Τα τελευταία Χριστούγεννα στο Βαρώσι-Τα λαμπερά ρεβεγιόν και η μεγάλη ξεγνοιασιά

«Η πολιτεία του “Ευαγόρα”, κατάφωτη στις Λεωφόρους της, ντυμένη στα γιορτινά της, εορτάζει μεθαύριον τα Χριστούγεννα του 1973. Τα ξενοδοχεία της -όσα είναι ανοικτά- που θα διοργανώσουν «ρεβεγιόν» και τα νυκτερινά της κέντρα, προβλέπεται, ότι θα γνωρίσουν πιένες και δόξες με την ευρεία συμμετοχή κοσμικών συντροφιών της Βαρωσιώτικης κοινωνίας…». (εφημερίδα ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ, 23/12/ 1973)

Η πόλη είχε φορέσει τα γιορτινά της… Οι αίθουσες των ξενοδοχείων στολίστηκαν για τα θρυλικά ρεβεγιόν, τα night clubs υπόσχονταν αξέχαστες νύκτες γλεντιού και οι ταβέρνες ετοιμάζονταν να προσφέρουν λουκούλλεια γεύματα. Οι διαφημίσεις τους στην εφημερίδα ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ, δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, προϊδέαζαν για το τι θα ακολουθούσε.

Στο “ΓΚΟΛΤΕΝ ΠΛΑΖ”

Τα δύο ρεβεγιόν στο νάιτ κλαμπ «SEA CAVE», θα σημειώσουν άνευ προηγουμένου επιτυχία! Οι προκρατήσεις το προμηνύουν, όπως και τα τρία χορευτικά βράδυα του, αυτή την εβδομάδα, που συγκέντρωσαν πολύ εκλεκτό κόσμο για γλέντι με τους ΑΣΕΣΤΑΡΣ.

Στο “ΕΣΠΕΡΙΑ ΤΑΟΥΕΡ”

Το «ΤΡΙΟ ΦΡΑΤΕΛΛΙ» με την μουσική του στο «ΤΑΟΥΕΡ ΡΟΥΦ”, θα δημιουργήσει κεφάτες βραδυές τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και οι κοσμικοί με τις συντροφιές τους ασφαλώς θα περάσουν περίφημα. Θα προσφερθή εκλεκτό δείπνο.

ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ “ΠΕΡΟΚΕ”

To Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο «ΠΕΡΟΚΕ», θα είναι ασφαλώς μια ξεχωριστή προσφορά στο «Φαμακούστα μπαί νάιτ». Τούτες τις όμορφες βραδυές οι «ΣΠΑ’Ι’ΝΤΕΡΣ», θα βρεθούν στα μεγάλα κέφια τους για να τους διασκεδάσουν όλους.

ΣΤΗ “ΒΑΡΩΣΙΩΤΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ”

Χριστουγεννιάτικη νότα δόθηκε στην ωραία ταβέρνα, που θα συγνεντρώση πολλές συντροφιές ντόπιων και ξένων στις εορταστικές βραδυές του δεκαπενθημέρου. Προβλέπεται… χαλασμός κόσμου!

ΣΤΟΝ “ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ”

Με σιέικς και μπλους θα εορτάσει η κοσμική νεολαία της Αμμοχώστου στο μόνιμο στέκι της. Και τα γλέντια και οι διασκεδάσεις, θα πρέπει να κρατήσουν ως τις πρωινές ώρες.

Κοσμικές νύκτες στην Αμμόχωστο την εορταστική περίοδο

 

 

«Τα καταστήματα της Αμμοχώστου σας Εύχονται ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ»

Ολόκληρη η πόλη, βρισκόταν σε γιορτινή διάθεση. Στους εμπορικούς δρόμους, γινόταν το αδιαχώρητο. Μέσω της εφημερίδας «ΦΑΚΟΣ», τα κρατήματα της Αμμοχώστου εύχονταν σε όλους «Καλές Γιορτές», διαφημίζοντας την πλούσια πραμάτεια τους.

ΜΙΜΟΖΑ

Το ωραιότερον Χριστουγεννιάτικο δώρο. Ένα δερμάτινο ή σουέτ από τα καταστήματα ΜΙΜΟΖΑ, Λεωφ. Δημοκρατίας 38-40, Λεωφόρος Κέννεντυ Νο 9, Αμμόχωστος.

ΖΙΠΙ-ΖΑΠΙ (Παιδικά είδη)

Τώρα με τις γιορτές, κάνετε ένα καλό δώρο στα παιδιά σας από το κατάστημα ΖΙΠΙ-ΖΑΠΙ, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Δημοκρατίας 37 και είναι έτοιμο να σας προφέρη όλα τα παιδικά είδη και τις καλύτερες παιδικές φίρμες.

DOUBLE SIX (ο οίκος των δώρων)

Στη Λεωφ. Δημοκρατίας 66, τηλ 63041, είναι το πλουσιότερο σε συλλογή σουβενίρς και αντικών

ΜΙΤΣΙΓΓΑΣ (Η πηγή ου παιγνιδιού)

Κάντε μια βόλτα στο κατάστημά μας και κάντε στα παιδιά σας τα πιο ωραία δώρα από το γνωστό κατάστημα παιχνιδιών ΜΙΤΣΙΓΓΑ, που βρίσκεται στη Λεωφ. Δημοκρατίας 45, Αμμόχωστος.

Αμμόχωστος: 25 Δεκεμβρίου 1973

Και εκείνη η μέρα έφτασε και ήταν τόσο υπέρλαμπρη, όπως την περιέγραφαν στις ευφάνταστες διαφημίσεις τους, τα ξενοδοχεία και τα night clubs. Γυναίκες με μακριές τουαλέτες, συνοδευόμενες από καλοντυμένους άνδρες, κατέκλυσαν τους χώρους διασκέδασης, διασκεδάζοντας μέχρι πρωίας.

«Θυμάμαι είχαμε πάει στο Γκόλτεν Πλαζ, που είχε ένα σπουδαίο night club. Έκανε το πρόγραμμα ο Κώστας Κουτρουζάς. Ήταν ένας πανέξυπνος κωμικός, που πρόσφερε μεγάλη διασκέδαση. Φιρνούμαστε που τα γέλια, από το πρόγραμμά του. Είχε και μια απίθανη ορχήστρα. Εκεί κάναμε ρεβεγιόν», θυμάται η Λούλα Λόρδου Ιωνίδου, η οποία ήταν τότε 26 χρόνων.

Φέρνει στη μνήμη της τα λαμπερά ρεβεγιόν, τους ξέφρενους χορούς και τις επίσημες τουαλέτες.

«Στα ξενοδοχεία τα φαγητά ήταν υπέροχα πραγματικά, υπήρχαν και τα night clubs. Είχαμε σπουδαίους μουσικούς και είχε κάθε νύκτα χορό τις μέρες των γιορτών. Ο κόσμος διασκέδαζε ξέφρενα, επειδή είμαστε όλοι φίλοι οι Βαρωσιώτες.

Μετά το ρεβεγιόν, τόσο δεν εχορτάναμε επειδή είμαστε και νέοι βέβαια, που καταλήγαμε σε ένα καφέ, στις δύο με τρεις το πρωί, για να πιούμε ζεστή σοκολάτα. Ήταν ολοφώτεινοι οι δρόμοι, ήταν μια εορταστική ατμόσφαιρα. Τότε όλες οι κοπέλες και οι μεγάλες γυναίκες, φορούσαμε μακριές τουαλέτες.

Θυμούμαι ότι την επομένη των Χριστουγέννων, πήγαμε στο εξοχικό μας στην Καντάρα και περάσαμε οικογενειακά τη μέρα μας στο τζάκι με τους γονείς μας. Ήταν οι γονείς μας, τέσσερα αδέρφια με γαμπρούς και νύφες και οκτώ μωρά. Εμένα τα παιδιά μου ήταν μωρά, 7 και 2 χρονών τότε».

«Ήταν εκείνες οι μυρωδιές…»

«Όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, το Βαρώσι μοσχομύριζε κουραπιέδες, μελομακάρουνα μπισκότα. Ήταν εκείνα που έψηνε η κάθε νοικοκυρά σε κάθε γειτονιά.

Η Αμμόχωστος ήταν το Παρίσι της Αμμοχώστου, με τον άντρα μου την περίοδο των γιορτών πηγαίναμε βόλτες ως τον Άγιο Μεμνωνα για να μυρίσουμε τους ανθούς των λεμονιών και των πορτοκαλιών. Πραγματικά ευωδίαζε όλο το Βαρώσι. Εμείς που ζούσαμε στο Βαρώσι, νιώθαμε πάντα ότι κάναμε διακοπές, ουδέποτε νιώθαμε ότι ζούσαμε σε μια πόλη που μας κουράζει. Ήταν απίθανη η ζωή μας, αλλά χάσαμε αυτό τον παραδεισένιο τόπο. Φαίνεται ότι δεν είμαστε τόσο ευλογημένοι…».

*Φωτογραφίες από τις εφημερίδες «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ» και «ΦΑΚΟΣ», που βρίσκονται στο πολύτιμο Αρχείο του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας