Ο φόβος των γονιών του, η πρώτη κατάδυση στα 14 και η έμπνευση των Summer Divers
06:15 - 25 Δεκεμβρίου 2021
Οι περισσότεροι μπορεί να επιλέγουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα γύρω από ένα τραπέζι με την οικογένειά τους, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να το πράξουν κάτω από το νερό, χαρίζοντας σε όσους τους ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντυπωσιακές εικόνες από το βυθό.
Κάθε Χριστούγεννα και κάθε Πάσχα τα τελευταία χρόνια, περνούν από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών μας φωτογραφίες από μια ομάδα δυτών, οι οποίοι ντύνονται αναλόγως και πραγματοποιούν καταδύσεις, ανταλλάζοντας δώρα ντυμένοι Άγιοι Βασίληδες, στολίζοντας δέντρο και πίνοντας σαμπάνια, κάτω από το νερό.
Η συγκεκριμένη ομάδα είναι οι «Summer Divers», οι οποίοι για άλλη μια χρονιά έκαναν την καθιερωμένη βουτιά τους, τηρώντας ένα έθιμο που ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο 38χρονος εκπαιδευτής και ιδιοκτήτης της σχολής, Χάρης Κωνσταντίνου, μίλησε στον REPORTER, για το χόμπι που έκανε επάγγελμα, τις δράσεις που υλοποιούν κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και Halloween, αλλά και τα πιο όμορφα μέρη που επισκέφθηκε κάτω από το νερό, εντός και εκτός Κύπρου.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τις καταδύσεις από ηλικία 14 ετών, η οποία, το 1997, θεωρείτο μικρή για να ξεκινήσει κάποιος καταδύσεις. Μην θεωρήσετε ότι ο κ. Κωνσταντίνου προερχόταν από μια οικογένεια με εμπειρία και πάθος με τις καταδύσεις, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Οι γονείς του φοβούνταν το νερό, ωστόσο αυτό δεν τον απέτρεψε από το να δοκιμάσει και στην πορεία να λατρέψει το συγκεκριμένο άθλημα.
«Δεν ασχολείτο κανένας από την οικογένειά μου, απλά ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Η Κύπρος είναι νησί, έχει πολλές παραλίες που μπορούν να παρακινήσουν κάποιο να ασχοληθεί με τις καταδύσεις. Επίσης, τότε έδειχνε το ΡΙΚ κάποια ντοκιμαντέρ με καταδύσεις. Όλα αυτά, μπορούσαν να επηρεάσουν ένα παιδί που ήταν σε εφηβική ηλικία τη δεκαετία του ’90, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Φυσικά πήγαινα από προηγουμένως ψάρεμα με ελεύθερη κατάδυση και ενδεχομένως να συνέτεινε και αυτό στο να ασχοληθώ περισσότερο με τις καταδύσεις.
Συνέχισα τις καταδύσεις μέχρι το 2007, όταν ήμουν ακόμα στις σπουδές. Τότε, ήμασταν μια παρέα, οι οποίοι αγαπούσαμε τις καταδύσεις και αποφασίσαμε να ανοίξουμε τη δική μας σχολή. Τους «Summer Divers». Δώσαμε το συγκεκριμένο όνομα, γιατί τότε ερχόμασταν τα καλοκαίρια στην Κύπρο και ασχολούμασταν μόνο με αυτό. Πέραν από την Κύπρο, κάναμε και καταδύσεις στο εξωτερικό, στην Ερυθρά θάλασσα, στο Σαμ Ελ Σέιχ και στην Ιορδανία. Μετά τις σπουδές επιστρέψαμε στην Κύπρο και συνεχίσαμε να το κάνουμε ολόχρονα».
Σήμερα, οι «Summer Divers» μετρούν δεκατέσσερα χρόνια ζωής, με πολλούς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν από την ίδρυση του club στην ομάδα, να συνεχίζουν τις καταδύσεις μέχρι και σήμερα, υπό τις οδηγίες του εκπαιδευτή τους, Χάρη Κωνσταντίνου.
«Οι καταδύσεις πρέπει να είναι διασκεδαστικό και εύκολο»
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το club πραγματοποίησε την πρώτη Χριστουγεννιάτικη κατάδυσή του, ενέργεια που δεκατέσσερα χρόνια μετά, έχει καταστεί θεσμός.
«Το μότο των Summer Divers είναι ότι οι καταδύσεις πρέπει να είναι κάτι το διασκεδαστικό και το εύκολο. Όχι κάτι το επικίνδυνο. Θέλουμε να πηγαίνουμε κάπου, να περνάμε καλά, να βγάζουμε ωραίες φωτογραφίες και να κρατούμε ωραίες αναμνήσεις. Επίσης, θέλουμε να βλέπουμε ωραία μέρη, όπως για παράδειγμα τις θαλασσινές σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο ή κάποια άλλα σημεία που θεωρούνται checkpoints για τις καταδύσεις.
Κάνουμε εξάλλου και ξεναγήσεις, πηγαίνουμε και τρώμε όλοι μαζί και λοιπά. Αυτή είναι η ιδέα των Summer Divers. Όχι να κάνουμε απλά ένα μάθημα και μετά να πηγαίνουμε στο σπίτι μας. Είμαστε σαν οικογένεια. Έτσι, όπως όλες οι οικογένειες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κι εμείς σαν Summer Divers, με την καταδυτική μας γιορτάζουμε. Στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο, ντυνόμαστε Άγιοι Βασίληδες, ανταλλάζουμε δώρα, water proof φυσικά, κάτω από το νερό. Τα δώρα είναι συνήθως μάσκες ή ένα φλυτζάνι, πράγματα που δεν παθαίνουν κάτι. Επίσης, ανοίγουμε σαμπάνια, κόβουμε το Christmas Cake μας. Όλα κάτω από το νερό.
Η ιδέα για αυτή τη δράση ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2007, εντελώς τυχαία. Στην πορεία του χρόνου, όταν είδαμε την επιτυχία που είχε, κάναμε ίδιες δράσεις και το Πάσχα. Το Πάσχα ανταλλάζουμε φλαούνες, τσουγκρίζουμε αυγά και λοιπά. Επίσης, εντάξαμε και το Halloween, όπου στολίζουμε κολοκύθες κάτω από τον βυθό. Σ’ αυτές τις καταδύσεις πηγαίνουμε οι πιο έμπειροι δύτες, γιατί χρειάζεται προσοχή. Δεν μπορείς να πάρεις κάποιον αρχάριο να κάνει αυτή την κατάδυση. Ως συνήθως στις καταδύσεις των Χριστουγέννων συμμετέχουμε περίπου δέκα άτομα».
Καταδύσεις από την Κύπρο μέχρι την Αυστραλία
Στις δράσεις που υλοποιούν τις γιορτινές μέρες, επιλέγουν διάφορα ναυάγια της Κύπρου, ωστόσο μέσα σε αυτά τα 24 χρόνια (1997-2021), που πραγματοποιεί ο ίδιος καταδύσεις, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τους βυθούς πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η μακρινή Αυστραλία. Οι πλείστοι απ' αυτούς τους βυθούς, του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
«Απ’ όσα επισκέφθηκα, το ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα είναι στα δέκα καλύτερα του κόσμου και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Υπάρχει επίσης το ναυάγιο SS Thistlegorm, στην Ερυθρά Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Πρόκειται για πολεμικό πλοίο, το οποίο είναι επίσης στα καλύτερα του κόσμου.
Σαν καταδυτικός προορισμός είναι απίστευτη η Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα το Great Barrier Leef, αλλά και το Port Lincoln, το οποίο είναι στην Νότιο Αυστραλία και μπορείς να δεις λευκούς καρχαρίες. Είναι πραγματικά όλα εντυπωσιακά».
Η συμβουλή σε όσους φοβούνται το νερό και η επικινδυνότητα
Μπορεί όταν ακούει κάποιος τρίτος γι’ αυτά τα εντυπωσιακά σημεία που είδε ο κ. Κωνσταντίνου, να νιώσει τη νοσταλγία να τα επισκεφθεί. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που φοβούνται το νερό και στους οποίους, ο κ. Κωνσταντίνου, θέλησε να δώσει μια συμβουλή.
«Οι δικοί μου γονείς φοβούνταν το νερό, αλλά αυτό δεν με σταμάτησε από το να κάνω καταδύσεις ή να τελειώσω βατραχάνθρωπος στο στρατό. Όταν ένα παιδί έχει να κάνει κάτι σαν σπορ, πρέπει οι γονείς να είναι υποστηρικτικοί. Να βρίσκουν ένα καλό εκπαιδευτή σε οποιοδήποτε άθλημα, ο οποίος να παρέχει ασφάλεια στο παιδί. Εάν στηρίζεις ένα παιδί, θα κάνει κάτι, εάν όχι πιθανόν να το κάνει χωρίς να το ξέρουν, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Είχαμε ανθρώπους που όταν ήρθαν φοβούνταν το νερό. Βήμα βήμα όμως, κατάφεραν να κολυμπήσουν και να ξεπεράσουν τους φόβους τους».
Σίγουρα, υπάρχει επικινδυνότητα στις καταδύσεις, αφού πρόκειται για xtreme sport, ωστόσο θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο, αφού πλέον η τεχνολογία έχει ήδη αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να μειωθούν στο ελάχιστο τα ατυχήματα.
«Σε μια κατάδυση μπορεί να συμβούν τυχαία περιστατικά και ατυχήματα. Σαν εκπαιδευμένος δύτης, πρέπει να εντοπίσεις κάτι πριν συμβεί. Αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία. Με το που θα γίνει ένα μικρό τυχαίο περιστατικό, πρέπει να το προλάβεις, πριν γίνει κάποιο ατύχημα. Για παράδειγμα βλέπεις κάποιον που είναι η πρώτη του κατάδυση ή κάποιον που είναι κοντά στο να κοπεί η μάσκα του. Πρέπει να σταματήσεις αμέσως την κατάδυση.
Σε ότι αφορά στα καταδυτικά ατυχήματα ή στη νόσο των δυτών, είναι πάρα πολύ ακραίες περιπτώσεις, που ένας δύτης θα πρέπει κάνει μια σειρά από ακραία λάθη για να φτάσει σε εκείνο το σημείο. Πλέον οι εξοπλισμοί καταδύσεων από το 1980 και μετά, είναι πολύ βελτιωμένα. Αν για παράδειγμα υπάρχει βλάβη στο οξυγόνο, θα σου δώσει περισσότερο οξυγόνο για να βγεις από το νερό. Πιο παλιά, δεν υπήρχαν αυτές οι τεχνολογίες και τα ατυχήματα ήταν πιο συχνά. Επίσης, πιο παλιά δεν υπήρχε το μανόμετρο για να γνωρίζουν πόσο οξυγόνο έχουν στη συσκευή. Ως εκ τούτου ελαχιστοποιούνται τα ενδεχόμενα να συμβεί ένα ατύχημα».
«Εντυπωσιακοί οι θαλάσσιοι χώροι στην Κύπρο»
Στο μεταξύ, εάν είχε να επιλέξει μεταξύ στεριάς και θάλασσας, για το ποιο τον εξιτάρει περισσότερο να εξερευνά, η ψήφος του πάει ξεκάθαρα στη θάλασσα, αφού είναι, όπως λέει, ένας διαφορετικός κόσμος.
«Περισσότερο από το 70% της γης, είναι θάλασσα. Σίγουρα μας εξιτάρει περισσότερο η θάλασσα, γιατί υπάρχει το στοιχείο του νερού και ο υποβρύχιος κόσμος. Κάτω από το νερό είναι όλα πιο ήρεμα. Έρχονται τα ψάρια κοντά σου, να σε εξερευνήσουν. Παίρνοντας λοιπόν το δίπλωμά μας, που είναι εγκεκριμένο από τον διεθνή οργανισμό καταδύσεων (ΝAUI), μπορείς να κάνεις καταδύσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να εξερευνήσεις άλλες χώρες.
Ανάφερα και πριν το Σαρμ Ελ Σέιχ, την Ερυθρά Θάλασσα και την Αυστραλία, που έχουν εντυπωσιακή θαλάσσια ζωή. Έτσι μπορούμε να δούμε τέτοιους χώρους, εάν ταξιδέψουμε σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.
Επίσης και η Κύπρος είναι μια χώρα με εντυπωσιακούς θαλάσσιους χώρους που μπορούμε να εξερευνήσουμε, όπως είναι ναυάγια που υπάρχουν σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν πάρα πολλά ναυάγια να δει ο κόσμος στην Κύπρο, πολλά από τα οποία ο κόσμος δεν τα γνωρίζει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Γιουσέλλας, 92 ετών… «Αν ξαναγεννηθώ, θα πω του Θεού, πάλε Κορματζίτην πέψε με…»
- Η 99χρονη γηραιότερη εγκλωβισμένη-«Εκάτσαν πίσω που το σπίτι μου οι Τούρτζιοι…»
- Άφησε την πόλη, έχτισε το δικό της Οικολογικό Χωριό-Όραμα βγαλμένο από τον πόνο