Τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος στην Τουρκία o Ερντογάν

Υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές που προβλέπονται δύσκολες για τον ίδιο, τάχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι σαφές ότι στην πηγή των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκονται τα Συντάγματα που συνέταξαν οι πραξικοπηματίες από τη δεκαετία του 1960 (…) Ήρθε ίσως η ώρα να ξανανοίξει η Τουρκία τη συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα», είπε ο Ερντογάν. «Θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, αν καταλήγαμε σε συμφωνία» με το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε προσχέδιο για το νέο Σύνταγμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε προσχέδιο νέου Συντάγματος θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν προχώρησε ήδη το 2017 στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1982, το οποίο συντάχθηκε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Με αυτήν την αναθεώρηση, που εγκρίθηκε επίσης με δημοψήφισμα, η Τουρκία υιοθέτησε το προεδρικό σύστημα, διευρύνοντας τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολλοί αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο Ερντογάν έχει την πρόθεση να επισπεύσει τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να διεξαχθούν το 2023. Ο ίδιος το διαψεύδει.

Ο 66χρονος Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος. Θεωρητικά, με

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/erntogan-yper-anatheorisis-syntagmatos-toyrkia

Δειτε Επισης

Τι αναμένεται από τις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας-Οι εκτιμήσεις για αδιέξοδο, τι θα κάνει ο Τραμπ
Συνεχίζεται το θρίλερ για το Ουκρανικό-Την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας
Θρίλερ για γερά νεύρα οι συνομιλίες στο Ουκρανικό-«Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»
Το «φιάσκο» στην Τουρκία και οι ειρωνικές εκατέρωθεν δηλώσεις-Τα σενάρια για τις συνομιλίες
Στον αέρα οι συζητήσεις στην Τουρκία-«Ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη»
Υποβαθμίζει τις συνομιλίες στην Τουρκία ο Τραμπ-«Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν»
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Ικόνιο της Τουρκίας-Έγινε αισθητός μέχρι την Άγκυρα
Θρίλερ με τις συνομιλίες για το Ουκρανικό-Από τον «Πρόεδρο κλόουν» στην αντιπροσωπεία «παρωδία»
Το Κίεβο θα αποφασίσει τα βήματα του μετά τη συνάντηση με Ερντογάν
Aναβλήθηκαν για τις επόμενες ώρες οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με πρωτοβουλία Ερντογάν