Τα νέα μέτρα στο τραπέζι, τα σενάρια για lockdown και η εισήγηση για διπλή μάσκα

Τα επόμενα τους βήματα, άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν οι ειδικοί, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων τη Δευτέρα, όταν ανήλθαν στα 1925, καταγράφοντας νέο μαύρο ρεκόρ. Μπορεί Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες να συστήνουν ψυχραιμία, μέχρι να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, ωστόσο το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων, είναι αναπόφευκτο.

Μιχάλης Χατζηπαντέλας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, θα συναντηθούν τη Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσουν εισηγήσεις για περιορισμό της διασποράς της Όμικρον. Εάν οι ειδικοί προτείνουν λήψη μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά, τότε θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό, εν τη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα βρίσκεται στην Ελλάδα και θα αποφασίσει μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση αποφάσεις θα ληφθούν 5 Ιανουαρίου, που έχει καθοριστεί η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Την πλάστιγγα ως προς το πότε θα πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, θα γείρουν πάντως οι αριθμοί των κρουσμάτων και οι νοσηλείες των επόμενων ημερών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει ξανά μέτρα στο τραπέζι-Οι σκέψεις για Πρωτοχρονιά

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, τοποθετήθηκε επί των μολύνσεων που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα, εξηγώντας ότι «κανένας δεν χαίρεται ή δεν περιμένει από τη μια μέρα στην άλλη να υπάρχει μια τέτοια εκτίναξη. Το πιο σημαντικό είναι να ερμηνεύσεις αυτά τα νούμερα, αλλά και να δράσεις. Είχαμε αναφέρει ότι αναμέναμε ένα τσουνάμι μολύνσεων, λόγω του χειμώνα, των εορτών, αλλά και των μεταδοτικών στελεχών Δέλτα και Όμικρον. Για τα χθεσινά κρούσματα έχει συμβάλει και ο μεγάλος αριθμός τεστ».

Τόνισε μάλιστα πως κατά την άποψή της, έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της η Όμικρον, όμως πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να υπάρχει μια σφαιρική εικόνα γύρω από την κατάσταση που επικρατεί. «Εάν μιλάμε για τάση επικράτησης της Όμικρον, ίσως να μιλάμε και για διπλασιασμό το επόμενο τριήμερο. Αυτό το λέμε γιατί αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε κι από άλλες χώρες».

Εισήγηση για χρήση διπλής μάσκας

Κληθείσα να τοποθετηθεί ως προς το κατά πόσον έχει συγκληθεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, μετά τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων, η δρ. Πανά ανέφερε ότι «έχουμε καθημερινή επικοινωνία. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να κάνουμε μια συνάντηση με τον υπουργό, πέραν από των εβδομαδιαίων συναντήσεων, ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Μας ενόχλησε αυτό που είδαμε χθες, αλλά οφείλουμε να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Συζητάμε την κατάσταση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η κατάσταση».

Εισηγήθηκε εξάλλου τη χρήση διπλής μάσκας ή μασκών υψηλής προστασίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. «Δεν είναι κακό εάν μπορούμε αυτό να το υιοθετήσουμε ιδίως τώρα τις γιορτές που βγαίνουμε έξω. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να συμβάλει σε αυτή την κατάσταση, για να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση.

Μαζεύουν τις προτάσεις τους οι ειδικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ώρα, πέραν της εισήγησης της κα Πανά για χρήση διπλής μάσκας, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις από ειδικούς για αναχαίτιση της πανδημίας. 

Μεταξύ των προτάσεων που θα κατατεθούν, αναμένεται να είναι η μείωση των συναθροίσεων σε οικίες, αφού τη δεδομένη στιγμή με βάση του διάταγμα του υπουργού Υγείας, μπορούν να συνευρίσκονται μέχρι είκοσι άτομα. 

Επίσης, υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των χώρων εστίασης νωρίτερα, για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όπως επίσης και λουκέτο στους χώρους αναψυχής, αφού τα τελευταία δύο εικοσιτεράωρα διαπιστώθηκε πως πολλά από τα κρούσματα σχετίζονται με χώρους αναψυχής και συνάξεις νεαρών.

Μια άλλη πρόταση είναι ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος όλων ανεξαρτήτως των πολιτών, είτε είναι, είτε δεν είναι εμβολιασμένοι.

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού εργαζομένων, οι οποίοι θα δουλεύουν από το σπίτι.

«Δεν έχει κανένας διάθεση για lockdown»

Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι κατά πόσον θα ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα, τύπου lockdown, όπως συνέβη στο παρελθόν, με την κ. Πανά να παρουσιάζεται καθησυχαστική, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Σίγουρα το επόμενο διήμερο είναι πολύ κρίσιμο για να καταλάβουμε την εξέλιξη και πόσο μεγαλώνει το κύμα. Έχουν σημασία οι τάσεις, γιατί μπορεί αυτό που είδαμε χθες ίσως δεν είναι η πραγματική εικόνα. Άρα έχει σημασία να μην πανικοβαλλόμαστε, αλλά ούτε να είμαστε σε εφησυχασμό. Δεν είναι το ίδιο να πάρεις μετά από δύο χρόνια οριζόντια περιοριστικά μέτρα και αυτό το βλέπουμε και στις υπόλοιπες χώρες. Προσπαθείς να κάνεις μια στόχευση, να δεις τους χώρους που έχεις μια υπερμετάδοση και να πας πιο στοχευμένα για να αναχαιτίσεις τη φόρα ενός κύματος, έχοντας στη φαρέτρα σου κι άλλα όπλα.

Όλοι έχουμε κουραστεί και είμαστε εξοργισμένοι με αυτό που βιώνουμε. Δεν έχει κανένας διάθεση για λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τύπου lockdown. Προσπαθούμε, Υπουργείο και επιστήμονες να ελέγξουμε μια κατάσταση με ότι όπλο έχουμε πλην των αυστηρών περιοριστικών μέτρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Χαρτσιώτης: Θεμελιώδη δικαιώματα η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση
Από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες-Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες