Η άλλη όψη της Αροδαφνούσας-«Όποιος έρχεται εδώ, δεν σημαίνει ότι θα πεθάνει…»

Είναι ένας προορισμός, ο οποίος πολλοί απεύχονται να βρουν στον δρόμο τους, καθώς όπως συνηθίσαμε να ακούμε, δυστυχώς, εάν πας εκεί, είναι τα... τελευταία σου. Είναι η επικρατούσα άποψη, που κάποιοι άνθρωποι εργάζονται νυχθημερόν για να την αντιστρέψουν και προσπαθούν με νύχια και δόντια να κρατήσουν το όνομα του κέντρου όσο πιο ψηλά γίνεται και να στείλουν την ίδια ώρα τα πιο ηχηρά μηνύματα ζωής σε ασθενείς, που δίνουν τον δικό τους αγώνα από το κρεβάτι του πόνου. «Η Αροδαφνούσα λοιπόν σήμερα, δεν είναι αυτή που είναι στο μυαλό του καθενός, ότι όποιος έρχεται θα πεθάνει», παραδέχθηκε γιατρός του κέντρου, η οποία χαμογελώντας, μας έδειξε την άλλη όψη και το ανθρώπινο πρόσωπο της Αροδαφνούσας...

Ενός χώρου, που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό κέντρο στο είδος του στην Κύπρο, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο αλλά και στους οικείους τους. Ένας χώρος, ο οποίος δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση νοσοκομείο, αλλά ένα φυσικό χώρο με όμορφο και πράσινο περιβάλλον, στον οποίο μπορούν να περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται τον χρόνο τους, ασθενείς, που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του καρκίνου.

Η νέα Αροδαφνούσα, που αποτελεί πλέον ένα διαμάντι στη Λευκωσία, καθώς προσφέρει ανελλιπώς δωρεάν υπηρεσίες σε δεκάδες ασθενείς, άνοιξε τις πόρτες της στον REPORTER και με ευδιάκριτο το χαμόγελο στα πρόσωπα των επαγγελματιών υγείας, μοιράστηκαν μαζί μας το κοινωνικό έργο που επιτελείται. 

Το κέντρο της Αροδαφνούσας, χτίστηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά η λειτουργία της προϋποθέτει ένα μεγάλο κόστος για την κάλυψη του οποίου βασίζεται στη γενναιοδωρία της κυπριακής κοινωνίας, ατόμων, εταιρειών και οργανισμών που στηρίζουν το Κέντρο, τα τελευταία 50 χρόνια. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην Αροδαφνούσα, προσφέρονται και θα συνεχίσουν να προσφέρονται δωρεάν προς όλους τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, το θρήσκευμα ή την εθνικότητά τους.

«Αυτός ο χώρος έχει πάρα πολλά να σου δώσει... Αγάπη και προσφορά...»

Στην είσοδο της νεόκτιστης Αροδαφνούσας, μας ανέμενε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του κέντρου, Νικολέττα Αθανασιάδου, η οποία μας ξενάγησε στον χώρο αλλά και στο όμορφο περιβάλλον που περιτριγυρίζει την Αροδάφνουσα, με τα πολύχρωμα λουλούδια...

«Η Αροδαφνούσα δεν σταμάτησε να λειτουργεί ποτέ. Το παλιό κτίριο μπορεί να κατεδαφίστηκε, όμως οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε άλλη κλινική, όπου νοικιάζαμε για το διάστημα μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το νέο έργο. Έτσι αυτό το γεγονός είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς δεν στερήσαμε φροντίδα από τους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Όλα αυτά τα μεγάλα έργα, έγιναν χάρη στην τεράστια γενναιοδωρία της οικογένειας Κύπρου και Έλενας Τσέντα, όπου μας δημιούργησαν ένα Κέντρο, πρότυπο για τα δεδομένα της Κύπρου. Από δεκαπέντε δωμάτια που είχαμε στο προηγούμενο κτίριο, τώρα έχουμε είκοσιέξι. Ο θάλαμος ο πρώτος με τα δεκαέξι δωμάτια λειτουργεί κανονικά από την πρώτη ημέρα που ήρθαν οι ασθενείς στο καινούργιο το κέντρο και ο δεύτερος ο θάλαμος, λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και αναμένουμε ότι θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο. Όπως βλέπεις, δώσαμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι του κήπου, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ανακουφιστικής φροντίδας ο κήπος και το πράσινο. Ο ασθενής μπορεί να βλέπει άλλες εικόνες, πέραν του νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Επομένως, δόθηκε πολλή φροντίδα και αγάπη για να γίνει αυτός ο κήπος και όλα τα δωμάτια ανεξαιρέτως και όλοι οι χώροι που μπαίνουν οι ασθενείς, έχουν πρόσβαση στον κήπο. Ανεξάρτητα από την κατάσταση του ασθενή, ενθαρρύνονται όλοι να βγουν έξω στον κήπο…». 

Η κ. Αθανασιάδου, όπως μας είπε, βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Αροδαφνούσα. «Αυτός ο χώρος έχει πάρα πολλά να σου δώσει από την άποψη της αγάπης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό σου. Συνειδητοποιείς με την πάροδο του χρόνου εδώ, ότι κάνεις ένα λειτούργημα και όχι επάγγελμα, και είναι κάτι που εισπράττω κυρίως και από τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν την επαφή με τους ασθενείς. Λόγω του ότι ήμαστε φιλανθρωπικός οργανισμός και όλες οι υπηρεσίες μας είναι δωρεάν, αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, ότι είναι άλλος ο τρόπος με τον οποίο τους χειριζόμαστε και διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά τους. Όταν λαμβάνεις από κάποιον άνθρωπο κάτι δωρεάν, γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι δεν έχει κάτι να σου ζητήσει…

Βλέπουμε ασθενείς και συγγενείς οι οποίοι είναι τόσο ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που έχουν λάβει και νιώθουν ένα συναίσθημα, που δεν περιγράφεται. Έρχονται, μας πλησιάζουν και θέλουν να μας εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τα όσα τους δίνουμε και θέλουν και οι ίδιοι να μας βοηθήσουν. Έχουμε πολλά άτομα τα οποία μπορεί να έχασαν και κάποιο δικό τους άτομο εδώ στην Αροδαφνούσα και ήρθαν και γράφτηκαν στη συνέχεια ως εθελοντές και μας βοηθούν με κάθε τρόπο. Εισπράττουμε τεράστια αγάπη από τον κόσμο που θέλει να βοηθήσει τον σύνδεσμο γιατί αντιλαμβάνεται ότι ήμαστε φιλανθρωπικός σύνδεσμος και χρειαζόμαστε και τον εθελοντισμό, χρειαζόμαστε χέρια και βοήθεια. Επομένως, έρχονται και κάνουν μια αγκαλιά γύρω από την Αροδαφνούσα για να μπορέσουμε και εμείς να συνεχίσουμε να προσφέρουμε…». 

«Ένας άρρωστος σου δίνει τεράστια δύναμη...»

Ενώ συνεχίζαμε την ξενάγησή μας στην Αροδαφνούσα, ένας διάδρομος μας οδήγησε στον χώρο της φυσικοθεραπείας των ασθενών. Ένα φυσικοθεραπευτήριο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των καρκινοπαθών. Εκεί, συναντήσαμε την αρωματοθεραπεύτρια, Ροδούλα Αθηνή, η οποία αφού μας χαμογέλασε, άνοιξε την καρδιά της για το έργο που προσφέρει. 

«Εδώ έρχονται ασθενείς μετά από παραπομπή από το ογκολογικό κέντρο και από ογκολόγους γιατρούς. Η αρωματοθεραπεία άρχισε σε μόνιμη βάση από το 2004  στην Αροδαφνούσα. Κάνουμε εναλλακτικές θεραπείες στους ασθενείς, που του βοηθά πάρα πολύ σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά. Έχουμε ένα κρεβάτι εδώ της ανακούφισης, προσφέρει μόνο χαλάρωση στον πόνο του. Με το άγγιγμά μας εδώ, ο ασθενής μας ανοίγεται και μιλά μας για πράγματα που μπορεί να μην μιλήσει σε ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Είναι κάτι που ζητούν πάρα πολύ οι ασθενείς, καθώς τους ανακουφίζει. Λαμβάνω πάρα πολλή δύναμη μέσα από αυτό το πράγμα. Νιώθεις πολύ ωραία που προσφέρεις σε ένα ασθενή και ένας άρρωστος σου δίνει τεράστια δύναμη όταν τον βοηθάς να ξεπεράσει τον πόνο του».

Χαρακτηριστικό σημείωμα στον πίνακα του φυσικοθεραπευτήριου ήταν το ακόλουθο μήνυμα: «Το μαγικό άγγιγμα που αναζωογονεί το πρόσωπο. Όταν αγγίζεις ένα πρόσωπο, αγγίζεις ένα άνθρωπο, αγγίζεις το μυαλό του, αγγίζεις το πνεύμα του, αγγίζεις τα συναισθήματά του».

Η κ. Αθηνή, αφού το διαβάσαμε μαζί, συνεχίζει να λέει, «με το να έρθει ένας ασθενής και να ξαπλώσει στο κρεβατάκι, να του μιλήσω, να τον αγγίξω, νιώθει πολλά διαφορετικά. Είναι κάτι που νιώθω και ‘γω από τη συμπεριφορά του κάθε ασθενή… Ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με πάρα πολλούς ασθενείς, οι οποίοι δυστυχώς κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί ο κάθε ασθενής χρειάζεται βοήθεια και ανακούφιση στον πόνο του Πολλές φορές εισπράττουμε και θυμό αλλά εγώ γνωρίζω ότι είναι φυσιολογικό ο κάθε ασθενής να εκφράζεται έτσι, καθώς μέσα στον πόνο του και στις χημειοθεραπείες υποφέρει ο άνθρωπος, τους συγχωρώ… Είδα πάρα πολλά με τα μάτια μου…  Το μήνυμα μου είναι ο κάθε ασθενής να έχει δύναμη και πίστη, γιατί βοηθά στη ζωή, πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην τα βάζουμε κάτω».  

«Το άγνωστο πολλές φορές προκαλεί πανικό...»

Οι διάδρομοι στη συνέχεια μας οδήγησαν στους θαλάμους... Εκεί, όπου γίνεται ο πραγματικός αγώνας των ασθενών, έχοντας στο πλάι τους, τους επαγγελματίες υγείας... Η γιατρός, Δρ. Σοφία Νέστορος, άφησε για μερικά λεπτά τη δουλειά της και μας μίλησε γι' αυτή τη μάχη που καταβάλλεται καθημερινώς...

«Η Αροδάφνουσα δεν είναι αυτή που είναι στο μυαλό του καθενός, ότι όποιος έρχεται θα πεθάνει. Έχουμε ασθενείς που έχουν καρκίνο, αλλά έρχονται εδώ πέρα για να πάρουν κάποια βοήθεια για ένα σύμπτωμα και πρόβλημα που έχουν και στη συνέχεια θα πάνε σπίτι τους και αν μας χρειαστούν θα ξαναέρθουν. Το σπουδαίο εδώ, είναι ότι έχουν μια σπιτική φροντίδα από μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών υγείας, που αυτό είναι το ωραίο και υπάρχει μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση. Έχουμε μια πολύ ωραία σχέση με τους ασθενείς. Για παράδειγμα τώρα υπήρχε ένας ασθενής που καθόταν έξω και πήγα και τον είδα έξω στο τραπεζάκι. Καθίσαμε, μιλήσαμε και αυτό είναι το ωραίο. Το συναίσθημα του να βοηθάς αυτούς τους ανθρώπους είναι τεράστιο και όταν προσφέρεις, εισπράττεις πίσω το ευχαριστώ για τη βοήθεια και την ανακούφιση που τους δίνουμε. Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, μας δίνουν δύναμη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά με ασθενείς που τα καταφέρνουν και φεύγουν από εδώ ανακουφισμένοι και επιστρέφουν στο σπίτι τους».

Όταν η κουβέντα πέρασε στις γιορτές, η Δρ. Νέστορος, χαμογέλασε... «Δεν ξεχωρίζω γιορτές και Χριστούγεννα, καθώς ο κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να ζει την κάθε του μέρα χαρούμενα και ξεχωριστά. Σίγουρα, όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής μας ολοκληρώνουμε τον κύκλο μας. Απώτερος στόχος όμως, είναι ο κύκλος του κάθε ανθρώπου, να κλείνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται, δίπλα από την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα».

«Το πιο σπουδαίο είναι ότι όλος ο κόσμος που ζει σε αυτό τον τόπο και διαγνωστεί με καρκίνο, να γνωρίζει ότι υπάρχει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας στην Αροδαφνούσα, που μπορούν να τους βοηθήσουν σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο αυτού του ταξιδιού που κάνουν μέσα από την εμπειρία τους από τον καρκίνο. Ήμαστε σε θέση και με μεγάλη χαρά να βοηθήσουμε το κάθε ασθενή, για να μην το βιώσει μόνος του. Το άγνωστο πολλές φορές προκαλεί πανικό. Το να σε βοηθούν οι επαγγελματίες υγείας να πορεύεσαι σε μια δύσκολη διαδρομή, καταφέρνεις να πηδήξεις εμπόδια με μια ιδιαίτερη ευκολία. Αυτό είναι το όμορφο και πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ασθενής ότι οι επαγγελματίες υγείας είναι δίπλα του για να τον σηκώσουν και να συνεχίσει τον αγώνα του.  Δεν πρέπει να φεύγει κανένας από τη ζωή με το αίσθημα του υποφέρω και χωρίς τη συμπαράσταση όλης της οικογένειας…». 

«Θα τους δώσουμε αγάπη, μια αγκαλιά και θα κλάψουμε μαζί τους...»

Ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας φυσικά, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι νοσηλευτές, οι οποίοι συνεχώς βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς και δίνουν τα πάντα ώστε όλα να κυλάνε ομαλά στους θαλάμους. Η νοσηλευτική λειτουργός, Χριστιάνα Γκαλφρασκόλη, μας μίλησε για την καθημερινότητά της στην Αροδαφνούσα, όπου έγινε για την ίδια πλέον τρόπος ζωής...

«Φροντίζουμε με όλη μας την αγάπη τους ασθενείς, καθημερινά γίνεται ατομική περιποίηση του ασθενή, με το μπάνιο του, το πρόγευμά του, με φυσιοθεραπεία και αρωματοθεραπεία. Ήμαστε κοντά στους ασθενείς, στους συγγενείς των ασθενών. Μεριμνούμε για ότι καλύτερο, ανακουφίζουμε τον πόνο των ασθενών μας και ήμαστε κοντά τους για ότι μας ζητηθεί και ότι μπορούμε να προσφέρουμε με αγάπη. Καθημερινά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά πράγματα, όπως ένα θάνατο για παράδειγμα. Συνδεόμαστε με τους ασθενείς μας και σίγουρα είναι δύσκολο όταν φεύγει κάποιος. Δόξα Σοι ο Θεός όμως, ο Θεός μας δίνει δύναμη και στεκόμαστε στα πόδια μας και ήμαστε κοντά τους».

«Μέσα στον κορωνοϊό ειδικά όπου απαγορεύονταν οι επισκέψεις των συγγενών και οικογενειών, οι νοσηλευτές πέραν του ρόλου τους σαν νοσηλευτές, έγιναν και η παρέα και οι συγγενείς του ασθενή, αναπτύσσοντας μια έξτρα σχέση. Επειδή παίρνουμε αρκετό χρόνο με τους ασθενείς καθημερινώς, θα μας πουν πολλά πράγματα και έτσι συνδεόμαστε μαζί τους. Θα τους δώσουμε αγάπη, μια αγκαλιά και θα κλάψουμε καμιά φορά μαζί τους. Τα συναισθήματα δεν κρύβονται μερικές φορές, ήμαστε και εμείς άνθρωποι…

Για να είμαι 24 χρόνια εδώ, αγάπησα αυτό τον χώρο και γι’ αυτό δεν έφυγα ποτέ και πάντα είμαι πρόθυμη για να κάνω το καλό για τον αντικαρκινικό σύνδεσμο. Το μήνυμα μου στους ασθενείς, είναι να περνούν αυτό τον Γολγοθά όσο πιο ανώδυνα γίνεται και εύχομαι η επιστήμη να βρει τον κατάλληλο φάρμακο για να μην υποφέρουν οι συνάνθρωποι μας…».

 

Δειτε Επισης

Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας