Νερό και κατανάλωση: Αλλάζουμε νοοτροπία και συνήθειες.
09:49 - 29 Δεκεμβρίου 2021
Το νερό είναι εξίσου σημαντικό με το οξυγόνο για τη ζωή. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται νερό για κάθε λειτουργία του, όπως χρειάζεται κι η φύση, τα ζώα κλπ. για τις δικές τους λειτουργίες. Χωρίς καμιά αμφιβολία, το νερό είναι πηγή ζωής και δημιουργίας. Παρόλα αυτά, για πολλούς ανθρώπους συνεχίζει να θεωρείται δεδομένο, ακόμη και σήμερα, που αντιμετωπίζουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του 21ου αιώνα, τη λειψυδρία.
Αυτή τη στιγμή, 2,6 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη μας δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στην Αφρική για παράδειγμα, η έλλειψη νερού είναι τόσο μεγάλη ώστε ένας στους τρεις ανθρώπους να επηρεάζεται άμεσα απ’ αυτή. Και αυτό δυστυχώς δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, όπου οι κάτοικοι της Αφρικής, στην προσπάθειά τους να βρουν νερό, καταφεύγουν στα ποτάμια. Τα ποτάμια μολύνονται με βακτήρια, ιούς και παράσιτα και αυτή η μόλυνση δημιουργεί ασθένειες για τους κατοίκους.
Η εικόνα στην Κύπρο για τη λειψυδρία, μπορεί να είναι καλύτερη σε σύγκριση με την Αφρική, ωστόσο σε ένα γενικό πλαίσιο, δεν είναι καθόλου καλή. Η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χαμηλών βροχοπτώσεων και λειψυδρίας. Γεγονός που δημιουργεί τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας. Με τους δέκτες επιπτώσεων της λειψυδρίας, τους γεωργοκτηνοτρόφους, να πλήττονται ανεπανόρθωτα. Φυσικά δεν είναι μόνο οι γεωργοκτηνοτρόφοι που πλήττονται από αυτές τις συνέπειες, αλλά ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου που υποχρεώνεται να καταβάλλει αυξημένο κόστος ύδρευσης.
Δυστυχώς, το πρόβλημα έλλειψης νερού στο νησί μας επιδεινώνεται συνεχώς, λόγω της αυξημένης ζήτησης νερού (που προκαλείται από την αύξηση του πληθυσμού και το ανερχόμενο βιοτικό επίπεδο) και της μειωμένης βροχόπτωσης, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, πέρα από τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του τόπου και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, οφείλουμε κι εμείς ως πολίτες να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, ώστε η κατάσταση να αλλάξει προς το καλύτερο. Πώς το κάνουμε αυτό; Ξεκινάμε από το σπίτι μας με κάτι μικρό, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο. Με λίγα λόγια, αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε συνήθειες.
- Δεν αφήνουμε ποτέ τη βρύση ανοικτή όταν πλένουμε τα πιάτα, όταν ξυρίζομαστε ή όταν πλένουμε τα δόντια μας.
- Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων όταν είναι γεμάτα και ρυθμίζουμε στο πιο οικονομικό πρόγραμμα.
- Προτιμάμε να πλένουμε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από ανοιχτή βρύση.
- Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.
- Σφραγίζουμε τις διαρροές. Αν ο νεροχύτης μας «τρέχει», μπορεί να σπαταλάμε έως 10 λίτρα ημερησίως, πέρα από το οικονομικό κόστος.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο να προβαίνουν σε ενέργειες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και στην εξοικονόμηση του νερού. Στην Κύπρο, στην προστασία του νερού, έρχεται να συμβάλει η πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας δέσμευσης του FINISH να ευαισθητοποιήσει για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, δείχνοντας έμπρακτα τρόπους για τη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσής του.
Το Finish σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας “ΑΚΤΗ” και τον Δήμο Στροβόλου, θέτουν ως στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης νερού στην Κύπρο και συγκεκριμένα στους κυπριακούς δήμους με πρόβλημα υδάτινων πόρων, ως μέτρο για την υδατική́ ασφάλεια και την προσαρμογή́ στην κλιματική́ αλλαγή́. Το πρόγραμμα έχει ως αφετηρία τον Δήμο Στροβόλου, όπου θα βοηθήσει επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους, εξοπλίζοντάς τες με συσκευές εξοικονόμησης. Ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν έως και 1,000,000L νερού, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σηματοδοτώντας την αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας για την προστασία του νερού στην Κύπρο.
Μόλις ενταχθεί στον τρόπο ζωής μας και στη νοοτροπία μας το slogan της εκστρατείας «To νερό είναι στα χέρια μας», τότε μόνο θα είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να προστατεύσουμε το νερό και για τις επόμενες γενιές στην Κύπρο.