Ρεκόρ πώλησης αρνιών για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι-Αύξηση 5% φέτος στα τρόφιμα

Με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5% αναμένεται να κυμανθούν οι φετινές τιμές για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ενώ καταγράφηκε ήδη ρεκόρ πώλησης αρνιών για το γεύμα του ρεβεγιόν, το οποίο θα κάνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά με περιορισμούς, στην σκιά της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.   

Παρά την αβεβαιότητα που φέρνουν τα συνεχώς εναλλασσόμενα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι παραμένει σταθερό και διαχρονικά πλούσιο στα σπίτια μας, παρά την αυξητική τάση των τιμών, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη, η αύξηση αυτή οφείλεται στη γενική ακρίβεια των τιμών που καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο και αντανακλάται και στα τρόφιμα.

Όπως εξήγησε, «η αύξηση των τιμών των τελευταίων τριών μηνών οφείλεται στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών σε διεθνές επίπεδο, της αύξησης του κόστους της ενέργειας, καθώς και της αύξησης του κόστους των καυσίμων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης αναφέρει ότι οι τιμές των κρεάτων για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς κινούνται και φέτος στα ίδια επίπεδα, όπως τις προηγούμενες φορές. Όπως τονίζει, φέτος έγινε ρεκόρ πώλησης αρνιών, χωρίς να μείνει κανένας παραπονεμένος. «Φέτος τα κρέατα είχαν την τιμητική τους και εξυπηρετήθηκαν όλοι οι καταναλωτές. Τα περισσότερα αρνιά που αγοράστηκαν ήταν κυρίως ντόπια, ενώ υπήρχαν και μερικά εισαγόμενα αρνιά από την Ελλάδα, τα οποία πωλήθηκαν σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή πώλησης των Χριστουγέννων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, οι τιμές για τα μικρά αρνιά ανέρχονται στα δέκα ευρώ, ενώ για μεγάλα αρνιά ανέρχονται στα επτά ευρώ. Επιπλέον, η τιμή αγοράς για τα κοτόπουλα ανέρχεται σε τρία με τέσσερα ευρώ, για τις γαλοπούλες και το χοιρινό κρέας με το κόκαλο ανέρχεται σε τέσσερα με πέντε ευρώ, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας κοστίζει επτά ευρώ.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στις 16 Δεκεμβρίου για τις ημέρες των εορτών, οι τιμές λιανικής πώλησης των κρεάτων και των εδεσμάτων, είναι υψηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αντλήθηκαν από 90 σημεία πώλησης σε υπεραγορές και κρεοπωλεία, ενώ για τα εδέσματα από 49 σημεία πώλησης σε υπεραγορές και αρτοποιεία. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών «δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν».

Τέσσερις συμβουλές για την αγορά παιχνιδιών

Εκτός από την αγορά των τροφίμων, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές και με την αγορά δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα δώρα έχουν την τιμητική τους την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα τα δώρα προς τα παιδιά. Κατά την αγορά των παιδικών παιχνιδιών, συστήνεται να δοθεί έμφαση σε τέσσερα σημεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη, «αρχικά είναι σημαντικό να αναγράφονται οι οδηγίες του παιχνιδιού στην ελληνική γλώσσα. Δεύτερον θα πρέπει να αναφέρεται η κατάλληλη ηλικία των παιδιών που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Τρίτον είναι σημαντικό να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία η ένδειξη CE, η οποία αποδεικνύει την εναρμόνιση του προϊόντος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας. Και τέταρτον πάνω στη συσκευασία του παιχνιδιού θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή». 

Επίσης, όσον αφορά στα δώρα σε ενήλικες, ο κ. Δρουσιώτης τονίζει ότι, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση του αγοραστή για το αν γίνεται δεκτή η αλλαγή του δώρου, μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα και ποιες ημέρες της εβδομάδας γίνονται δεκτές οι αλλαγές, καθώς ελλοχεύει το ρίσκο να μην αρέσει το δώρο στον αποδέκτη του. Άρα το πιο σημαντικό είναι να προτιμάμε δώρα από καταστήματα, τα οποία δέχονται αλλαγές, προσφέροντας περισσότερο χρόνο και καλούς όρους.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Καλλυντικά προϊόντα αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά-Δείτε τη λίστα
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών