Nηστίσιμη πίτα του βοσκού (Shepherd's pie)

Η vegan εκδοχή μιας διάσημης πίτας! Συνταγή της Ηλιάνας Αραβή.

ΥΛΙΚΑ

Βάση

  • 150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. πάστα ντομάτας
  • 100 γρ. καρότα, κομμένα ροδέλες
  • 285 γρ. φακές
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1.5 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
  • 600 γρ. νερό
  • 55 γρ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. soy sauce
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1-2 πρέζες αλάτι
  •  

Πουρές γλυκοπατάτας

  • 500 γρ. νερό
  • 600 γρ. γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες,
  • κομμένες σε κύβους 3 εκ.
  • 30 γρ. νηστίσιμο βούτυρο
  • 50 γρ. νηστίσιμο τυρί, τριμμένο, τύπου
  • παρμεζάνα
  • ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι για
  • γαρνίρισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ορθογώνιο ταψί φούρνου 33 x 20 εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 30 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Σοτάρετε 4 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 3

Προσθέστε στον κάδο 30 γρ. πάστα ντομάτας, 100 γρ. καρότα και σοτάρετε 3 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 4

Τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και ζυγίστε μέσα 285 γρ. φακές. Πλύνετε τις με άφθονο νερό και στραγγίξτε. Μεταφέρετε τις φακές στον κάδο.

Βήμα 5

Προσθέστε στον κάδο 1 ζωμό λαχανικών, 2 φύλλα δάφνης, 1.5 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 600 γρ. νερό και μαγειρέψτε χωρίς την μεζούρα 30 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε τα 2 φύλλα δάφνης.

Βήμα 6

Ελέγξτε τις φακές αν έχουν ψηθεί. Θέλουμε να είναι al dente, όχι μαγειρεμένες εντελώς, γιατί θα ψηθούν στον φούρνο στη συνέχεια. Αν είναι ακόμα αρκετά σκληρές, μαγειρέψτε ακόμα 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 7

Προσθέστε στον κάδο 55 γρ. ταχίνι, 1 κουταλιά soy sauce, 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι, 1 κουταλιά αλάτι και πιπέρι - κατά βούληση. Ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας και μαγειρέψτε 1 λεπτό/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 8

Μεταφέρετε το μείγμα του κάδου μέσα σε ένα ορθογώνιο ταψί 33Χ20 εκ. και αφήστε στην άκρη. Συνεχίστε με τον πουρέ γλυκοπατάτας.

Πουρέ γλυκοπατάτας

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 500 γρ. νερό. Τοποθετήστε το καλαθάκι στην θέση του, προσθέστε 600 γρ. γλυκοπατάτες και μαγειρέψτε 17 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 2.

Βήμα 2

Αφαιρέστε προσεκτικά το καλαθάκι από τον κάδο και αφαιρέστε το νερό που βρίσκεται μέσα στον κάδο.

Βήμα 3

Μεταφέρετε στον κάδο τις μαγειρεμένες πατάτες, προσθέστε 30 γρ. νηστίσιμο βούτυρο, 50 γρ. νηστίσιμο τυρί, τύπου παρμεζάνα και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 4

Τοποθετήστε το χτυπητήρι και αναμείξτε πάλι 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 4.

Βήμα 5

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώστε τον πουρέ γλυκοπατάτας πάνω στις μαγειρεμένες φακές και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Βήμα 6

Ψήστε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα ο πουρές. Αφήστε να κρυώσει λίγο για να μπορέσει να κοπεί η 'πίτα' σε όμορφα κομμάτια

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι