Το ημερολόγιο της… έξαρσης των επιθέσεων, λευκή σελίδα η εξιχνίαση (vid&pics)

Σε πόλεμο άνευ ορίων φαίνεται να εξελίσσονται οι αντιδράσεις που προκύπτουν γύρω από την πανδημία, στον απόηχο των μέτρων της Κυβέρνησης, με το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, να είναι, πλέον, ορατό. Την ίδια ώρα, οι Αρχές δείχνουν αδυναμία να εξιχνιάσουν πολλές τέτοιας φύσεως υποθέσεις, όπως καταδεικνύεται μέσα και από τα στατιστικά στοιχεία που δίνουν οι Αρχές, για το σοβαρό έγκλημα.

Οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθέτησαν άγνωστοι σε σχολείο στο Ζακάκι, ένας εκ των οποίων εξερράγη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο κτίριο, αλλά και ο εμπρησμός αίθουσας σε σχολείο στη Δευτερά, ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς επιθέσεων, που σημειώθηκαν στον ενάμιση χρόνο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία.

Μπορεί ποτέ και κανείς να μην ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις ή τις απειλές, που καταγράφηκαν σε αυτό το διάστημα, όμως οι χώροι και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν σε κάθε περίπτωση, δείχνουν την κατεύθυνση ως προς τα κίνητρα των αγνώστων, που χτυπούν υπό την κάλυψη του σκότους και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Από αυτές τις υποθέσεις, οι πλείστες παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται υπό τη δίνη της, παρατηρήθηκε κατά καιρούς… έξαρση διαφόρων ενεργειών, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το Υπουργείο Υγείας και οι διαμαρτυρίες έξω από το Προεδρικό και το Υπουργείο Παιδείας. Τρεις μάλιστα επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι Λεόντιος Κωστρίκκης, Πέτρος Καραγιάννης και Δωροθέα Πανά καθώς και ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, δέχθηκαν απειλές κατά τη ζωής τους, λόγω των δημόσιων τοποθετήσεών τους για τους εμβολιασμούς. 

29 Φεβρουαρίου 2020...

Ήταν εννέα μέρες πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο και λίγες μέρες μετά τις αποφάσεις που έσπευσε να λάβει η Κυβέρνηση, υπό το φόβο της παρουσίας περιστατικών στο νησί. Μία από αυτές τις αποφάσεις, που αφορούσε στο κλείσιμο οδοφραγμάτων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο σε μερίδα Ελληνοκυπρίων, όσο και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λήδρας. 

Τα πνεύματα ήταν οξυμένα, με τους διαδηλωτές να πορεύονται προς τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα, με στόχο να τα ρίξουν. Ένας εξ αυτών, επιτέθηκε μάλιστα σε εθνοφρουρό που βρισκόταν στο σημείο. 

Ο 55χρονος άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ στη συνέχεια απολογήθηκε στον εθνοφρουρό. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν τελικά προχώρησε η υπόθεση και αν κατηγορήθηκε όντως από το Δικαστήριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδέχθηκε και απολογήθηκε ο 55χρονος που επιτέθηκε σε στρατιώτη στο οδόφραγμα της Λήδρας

24 Μαΐου 2020...

Λίγες ημέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που είχε επιβάλει για πρώτη φορά η Κυβέρνηση, με στόχο να μην υπάρξει μετάδοση του ιού, ομάδα διαδηλωτών αποφάσισε να παραβιάσει τις συστάσεις των αρμοδίων και να βγει στους δρόμους της Λεμεσού, με πανό και συνθήματα.

Η εκδήλωση είχε… πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Οι διαδηλωτές φώναζαν, μεταξύ άλλων, «κάτω τα χέρια απ’ τα παιδιά μας», αποκαλούσαν τους πολιτικούς «μασόνους» και κρατούσαν πανό που αναγραφόταν «όχι στη νέα τάξη πραγμάτων». Διαμαρτύρονταν για τη χρήση μάσκας και φώναζαν «όχι στον εμβολιασμό». Φώναζαν ακόμη «Ελλάς θρησκεία ορθοδοξία» και «κάτω τα χέρια από την εκκλησία» ενώ διαμαρτυρήθηκαν για τα 5G και τους μετανάστες.

Στο σημείο δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία, κάτι που προκάλεσε ερωτηματικά, αφού η διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο που η Κύπρος προσπαθούσε να κρατήσει τον αριθμό των κρουσμάτων κοντά στο μηδέν. 

Ακολούθησαν εμπρησμοί κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις πόλεις, αφού κάποιοι πίστευαν ότι τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν για να τοποθετηθούν κεραίες 5G. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Αγνόησαν τα μέτρα και πάνω από 100 άτομα βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν

28 Αυγούστου 2020...

Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Εκατοντάδες πολίτες είχαν μαζευτεί στο δρόμο και με μουσικές και πανό, διαμαρτυρήθηκαν κατά των μέτρων για την πανδημία, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Από τις διαμαρτυρόμενους, οι πλείστοι δεν έφεραν προστατευτική μάσκα, κάτι που ήταν και είναι κατά παράβαση των διαταγμάτων της Κυβέρνησης. Κατόπιν εορτής, αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη, να μην κατηγορηθεί κανένας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν θα καταγγελθούν οι διαμαρτυρόμενοι στο Προεδρικό-Με μάσκες οι εκδηλώσεις

24 Οκτωβρίου 2020...

Πραγματοποιείται ακόμη μία εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το Προεδρικό, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν κατά των νέων μέτρων που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση. «ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ», «Ναι στην ελεύθερη βούληση και όχι στο υποχρεωτικό εμβόλιο», «Εν να σας πάρει ο δαίμονας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν. Και σε αυτή την διαμαρτυρία, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν έφεραν προστατευτική μάσκα. 

Όμως δεν έμειναν μέχρι εκεί, αλλά άρχισαν πορεία εντός των δρόμων της πρωτεύουσας, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος και φωνάζοντας σε όσους δεν τους ακολουθούσαν. 

Η Αστυνομία, αφού εξέτασε φωτογραφικό υλικό (πάλι κατόπιν εορτής), αποφάσισε να καταγγείλει δύο άτομα, ενώ είχαν ταυτοποιηθεί μόλις δέκα... από τις εκατοντάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Από το Προεδρικού στους δρόμους της Λευκωσίας-Διαμαρτυρία χωρίς μάσκες... ενάντια στις μάσκες

10 Δεκεμβρίου 2020...

Ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Ήταν η μέρα που δεκάδες διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της Κυβέρνησης, την ίδια ώρα που συνεδρίαζε στο Συνεδριακό η Βουλή, για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Είχαν φτάσει έτοιμοι με πανό και άγριες διαθέσεις, ωστόσο λόγω της παρουσίας της Αστυνομίας, αποφεύχθηκαν τα επεισόδια. Αυτό δεν τους πτόησε από το να μπουν στους δρόμους και να δημιουργήσουν κυκλοφοριακό χάος.

Στη συνέχεια βρέθηκαν έξω από το συγκρότημα Δίας και αφού εξύβρισαν δημοσιογράφους, απέκοψαν τον κυκλικό κόμβο. Έπειτα μερίδα από αυτούς έριξε πέτρες σε Αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και προέβησαν σε τρεις συλλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκάδες διαμαρτυρόμενοι ξανά στους δρόμους κατά των μέτρων-Απειλές και ύβρεις

27 Δεκεμβρίου 2020…

Η πρώτη επίθεση, σε ατομικό επίπεδο, που σημειώθηκε με φόντο την πανδημία, ήταν σε βάρος του τότε μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Λεόντιου Κωστρίκκη, δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2020.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στο όχημα του κ. Κωστρίκκη, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία του. Αφότου ο επιδημιολόγος διαπίστωσε τους βανδαλισμούς, ενημέρωσε τις Αρχές, οι οποίες άρχισαν έρευνες, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι δράστες.

Αυτή μπορεί να ήταν η πρώτη επίθεση κατά του κ. Κωστρίκη, ωστόσο είχε δεχθεί και στο παρελθόν απειλές. Σε μια από τις περιπτώσεις που δέχθηκε απειλές ο κ. Κωστρίκης, εντοπίστηκε και συνελήφθη 35χρονος, ο οποίος απολογήθηκε για την πράξη του.

1η Φεβρουαρίου 2021…

Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, σημειώθηκε έκρηξη στο εμβολιαστικό Κέντρο Υγείας Λατσιών.

Από τις εξετάσεις που έγιναν από τις Αρχές, διαφάνηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε γκαζάκια που άγνωστοι έριξαν έξω από το κέντρο και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε γυάλινες προθήκες του κτιρίου.

Παρά την επίθεση, οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν κανονικά, το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ δεν προέκυψε οποιαδήποτε σύλληψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεψαχνίζουν κλειστά κυκλώματα για την έκρηξη στο Κέντρο Υγείας Λατσιών οι Αρχές

13 Φεβρουαρίου 2021...

Είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας, που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων μας, καθώς για πρώτη φορά η βία, που χρησιμοποίησαν μέλη της Αστυνομίας, ώστε να καταστείλουν τα όποια παρατράγουδα υπήρχαν, χαρακτηρίστηκε υπέρμετρη ή δυσανάλογη. Κατά τη διαμαρτυρία των «Ως Δαμέ» κατά της διαφθοράς και φυσικά των μέτρων, που είχε επιβάλει τότε η Κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας, πάνοπλα μέλη της Αστυνομίας, είχαν στηθεί από νωρίς σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, όπου πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πορείας, είχε γίνει χρήση και του περιβόητου «Αίαντα», με αποτέλεσμα να χτυπηθεί στο μάτι η 25χρονη Αναστασία Δημητριάδου και να υποβληθεί σε τουλάχιστον δύο επεμβάσεις στο μάτι, ενώ είχαν σημειωθεί και έντεκα συλλήψεις. 

Ο τρόπος που επέλεξε η Αστυνομία να καταστείλει τα μέτρα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με πολιτικά κόμματα να ζητούν εξηγήσεις από τον Αρχηγό και να βάλλουν κατά του αρμόδιου Υπουργείου. Εξάλλου, ο Αρχηγός από πλευράς του, ζήτησε την διενέργεια έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Οχτώ μήνες μετά, το πολυσέλιδο πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, παραδόθηκε στο Γιώργο Σαββίδη, εντός του οποίου, υπάρχουν εισηγήσεις για ποινικές διώξεις, ωστόσο ο τελικός λόγος ανήκει στο Γενικό Εισαγγελέα, η απόφαση του οποίου παραμένει προς το παρόν στην αναμονή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Μπλόκαρε τη διαμαρτυρία η Αστυνομία-Επεισόδια και οκτώ συλλήψεις (pics)

25 Απριλίου 2021...

Αλλαγή σκηνικού... Οι διαδηλωτές, αυτή τη φορά, μεταφέρθηκαν έξω από το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Ήταν μία ημέρα πριν την εφαρμογή νέων μέτρων και δεκάδες πολίτες είχαν μαζευτεί έξω από το Αρχηγείο για να διαμαρτυρηθούν. 

Οι διαμαρτυρόμενοι, για ακόμη μία φορά, δεν έφεραν προστατευτικές μάσκες και δεν κρατούσαν τις απαιτούμενες αποστάσεις. Κι ενώ στο χώρο βρίσκονταν μέλη της Αστυνομίας για επιτήρηση, καμία καταγγελία δεν έγινε εκείνη την ώρα και μετέπειτα μελετήθηκε οπτικό υλικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο συνωστισμός στο Αρχηγείο έφερε... μηδέν καταγγελίες

25 Μαΐου 2021...

Από το στόχαστρο νυχτοβατών δεν γλύτωσε ούτε το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο έγινε επίθεση με γκαζάκια στις 25 Μαΐου.

Η επίθεση, σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ, όταν άγνωστος που διακινείτο πεζός σταμάτησε μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, έριξε το γκαζάκι και στη συνέχεια αποχώρησε από το σημείο.

Από τη ρίψη του εκρηκτικού μηχανισμού, προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο του Υπουργείου. Περίπου ένα μήνα αργότερα, είχε συλληφθεί 31χρονος για την επίθεση, εναντίον του οποίου καταχωρήθηκε υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας ο δράστης της επίθεσης με γκαζάκι στο Υπ. Υγείας-Οι πρώτες ενδείξεις

18 Ιουλίου 2021...

Μία ημέρα που έχει βαφτεί με μαύρο, όσον αφορά στις διαδηλώσεις. Μία εκδήλωση διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε έξω από το Προεδρικό, κατέληξε σε επεισόδια μεγάλης κλίμακας, ενώ αυτοί που διαμαρτύρονταν για τα δικαιώματά τους, καταπάτησαν τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλειά τους και τους έκλεψαν. 

Είναι η μέρα, που η ελευθερία του τύπου είχε καταπατηθεί, αφού οι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα, εκτός από την Κυβέρνηση, τα έβαλαν και με το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, για ακόμη μία φορά. Τα μέτωπα εκείνη την ημέρα για την Αστυνομία ήταν δύο. Ένα κοντά στο Προεδρικό, το οποίο είχε μετατραπεί σε αρένα, αφού πέτρες και φωτιές συνέθεταν το σκηνικό, ενώ την ίδια ώρα η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, για να απομακρυνθούν οι δράστες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που το Προεδρικό μετατρέπεται σε αρένα-Πετροβολισμοί, φωτιές και δακρυγόνα

Το δεύτερο μέτωπο ήταν στον Παρισσινό. Εκεί, που ενώ είχε καλεστεί για βοήθεια, τους είπαν απλά "κλειδώστε τις πόρτες και θα είστε ασφαλείς". Κάθε άλλο όμως... Όταν το μαινόμενο πλήθος έφτασε έξω από τις εγκαταστάσεις του Συγκροτήματος, έριξε την μπάρα ασφαλείας, κλείδωσε το φρουρό στο θυρωρείο του και του έριξε φωτοβολίδα. Για να μην πάθει ασφυξία, έσπασε το παράθυρο και να πετάχτηκε έξω. 

Μέσα στο κανάλι, οι διαδηλωτές αφού έσπασαν και έκαναν θρύψαλα την γυάλινη πόρτα, μπήκαν μέσα και αγνοώντας τις φωνές ότι κάτω από το γραφείο υπήρχε άτομο, κλωτσούσαν τα έπιπλα, ενώ έκλεψαν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα. Την ίδια ώρα, έβαλαν φωτιά σε οχήματα του σταθμού και προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε οχήματα δημοσιογράφων.

Τα επεισόδια καταδίκασαν σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις. Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί συνολικά πάνω από δεκαπέντε άτομα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εικόνες που παραπέμπουν σε πεδίο μάχης στο Σίγμα-Μολότοφ, πέτρες και χάος (vid&pics)

25 Ιουλίου 2021...

Έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσαν ραντεβού, αυτή τη φορά οι διαμαρτυρόμενοι, που και πάλι διαμαρτυρήθηκαν για μέτρα που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση, για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά διαμαρτυρήθηκαν για τα υποχρεωτικά SafePass και rapid test. 

Στην σκιά των επεισοδίων που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό και τον ΔΙΑ, το Υπουργείο είχε μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο. Είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα και είχαν κλείσει δρόμους, απαγορεύοντας έτσι στους διαδηλωτές να πλησιάσουν το Υπουργείο, ενώ σε επιφυλακή βρισκόταν και ο Αίαντας. 

Η διαμαρτυρία έκλεισε ειρηνικά, αφού οι πολίτες δεν ξέφυγαν. Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε και μεγάλη διαμαρτυρία, πάλι έξω από το Προεδρικό, στις 7 Αυγούστου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρούριο έξω από το Υπ. Δικαιοσύνης για τη νέα διαμαρτυρία-Σε επιφυλακή ο Αίαντας

8 Αυγούστου 2021…

Μία μέρα αργότερα, ένα πρόσωπο είχε τοποθετήσει ύποπτη βαλίτσα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, θέτοντας σε συναγερμό την Αστυνομία.

Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, διαφάνηκε ότι η βαλίτσα ήταν ομοίωμα βόμβας, ενώ κατά τον ουσιώδη χρόνο που είχε τοποθετηθεί στο χώρο το συγκεκριμένο αντικείμενο, ακούστηκαν συνθήματα.

Τελικά, μετά από εξετάσεις κλειστών κυκλωμάτων, διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο που είχε τοποθετήσει τη βαλίτσα στο χώρο ήταν 61χρονος, ο οποίος μετά τη σύλληψή του παραδέχθηκε ενοχή για την υπόθεση και κατηγορήθηκε γραπτώς, για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομοίωμα βόμβας εντός της βαλίτσας έξω από το Προεδρικό-Κάμερες κατέγραψαν ένα άτομο

31 Αυγούστου 2021…

Μετά τις απειλές και την επίθεση στον Λεόντιο Κωστρίκη, απειλές δέχθηκε και το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Η κ. Πανά είχε λάβει email μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του οποίου δεχόταν απειλές κατά της ζωής της, λόγω της επιστημονικής της δράσης που στόχο έχει την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το μέλος της ΣΕΕ προχώρησε το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε καταγγελία στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, που άρχισε να διερευνά το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος.

Ο τρίτος επιστήμονας που απειλήθηκε, ήταν ο Πέτρος Καραγιάννης, τον οποίο στοχοποίησαν μέσω διαδικτύου, για τις θέσεις του.

Όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ο κ. Καραγιάννης κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλαβε email με απειλές κατά της ζωής της η Πανά-Καταγγελία στην Αστυνομία

25 και 27 Νοεμβρίου 2021...

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, για υποχρεωτική μάσκα σε παιδιά άνω των έξι ετών και υποχρεωτικά rapid test, μερίδα γονιών βγήκε στους δρόμους και βρέθηκαν την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου έξω από το Υπουργείο Παιδείας και το Σάββατο στη Λάρνακα. Μάλιστα, έκλεισαν και τον δρόμο γύρω από τον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, αφού έμειναν για ώρες ακινητοποιημένοι οι οδηγοί. 

Δεν έλειψαν οι προπηλακισμοί οδηγών και οι φωνές σε όσους είχαν αντίθετη, από τους διαμαρτυρόμενους, άποψη, ενώ θλιβερό είναι το γεγονός ότι εγκλωβίστηκαν πολίτες που ήθελαν να φτάσουν στο νοσοκομείο, ενώ ταξιδιώτες έτρεχαν να προλάβουν τις πτήσεις τους. 

Η Αστυνομία, αν και παρούσα, δεν προέβη σε καμία ενέργεια να τους αποτρέψει, παρά μόνο κάποιες συστάσεις, ενώ όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, με τους διαδηλωτές να ανάβουν φωτοβολίδες, τα μέλη της Δύναμης δεν παρενέβησαν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Εγκλωβισμένα οχήματα λόγω της διαμαρτυρίας, απίστευτη ταλαιπωρία-Ένταση με οδηγούς

29 Nοεμβρίου 2021…  

Πριν από μερικές ημέρες και μετά τις νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας, πολλές από τις οποίες αφορούσαν στην παιδεία, τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας στη Λεμεσό, ο οποίος ωστόσο δεν εξερράγη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας από εργαζόμενους και σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία, μέλη της οποίας έσπευσαν επί τόπου και απέκλεισαν τη σκηνή για έρευνες.

Από τις προκαταρτικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για αυτοσχέδιο μηχανισμό υψηλής ισχύος. Ούτε για την συγκεκριμένη υπόθεση εντοπίστηκε ο δράστης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χοντραίνουν οι αντιδράσεις... Εκρηκτικός μηχανισμός στο Υπ. Παιδείας της Λεμεσού

2 Δεκεμβρίου 2021…

Οι εγκληματικές ενέργειες συνεχίστηκαν με επιθέσεις σε δύο σχολεία. Η μια αφορούσε δύο βόμβες σε δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι, μια εκ των οποίων εξερράγη, προκαλώντας ζημιές στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου και σε τζάμια εκκλησίας που γειτνιάζει με το σχολείο.

Η δεύτερη βόμβα δεν εξερράγη και τελικά απενεργοποιήθηκε, από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας.

Για την υπόθεση, η Αστυνομία διενεργεί εξετάσεις, ώστε να εντοπίσει τους δράστες και να τους συλλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγε η κατάσταση-Βομβιστική επίθεση σε Δημοτικό, ζημιές μέχρι και την εκκλησία

Το δεύτερο σχολείο στο οποίο άγνωστοι προκάλεσαν βανδαλισμούς, ήταν Δημοτικό σχολείο στη Δευτερά, όπου άγνωστοι παραβίασαν την είσοδο, έβαλαν φωτιά σε αίθουσα πολλαπλής χρήσης, ενώ έγραψαν με σπρέι στην είσοδο, «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας, προδότες».

Λόγω των βανδαλισμών, το σχολείο παρέμεινε κλειστό, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Χτύπησαν και σε Δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας-Έβαλαν φωτιά και έγραψαν σύνθημα

7 Δεκεμβρίου 2021...

Κι ενώ το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέτρα, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας στα σχολεία, με την τοποθέτηση φρουρών, λίγες μόνο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό, νυχτοβάτες έβαλαν στο στόχαστρο άλλο ένα Δημοτικό Σχολείο. 

Αυτή τη φορά, βανδαλισμούς δέχθηκε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα στην Πάφο, με τους δράστες να γράφουν σε πόρτες και παράθυρα συνθήματα όπως «Ελευθερία ή Θάνατος», «Όχι στη μάσκα», «δάσκαλοι, δικτάτορες», «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «πρόβατα».

 

Το αλάθητο των αριθμών

Η εξιχνίαση ελάχιστων από μια σειρά επιθέσεων, καθώς επίσης και οι καταγγελίες σε βάρος μικρού αριθμού ατόμων, από τις δεκάδες χιλιάδες, που συμμετείχαν συνολικά σε όλες τις διαμαρτυρίες, καταδεικνύει την αδυναμία των Αρχών να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν όσους προσπαθούν να εκφοβίσουν και να φιμώσουν άλλα πρόσωπα. Μια αδυναμία, που καταδεικνύεται όχι μόνο στις πιο πάνω περιπτώσεις, αλλά και γενικότερα σε υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων ή εμπρησμών.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, εξιχνιάστηκαν μόλις 12 από τις 84 υποθέσεις που κλήθηκαν να διερευνήσουν οι Αρχές.

Ίδιο είναι το σκηνικό και την προηγούμενη τριετία, αφού σύμφωνα με την Αστυνομία μόλις 99 εμπρησμοί και απόπειρες εμπρησμού, από τις συνολικά 488 που σημειώθηκαν, έχουν εξιχνιαστεί.

Σ' ότι αφορά στις βομβιστικές επιθέσεις της τελευταίας τριετίας, έφθασαν τις 73, από τις οποίες εντοπίστηκαν οι δράστες μόλις σε 11 περιπτώσεις. 

Παρά το γεγονός ότι στις περιπτώσεις των επιθέσεων που φαίνεται να σχετίζονται με την πανδημία, σε σύγκριση με τις υποθέσεις που παρουσιάζονται γενικότερα και αφορούν εμπρησμούς και εκρήξεις βομβών, οι ρυθμοί εξιχνίασης είναι σταθεροί, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τις Αρχές.

Τη δεδομένη στιγμή και βάσει της πορείας που ακολουθούν οι αντιδράσεις, είναι επιτακτική η λήψη αυστηρών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η τάξη και ασφάλεια των πολιτών.

Δειτε Επισης

Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων