Στο παρά... πέντε δήμοι-Παρασκήνιο, συμφέροντα και μετέωρες δεσμεύσεις

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ολομέλεια της Βουλής μετά από έντονο προβληματισμό και με τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν όλων των κομμάτων ψήφισε υπέρ της αναβολής των δημοτικών εκλογών, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση για να πατήσει γκάζι η επιτροπή Εσωτερικών και σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή.   

Να συζητήσει κατ΄άρθρον τα τρία Νομοσχέδια που αφορούν τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τα στείλει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Πράγματι αυτό συνέβη και προς πίστη τόσο του προέδρου της επιτροπής όσο και των μελών, αλλά και του Υπουργείου διανύθηκε μια τεράστια απόσταση μετά από αρκετό κόπο και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Όμως, όταν ψήφιζαν οι βουλευτές την αναβολή των δημοτικών εκλογών, γνώριζαν πως πέρα από το επιφανειακό κλίμα σύνεσης και τις διαβεβαιώσεις πως η Μεταρρύθμιση επιβάλλεται να γίνει, οι πιο μυημένοι στο θέμα γνώριζαν πως στα βαθιά θα υπήρχε αδιέξοδο. Η πραγματικότητα είναι πως στα πλείστα ζητήματα υπήρξε σύμπνοια και πρόθεση εξεύρεσης λύσεων. Εξ αρχής φάνηκε ωστόσο, πως το θέμα των δημοψηφισμάτων και των συνενώσεων, δύσκολα θα μπορούσε να προσπεράστεί. Κι αυτό διότι υπήρχε η επιμονή τουλάχιστον του ΑΚΕΛ για 20 δήμους, την ώρα που ο Νίκος Νουρής, είχε υποδείξει από την αρχή πως σύμφωνα με τις μελέτες, η Μεταρρύθμιση θα ήταν βιώσιμη με ένα σχήμα 17 οντοτήτων. Οι μέρες περνούσαν, οι συνεδρίες ολοκληρώνονταν, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα έμενε άλυτο, διότι πέραν του ΑΚΕΛ, και το ΔΗΚΟ επέμενε στους 20 δήμους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει Νουρή για πολιτική στρεψοδικία ο Δαμιανού, απορρίπτει ο ΥΠΕΣ

Την περασμένη Πέμπτη με επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, ο Νίκος Νουρής έκρουε καμπανάκι στα μέλη της επιτροπής για άλλη μια φορά σε σχέση με τους 17 δήμους, ωστόσο η αντιπολίτευση παρέμενε αμετακίνητη στους 20 ή 21. Το μοναδικό κόμμα που μάλιστα με τροπολογία έλεγε κάτι διαφορετικό, ήταν η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, που πρότεινε την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης με 13 ή 14 δήμους, όπως ακριβώς προτείνεται και στη μελέτη Κουταλάκη. 

Από την επιστολή Νουρή και τη συνεδρία της Πέμπτης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, αφού κάποια εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται να πείσθηκαν πως θα ήταν προς την ορθή κατεύθυνση μια γενναία μείωση των δήμων. Το περασμένο Σάββατο με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, έστελνε το μήνυμα πως οτιδήποτε πέραν των πέντε μητροπολιτικών δήμων για τα δεδομένα της Κύπρου θα ήταν λανθασμένο. Στη σημερινή συνεδρία που υποτίθεται θα ήταν η τελευταία πριν σταλούν τα Νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή, με αίτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Δημοκρατικού Κόμματος και των Οικολόγων που ζήτησαν χρόνο για να καταθέσουν τις τροπολογίες τους γραπτώς. Πάντως ο Άριστος Δαμιανού, άφησε αιχμές πως ενδεχομένως το αίτημα κάποιων εξ αυτών των κομμάτων, να συνδέεται με τις παρασκηνιακές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για μείωση των δήμων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Του χρόνου με… υγεία η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Προβληματισμός και βροχή τροπολογιών

Μάλιστα στο παρασκήνιο, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών, υπήρξαν σχετικές συζητήσεις, που μάλιστα έφτασαν στα αφτιά του, όχι μόνο από ένα κόμμα και που αφορούσαν, τη δημιουργία πέντε μητροπολιτικών δήμων. Υπενθυμίζεται πως σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε για το θέμα την περασμένη Κυριακή ο REPORTER. Σύμφωνα με το σενάριο, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η συνένωση όλων των δήμων που βρίσκονται σε αστικά κέντρα και η δημιουργία πέντε μητροπολιτικών δήμων στις πέντε επαρχίες. Την ίδια ώρα, προβλέπεται όπως παραμείνουν τουλάχιστον οι δήμοι, σε Πόλη Χρυσοχούς, Αθηαίνου και Λεύκαρα. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, διαβεβαίωσε πως αν υπάρξει σχετική πρόθεση από τα κόμματα, ο ίδιος θα μπορεί να καταθέσει σχετικά Νομοσχέδια σε λιγότερο από πέντε μέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι πρόταση για πέντε αντί είκοσι δήμους-Προβληματισμός για Μεταρρύθμιση

Πλέον το όλο ζήτημα ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει οριστικά μέχρι τις 20 του μήνα, ημερομηνία που έχει οριστεί για να κατατεθούν τροπολογίες για τα τρία Νομοσχέδια της Μεταρρύθμισης. Μέχρι τότε ωστόσο, τα κόμματα αναμένεται να εξετάσουν τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και να λάβουν τελικές αποφάσεις. Εξάλλου το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται στην ατζέντα σημερινής συνεδρίας στον ΔΗΣΥ, ενώ στο ΑΚΕΛ θα συζητηθεί αύριο. Το ΔΗΚΟ εξέτασε το θέμα την περασμένη Κυριακή χωρίς να λάβει τελικές αποφάσεις. 

Κλείνοντας τον κύκλο του ζητήματος, και πηγαίνοντας πίσω από εκεί που αρχίσαμε, ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν, έχει να κάνει και σε αυτή την περίπτωση με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Από τη μια πλευρά τα πλείστα κόμματα μέχρι χθες αρνούνταν να υιοθετήσουν τις υποδείξεις για μείωση τουλάχιστον κατά τριών των δήμων, έτσι ώστε το όλο εγχείρημα να είναι βιώσιμο. Από την άλλη, εάν επιβεβαιωθούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και το σενάριο περί πέντε μητροπολιτικών δήμων, θα διαφανεί πως η τόσο σκληρή δουλειά που έγινε στην επιτροπή πάει στράφι, αφού πλέον η συζήτηση μπαίνει σε άλλη βάση. Και το πιο σημαντικό, για ακόμη μια φορά το πολιτικό σύστημα θα επιβεβαιώσει, πόσο αναξιόπιστο μπορεί να γίνει, αφού η δέσμευση για ψήφιση της Μεταρρύθμισης εντός 2021 ή ακόμα και τον πρώτο μήνα του 2022, θα φανεί πως ήταν λόγια του αέρα.  

 

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17