Nηστίσιμη πίτα του βοσκού (Shepherd's pie)
06:48 - 06 Δεκεμβρίου 2021
Η vegan εκδοχή μιας διάσημης πίτας! Συνταγή της Ηλιάνας Αραβή.
ΥΛΙΚΑ
Βάση
- 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. πάστα ντομάτας
- 100 γρ. καρότα, κομμένα ροδέλες
- 285 γρ. φακές
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 2 φύλλα δάφνης
- 1.5 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
- 600 γρ. νερό
- 55 γρ. ταχίνι
- 1 κ.σ. soy sauce
- 1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1-2 πρέζες αλάτι
Πουρές γλυκοπατάτας
- 500 γρ. νερό
- 600 γρ. γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες,
- κομμένες σε κύβους 3 εκ.
- 30 γρ. νηστίσιμο βούτυρο
- 50 γρ. νηστίσιμο τυρί, τριμμένο, τύπου
- παρμεζάνα
- ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι για
- γαρνίρισμα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
ορθογώνιο ταψί φούρνου 33 x 20 εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάση
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 150 γρ. κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 30 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 2
Σοτάρετε 4 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 3
Προσθέστε στον κάδο 30 γρ. πάστα ντομάτας, 100 γρ. καρότα και σοτάρετε 3 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 4
Τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και ζυγίστε μέσα 285 γρ. φακές. Πλύνετε τις με άφθονο νερό και στραγγίξτε. Μεταφέρετε τις φακές στον κάδο.
Βήμα 5
Προσθέστε στον κάδο 1 ζωμό λαχανικών, 2 φύλλα δάφνης, 1.5 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 600 γρ. νερό και μαγειρέψτε χωρίς την μεζούρα 30 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε τα 2 φύλλα δάφνης.
Βήμα 6
Ελέγξτε τις φακές αν έχουν ψηθεί. Θέλουμε να είναι al dente, όχι μαγειρεμένες εντελώς, γιατί θα ψηθούν στον φούρνο στη συνέχεια. Αν είναι ακόμα αρκετά σκληρές, μαγειρέψτε ακόμα 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 7
Προσθέστε στον κάδο 55 γρ. ταχίνι, 1 κουταλιά soy sauce, 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι, 1 κουταλιά αλάτι και πιπέρι - κατά βούληση. Ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας και μαγειρέψτε 1 λεπτό/100°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 8
Μεταφέρετε το μείγμα του κάδου μέσα σε ένα ορθογώνιο ταψί 33Χ20 εκ. και αφήστε στην άκρη. Συνεχίστε με τον πουρέ γλυκοπατάτας.
Πουρέ γλυκοπατάτας
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 500 γρ. νερό. Τοποθετήστε το καλαθάκι στην θέση του, προσθέστε 600 γρ. γλυκοπατάτες και μαγειρέψτε 17 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 2.
Βήμα 2
Αφαιρέστε προσεκτικά το καλαθάκι από τον κάδο και αφαιρέστε το νερό που βρίσκεται μέσα στον κάδο.
Βήμα 3
Μεταφέρετε στον κάδο τις μαγειρεμένες πατάτες, προσθέστε 30 γρ. νηστίσιμο βούτυρο, 50 γρ. νηστίσιμο τυρί, τύπου παρμεζάνα και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 4
Τοποθετήστε το χτυπητήρι και αναμείξτε πάλι 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 4.
Βήμα 5
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώστε τον πουρέ γλυκοπατάτας πάνω στις μαγειρεμένες φακές και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.
Βήμα 6
Ψήστε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα ο πουρές. Αφήστε να κρυώσει λίγο για να μπορέσει να κοπεί η 'πίτα' σε όμορφα κομμάτια
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές