Στο τραπέζι πρόταση για πέντε αντί είκοσι δήμους-Προβληματισμός για Μεταρρύθμιση

Έντονος προβληματισμός για την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικρατεί ανάμεσα σε κάποια εκ των κομμάτων που σύντομα θα κληθούν να τοποθετηθούν στη Βουλή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί και ένα εναλλακτικό σενάριο, που προβλέπει τη συνένωση όλων των δήμων κάθε επαρχίας και την λειτουργία μόλις πέντε μητροπολιτικών συν τριών ή τεσσάρων περιφερειακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το εν λόγω σενάριο κερδίζει έδαφος, ειδικά μετά και από τις τελευταίες συνεδρίες της επιτροπής Εσωτερικών, όπου μέσα και από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους τεχνοκράτες μέσω του Υπουργείου, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, πως η λειτουργία 20 ή ακόμα και 21 δήμων, απομακρύνει το εγχείρημα της Μεταρρύθμισης, από τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί, με τον κίνδυνο κάποιοι εξ αυτών να μην είναι βιώσιμοι, να ελλοχεύει. 

Για αυτό το λόγο, μετά από συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ξεκίνησαν διεργασίες μεταξύ ηγεσιών των κομμάτων, έτσι ώστε να αναθεωρηθεί η προσέγγιση με την οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν η Μεταρρύθμιση. Ειδικότερα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, προβληματίζονται και σκέπτονται εναλλακτικά σενάρια μεταξύ των οποίων είναι και αυτό των πέντε δήμων.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο κάθε πόλη θα είχε ένα μητροπολιτικό δήμο, ενώ περιοχές με πυκνή πληθυσμιακή κάλυψη, όπως η Πόλη Χρυσοχούς ή ακόμα και τα Λεύκαρα για ιστορικούς λόγους, θα μπορούσαν να παραμείνουν ως ανεξάρτητες οντότητες. 

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες, τόσο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όσο και από το ΔΗΚΟ, αλλά και από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και την ΕΔΕΚ, ακούστηκαν φωνές για την τροπή που παίρνει η Μεταρρύθμιση, ενώ υποδείχθηκε πως η δημιουργία μονοψήφιου αριθμού δήμων, είναι η ιδανική για τα μεγέθη της Κύπρου. Εξάλλου σχετική ήταν και η γνωμάτευση Βρετανών εμπειρογνωμόνων πριν από επτά χρόνια, οι οποίοι αφού μελέτησαν τα δεδομένα της Κύπρου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ιδανικό θα ήταν να παραμείνουν, πέντε δήμοι ή δέκα δήμοι. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η χθεσινή  ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Αθού Αντωνιάδη, ο οποίος αφού έφερε ως παράδειγμα τοςυς δήμους της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, των Αθηνών, διερωτήθηκε αν, «η μείωση των Δήμων από 30 σε 21 είναι ουσιαστική μεταρρύθμιση ή μετάθεση του προβλήματος βιωσιμότητας και μέτριων υπηρεσιών στην επόμενη δεκαετία;», ενώ έθεσε και δεύτερο ερώτημα, αν «η ημικατεχόμενη Κύπρος του 1,000,000 χρειάζεται πραγματικά περισσότερους από 5 δήμους;».

Πάντως η υιοθέτηση τελικά της πρότασης για πέντε δήμους, θα σήμαινε σε μεγάλο βαθμό πως θα πρέπει να παγώσει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα ένα βήμα πριν το τέλος στη Βουλή και να επανασχεδιαστεί μια συγκροτημένη πρόταση που θα εξυπηρετούσε τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της Μεταρρύθμισης.

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τη Βουλή, ωστόσο υπάρχει η πεποίθηση πως αν υπάρξει βούληση και η απαραίτητη συναίνεση από τα κόμματα, η όλη προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία. Όμως στο σενάριο των εννιά δήμων ενδεχομένως, να μην χρειάζονταν σημαντικές αλλαγές και η Μεταρρύθμιση να προχωρήσει, όπως έχει σχεδιαστεί.

Εξάλλου, αν είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι πως τα κομματικά συμφέροντα, είναι αυτά που φούσκωσαν τον αριθμό των Δήμων από 13 ή 14 που προέβλεπε η μελέτη Κουταλάκι στους 20 που συζητά σήμερα η επιτροπή Εσωτερικών.  

Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι καθοριστική για την πορεία που θα λάβουν τα πράγματα, αφού έχει οριστεί η τελευταία συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, η οποία θα είναι ανοικτού τέλους, με τα μέλη να καλούνται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό να ολοκληρώσουν τη συζήτηση, να κλείσουν τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και να στείλει τα τρία Νομοσχέδια προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η οποία θα κληθεί να τα ψηφίσει σε ειδική συνεδρία στις 20 Δεκεμβρίου. 

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα θα κορυφωθούν, με κάποια εξ αυτών να έχουν ορίσει συνεδρίες των οργάνων του για να λάβουν αποφάσεις πριν από την αυριανή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών. 

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17