «είδα ότι είναι ανήμπορος να καταλάβει τι λέμε».

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι εάν έγιναν λάθη στην Κύπρο, η ίδρυση της ΕΟΚΑ, εάν έγιναν γενοκτονίες σε βάρος των Τ/κ, με το πραξικόπημα του ’74 και την πτώση του Μακαρίου εάν ζητούνταν η ένωση με την Ελλάδα, «αυτή που τα έκανε αυτά ήταν η Ελλάδα, αυτή που εισέβαλλε πραγματικά στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η Ελλάδα».

Στόχος του, είπε ο κ. Τατάρ, είναι να συνεχιστεί η ύπαρξη του τ/κ «λαού», να επιτευχθεί η ασφάλειά του, να σταθούν με το κεφάλι ψηλά περήφανοι και θα συνεχίσουν να πράττουν ό,τι χρειάζεται με την Τουρκία.

Φουάτ Οκτάι

Πρωτίστως «την εθνική μας υπόθεση, το θέμα της Κύπρου», την πρωτοβουλία για το Βαρώσι και τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, συζήτησαν στην συνάντηση, δήλωσε ο Φουάττ Οκτάι, χαρακτηρίζοντάς την πολύ εποικοδομητική.

«Είδαμε με ικανοποίηση ότι σχετικά με τα βήματα που θα κάνουμε την προσεχή περίοδο είμαστε σε ενότητα, ομοφωνία και πολύ ξεκάθαρα αλληλέγγυοι». Αισθάνεται, συνέχισε, και περηφάνια γι’ αυτό, γιατί ψευδοκράτος και μητέρα πατρίδα – όπως είπε – «είμαστε μαζί, είμαστε ένα. Ήμασταν ένα και μαζί χθες, είμαστε έτσι σήμερα, θα είμαστε και αύριο: το μήνυμα αυτό θέλω να στείλω από εδώ ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινότητα».

Επανέλαβε τη θέση ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, για να στηρίζει τους Τ/κ στο δίκαιο και νόμιμο αγώνα τους, κατά την έκφρασή του.

Ως Τουρκία, συνέχισε, «είμαστε ενάντια στο αδιέξοδο, την αβεβαιότητα και την αδικία στην Κύπρο και υπέρ της βούλησης για λύση. Η τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο».

Ψευδοκράτος και Τουρκία, δήλωσε ο κ. Οκτάι, με καλή πρόθεση ενεργούν στο Κυπριακό και παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, λέγοντας ότι η λύση στο νησί πρέπει να οικοδομήσει πάνω στο δίκαιο και τις πραγματικότητες, τότε θα μπορεί να είναι βιώσιμη. «Εμείς λέμε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το 1968 στη βάση της ομοσπονδίας, πρέπει να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα, είμαστε αποφασισμένοι και ξεκάθαροι σε αυτό. Η ιστορία είναι μάρτυρας. Το ομοσπονδιακό μοντέλο δεν έφερε αποτέλεσμα. Η αιτία αυτού είναι η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα. Επιπλέον, η ε/κ πλευρά σαφώς ποτέ μα ποτέ, δεν ήθελε να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με την τ/κ πλευρά. Δεν ήθελε, δεν θέλει σήμερα,δεν θα θέλει ούτε αύριο, βλέπουμε τα σημάδια αυτού».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι ενώ αναμένεται η πραγματοποίηση της πενταμερούς και συζητείται το ενδεχόμενο μιας συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, το να έρχεται στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να προκαλεί με τέτοιες δηλώσεις, «ξεπέρασε τα όρια. Ο χρόνος δε θα δείξει ότι ξεπέρασε τα όρια.  Η Τουρκία, όπως πάντα, πρώτα κάνει αυτό που πρέπει  στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), λέει αυτά που πρέπει να πει και μετά στηρίζει αυτά που είπε μέχρι τέλους. Εάν δεν υπάρχει λύση στο τραπέζι, δεν θα διστάσει να κάνει αυτό που χρειάζεται εκεί όπου βρίσκεται η λύση. Το έκανε στο παρελθόν, θα γίνει και στο μέλλον».

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επανέλαβε τη θέση ότι το 2004 οι Τ/κ είπαν ναι στο σχέδιο Ανάν και οι Ε/κ όχι, φάνηκε ποιοι δεν ήθελαν την λύση, είχαν κρυφή ατζέντα – όπως είπε – και έγιναν μέλη της ΕΕ. Για τον κ. Οκτάι «εδώ και χρόνια η ΕΕ μιλάει λες και είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας και των Ε/κ» και ενώ στις «ατομικές συναντήσεις είναι πολύ ρεαλιστική, στις κάμερες μπροστά τί κρίμα ενεργεί ως εκπρόσωπος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της λύσης». Ο κ. Μητσοτάκης και η ε/κ πλευρά, είπε ο κ. Οκτάι, «σαν να ήταν ευχαριστημένοι που τα προβλήματα μεταξύ της νότιας Κύπρου και της τδβκ, πάνε να μετατραπούν σε προβλήματα της ΕΕ και της Τουρκίας».

«Ας είναι ευχαριστημένοι. Αν είναι ευχαριστημένοι φέρνοντας την λύση, ας είναι, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι δεν συμβάλλουν έτσι στη λύση, το αντίθετο, συμβάλλον στο αδιέξοδο». Έκανε δε έκκληση και εκ μέρους της ‘τδβκ’ – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – η ΕΕ «να βάλει νου και να έχει μια προσέγγιση πιο ουδέτερη και δίκαιη».

Βαρώσι

Για το Βαρώσι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι βλέπει πως η ε/κ πλευρά δεν έχει αποδεκτεί πως το παραλιακό μέτωπο έχει ανοίξει χωρίς να αλλάζει το υφιστάμενο στάτους κβο και με τρόπο που να αρμόζει στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως είπε.

«Ποιος κέρδισε, ποιος ζήμιωσε από αυτό; Κανείς δεν ζήμιωσε. Ποιος κέρδισε; Οι απλοί πολίτες που πάνε και βλέπουν, κάνουν βόλτα και είναι ευτυχισμένοι και είμαστε σε ένα κλίμα όπου τα παιδιά μπορούν να βλέπουν το  μέλλον με ελπίδα. Δεν αναφέρομαι μόνο σε πολίτες της τδβκ. Και οι Ε/κ θα κερδίσουν. Αλλά τι κρίμα τα μάτια που είναι τυφλά δεν έχουν καμία ευκαιρία να δουν και τα αυτιά που είναι κωφά δεν έχουν καμία πιθανότητα να ακούσουν».

Αποκάλεσε το Βαρώσι «κόρη οφθαλμού της Κύπρου» από το άνοιγμα του οποίου δεν επωφελήθηκαν μόνο οι Τ/κ, όπως είπε και πρόσθεσε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού υπέρ όλων των Κυπρίων έχουν υπονομευθεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ε/κ πλευράς, που συνεχίζονται, όπως υποστήριξε.

«Εμείς λέμε λύση, διπλωματία, δικαιώματα και δίκαιο. Αυτοί λένε αφομοίωση, μιλάνε για ξεπερασμένα πράγματα». Ξεπερασμένα πράγματα, είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, είναι τα «εμπάργκο» εναντίον του ψευδοκράτους και το ότι η παρουσία των Τ/κ από το 1571 στο νησί, εν έτη 2021 δεν λαμβάνεται ακόμα υπόψην. Εάν υπάρχει μια εισβολή, συνέχισε, αυτό αφορά τα δικαιώματα των Τ/κ, περιλαμβανομένων και εκείνων για τους φυσικούς πόρους.

Επανέλαβε δε την φράση του Ταγίπ Ερντογάν «εμείς τα καταφέρνουμε μόνοι μας» και πρόσθεσε ότι «δεν μας τρομάζουν εκείνοι που μιλούν για διάλογο και συνομιλίες αλλά στον Τύπο κάνουν τα λιοντάρια. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά να είμαστε λιοντάρια και στο τραπέζι και στο πεδίο κι αν χρειαστεί γινόμαστε».

Κανείς να μην περιμένει σε ένα περιβάλλον τέτοιας αβεβαιότητας ν’ αφήσουμε μόνη της την ‘τδβκ’, δήλωσε ο κ. Οκτάι, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να έρθουμε αντιμέτωποι με τις πραγματικότητες» και πως στην Κύπρο «υπάρχει δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές κοινότητες, κράτη, δύο διαφορετικές δημοκρατίες».

Η διαπραγμάτευση στη βάση μιας ομοσπονδίας, που είναι μακριά από το πνεύμα του χρόνου και της κοινωνίας, δεν θα προσφέρει τίποτε άλλο παρά χάσιμο χρόνου στον, στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών
ΥΠΕΞ: Η τουρκική κατοχή παραμένει οδυνηρή πραγματικότητα
Αννίτα Δημητρίου: Ανεπίτρεπτο εν μέσω εξεταστικής να συζητάμε για κλιματιστικά και να κλείνουμε σχολεία
O Πρόεδρος συμμετέχει στη Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία
Ανακοινώθηκε επίσημα ο διορισμός του Νικόλα Ιωαννίδη για τη θέση του Υφυπουργού Μετανάστευσης
Στην έδρα του ΟΗΕ ο Κόμπος για εκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Πάει στη βάση για απαντήσεις ο ΔΗΣΥ-Τα επόμενα βήματα στη σκιά του συλλογικού σοκ
Η συναισθηματική ψήφος, οι απλοί άνθρωποι και ο κομματικά πλασμένος κόσμος
ΠτΔ: Προσήλωση της Κυβέρνησης στη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για προώθηση της καινοτομίας
Κύριος ομιλητής σε εκδήλωση στον ΟΗΕ για 60 χρόνια ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Κόμπος