Όμικρον Vs Δέλτα-Η μάχη που κρίνει την πανδημία και οι αναπάντητοι γρίφοι

Κι ενώ η Όμικρον συνεχίζει να εντοπίζεται στη μία χώρα μετά την άλλη και να καλύπτει με γκρίζα σύννεφα αβεβαιότητας το παγκόσμιο, οι επιστήμονες ευπελπιστούν ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν πιο ασφαλή δεδομένα. Το μόνο βέβαιο, είναι πως είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ωστόσο ουδείς μπορεί να απαντήσει, αυτή τη στιγμή με ασφάλεια το ερώτημα, ποια μετάλλαξη θα επικρατήσει, στην μεταξύ τους «μάχη».

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που θα κρίνει εν πολλοίς και την πορεία της πανδημίας, θα δοθεί εκ των πραγμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω της εμφάνισής της Όμικρον στην Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα.

Δεδομένο αποτελεί και η ραγδαία αύξηση περιστατικών στη Νότιο Αφρική, όπου την περασμένη Δευτέρα ο αριθμός των μολύνσεων ήταν 2,300 και μέχρι την Παρασκευή ξεπέρασε τις 16,000 Καμπανάκι κτύπησε και από την πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα, αφού τη Δευτέρα, η Δανία ανακοίνωσε τριπλασιασμό των κρουσμάτων της Όμικρον, χαρακτηρίζοντάς την εξέλιξη αυτή «ως ανησυχητική». Η χώρα, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή 18 επιβεβαιωμένα και 42 ύποπτα κρούσματα της Όμικρον, με αυτά να γίνονται 183 σε λιγότερο από δύο ημέρες.

Σημειώνεται ότι πριν την ανακοίνωση αυτή ECDC είχε μετρήσει 182 κρούσματα σε ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή, αναφέρουν πως όσοι προσβλήθηκαν είχαν ήπια συμπτώματα, ωστόσο οι επιστήμονες αναφέρορυν πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία, για το πόσο νοσογόνο είναι το νέο στέλεχος και κυρίως για το εάν επηρεάζεται η αποδοτικότητα των διαθέσιμων εμβολίων.

Αρνητικά στην Όμικρον 34 θετικά περιστατικά  από τα αεροδρόμια

Το αφρικανικό στέλεχος, έχει πάντως εντοπιστεί ήδη, σε πάνω από τις μισές χώρες της Ευρώπης και η άφιξή της στην Κύπρο, που έλαβε μέτρα για να την «καθυστερήσει», θεωρείται θέμα χρόνου.

Ήδη 34 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν σε επιβάτες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα, αναλύθηκαν μέσω αντιδραστήρα που έφτασε στην Κύπρο και διαπιστώθηκε πως ήταν αρνητικά στην Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα όσοι επιβάτες άνω των 12 ετών φτάνουν στην Κύπρο, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ PCR και μέχρι την έκδοση του αποτελέσματός, θα πρέπει να παραμένουν υπό περιορισμό στους χώρους διαμονής τους.

«Υπάρχουν ακόμη βασικά ερωτήματα να απαντηθούν»

«Υπάρχουν ακόμη βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για την Όμικρον», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Ζωή Δωροθέα Πάνα.

Το πρώτο και το κυριότερο, όπως είπε «είναι να διαπιστώσουμε εάν η μετάλλαξη Όμικρον έχει αυτό που λέμε εξελικτικό πλεονέκτημα (evolutionary advantage). Αυτό σημαίνει να μπορεί να επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και να είναι στο εγγύς μέλλον το στέλεχος που θα επικρατήσει στη Γηραιά Ήπειρο, άρα και στην Κύπρο».

Όπως εξήγησε, παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, δεν υπάρχει βεβαιότητα πως μπορεί να επικρατήσει. «Αυτό που μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς, είναι ότι τα δεδομένα βασίζονται στη Νότιο Αφρική, όπου η απουσία της μετάλλαξης Δέλτα, οι καιρικές συνθήκες και το ποσοστό εμβολιασμού είναι διαφορετικά. Αυτό που είδαμε όμως και το αναφέρει και ο ΠΟΥ, είναι πως στη συντριπτική πλειοψηφία τα άτομα που προσβλήθηκαν, είχαν ήπια νόσηση».

Οι αρχικές αναλύσεις, δείχνουν ακόμη ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της επαναλοίμωξης έως και δυόμιση φορές. «Δηλαδή ένα άτομο που είχε μολυνθεί, ενδεχομένως να έχει αυξημένο κίνδυνο να ξαναμολυνθεί, εάν και εφόσον επικρατήσει αυτό το στέλεχος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο, η οργή και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Αναπάντητος ο γρίφος για τα εμβόλια

Η πιο μεγάλη αγωνία αυτή τη στιγμή, είναι κατά πόσον το νέο στέλεχος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID19. «Εδώ είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», ανέφερε η κ. Πανα, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα ιολογικά δεδομένα η Όμικρον, έχει στο σύνολό της πενήντα μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 32 στην πρωτεΐνη ακίδα.«Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πως ενδεχομένως δεν θα τα επηρεάσει σημαντικά».

Σημείωσε ακόμα πως εάν επικρατήσει τελικά η μετάλλαξη Όμικρον, τότε θα αλλάξει το επιδημιολογικό τοπίο στην Ευρώπη. «Υπάρχει και μία υπόθεση, χωρίς όμως να μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε, ότι ενδεχομένως επειδή είναι πιο μεταδοτικό στέλεχος να προκαλεί μικρότερο κίνδυνο για νοσηλεία. Είναι ένα ερώτημα, που συζητείται στους επιστημονικούς κύκλους, όμως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις. Πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να μας δείξει», υπέδειξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος και έκρηξη κρουσμάτων-Ξεπέρασαν τα 700

Το ζητούμενο από τα μέτρα στην Κύπρο

Η σύσταση από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας προς τις χώρες, προκειμένου να θωρακιστούν σε περίπτωση επικράτησης της Όμικρον, είναι πάντως η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης και η λήψη μέτρων, που δεν θα ευνοούν τη μετάδοση.

Κληθείσα να απαντήσει εάν τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος, θα φέρουν το ζητούμενο χωρίς να χρειαστούν περισσότερα, η κα Πανά ανέφερε πως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η αποτελεσματατικότητα των μέτρων και η επίδρασή τους στην επιδημιολογική εικόνα, επειδή υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που πρώτη φορά εμφανίζονται.

«Είναι τόσο μεταβαλλόμενο το τοπίο που δεν μπορείς να ξέρεις αν  τα προστατευτικά μέτρα, θα βοηθήσουν ώστε να κρατηθεί η κοινότητα σε ισορροπία», υπογράμμισε.

Τα διεθνή δεδομένα της νέας μετάλλαξης, ανέλυσαν κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που τελούν εν αναμονή των νέων στοιχείων για την Όμικρον. 

Το νέο στέλεχος, καθώς και οι κοινές δράσεις που πρέπει να γίνουν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα συζητηθούν το απόγευμα στις Βρυξέλες, στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας, στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου