Καρό σημαία ή επαναστροφή-Κρίνεται το μέλλον της Μεταρρύθμισης στην Εσωτερικών
06:57 - 06 Δεκεμβρίου 2021
Στην τελευταία στροφή πριν στείλει τα τρία Νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, βρίσκεται η επιτροπή Εσωτερικών, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα και αν τα δεδομένα δεν ανατραπούν, τότε αναμένεται να ολοκληρώσει τη συζήτηση και να ορίσει την ημερομηνία ψήφισης των Νομοσχεδίων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε, στη σημερινή επιτροπή θα κλειδώσουν τα δύο μεγάλα θέματα που αφορά τον αριθμό των δήμων και τη διεξαγωγή ή όχι των δημοψηφισμάτων. Πληροφορίες ωστόσο των τελευταίων ημερών θέλουν κάποια κόμματα, των οποίων οι βουλευτές συγκεντρώνουν μάλιστα πλειοψηφία, να κάνουν δεύτερες σκέψεις, και να προσανατολίζονται, όχι απλά για μείωση του αριθμού των νέων οντοτήτων, αλλά ακόμα και για μονοψήφιο αριθμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι πρόταση για πέντε αντί είκοσι δήμους-Προβληματισμός για Μεταρρύθμιση
Ειδικότερα, σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της μείζονος αντιπολίτευσης, αναγνωρίζουν πως η λειτουργία της Μεταρρύθμισης με 20 νέες οντότητες θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος, γεγονός που μελλοντικά, εάν τα προβλήματα αναδειχθούν, θα φέρουν τα κόμματα αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές, προ των ευθυνών τους.
Συνεπώς, μετά από δεύτερες σκέψεις, υπάρχει ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων προβληματισμός για αναθεώρηση του Περί Δήμων Νομοσχεδίου, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τη ψήφιση της Μεταρρύθμισης.
Ακόμα και χθες οι ηγεσίες των κομμάτων, μελετούσαν τα δεδομένα και αναμένεται πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας θα καταθέσουν τις απόψεις τους και αναλόγως θα αποφασιστούν τα μετέπειτα βήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 20 δήμοι και τα συμπλέγματα-Ετοιμάζουν τροπολογίες τα κόμματα
Ένα από τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι, είναι κάθε πόλη να έχει ένα μητροπολιτικό δήμο, ενώ περιοχές με πυκνή πληθυσμιακή κάλυψη, όπως η Πόλη Χρυσοχούς ή ακόμα και τα Λεύκαρα για ιστορικούς λόγους, θα μπορούσαν να παραμείνουν ως ανεξάρτητες οντότητες.
Τις τελευταίες ημέρες, τόσο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όσο και από το ΔΗΚΟ, αλλά και από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και την ΕΔΕΚ, ακούστηκαν φωνές για την τροπή που παίρνει η Μεταρρύθμιση, ενώ υποδείχθηκε πως η δημιουργία μονοψήφιου αριθμού δήμων, είναι η ιδανική για τα μεγέθη της Κύπρου. Εξάλλου σχετική ήταν και η γνωμάτευση Βρετανών εμπειρογνωμόνων πριν από επτά χρόνια, οι οποίοι αφού μελέτησαν τα δεδομένα της Κύπρου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ιδανικό θα ήταν να παραμείνουν, πέντε δήμοι ή δέκα δήμοι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για να ξεκινήσει η συζήτηση σε νέα βάση, δεν είναι άλλο από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν μπει από τους ίδιους τους βουλευτές σε σχέση με τη ψήφιση της Μεταρρύθμισης. Υπενθυμίζεται πως υπήρξε δέσμευση, όταν ακυρώνονταν οι δημοτικές εκλογές, για ψήφιση της Μεταρρύθμισης εντός Δεκεμβρίου. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 20 του μήνα, ενώ η σημερινή συνεδρία ορίσθηκε ως ανοικτού τέλους, για να συζητηθούν και να καταλήξουν τα κόμματα σε όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Στο τέλος της σημερινής ημέρας θα διαφανεί, εάν τελικά τα κόμματα θα συμφωνήσουν για να οδηγηθούν τα Νομοσχέδια προς ψήφιση και ακολούθως να υπάρξουν αλλαγές μέσω τροπολογιών ή εάν θα κριθεί σκόπιμο, να προγραμματιστεί νέα συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση