Βασιλόπιτα με αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης και ξηρά φρούτα

Μυρωδάτη κι αφράτη! Η συνταγή είναι διασκευή στο Thermomix από την εκπομπή "Γλυκιές Αλχημίες" με τον chef Στέλιο Παρλιάρο.

YΛΙΚΑ

  • 300 γρ. αποξηραμμένα φρούτα, χοντροκομμένα (δαμάσκηνα, σύκα, βερύκοκα), χωρίς κουκούτσια
  • 200 γρ. αμαρέτο ή κονιάκ
  • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε κομμάτια και λίγο ακόμα για το βουτύρωμα
  • 250 γρ. αλεύρι φαρίνα και λίγο ακόμα για το αλεύρωμα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αμύγδαλα
  • 125 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 28 εκ.)
  • μπολ
  • αντικολλητικό χαρτί
  • νόμισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε ένα μπολ στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα 300 γρ. αποξηραμμένα φρούτα, 200 γρ. αμαρέτο, ανακατέψτε και αφήστε να μουλιάσουν λίγες ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα.

Βήμα 2

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160-170°C (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας) βουτυρώστε και αλευρώστε 1 στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 28 εκ.). Καλύψτε τον πάτο της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Τυλίξτε ένα νόμισμα σε βρεγμένο και στραγγισμένο αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. ζάχαρη και αλέστε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 125 γρ. αμύγδαλα, 125 γρ. φιστίκια Αιγίνης και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Μεταφέρετε σε μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 5

Βάλτε στον κάδο τα μουσκεμένα, με αμαρέτο φρούτα, που έχετε αφήσει στην άκρη και πολτοποιήστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 6

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς που έχετε αφήσει στην άκρη και αναμείξτε με τη βοήθεια της σπάτουλας 1 λεπτό/ταχύτητα 4.

Βήμα 7

Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και χτυπήστε 2 λεπτά/ταχύτητα 4 να φουσκώσει καλά το μείγμα.

Βήμα 8

Προσθέστε 6 αυγά, τα πολτοποιημένα αποξηραμμένα φρούτα που έχετε αφήσει στην άκρη και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 5.

Βήμα 9

Προσθέστε 250 γρ. αλεύρι φαρίνα, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και αναμείξτε με τη βοήθεια της σπάτουλας 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει, προσθέστε το περιτυλιγμένο νόμισμα που έχετε αφήσει στην άκρη και ψήστε για περίπου 1 ώρα (160-170°C). Αφήστε στη φόρμα 10 λεπτά, προτού ξεφορμάρετε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.

Βήμα 10

Ραντίστε με ζάχαρη άχνη και διακοσμήστε προτού σερβίρετε.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι