Η σκιά της Όμικρον, οι φόβοι για αύξηση κρουσμάτων και οι ασκήσεις επί χάρτου

Κρίσιμες αλλά και καθοριστικές είναι οι επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται και στην Κύπρο, αφού το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 63 θετικά δείγματα, ενώ εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και άλλα κρούσματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 8000 τα κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες-Αύξηση 114% στους θανάτους

Παράλληλα, η ανοδική τάση των κρουσμάτων, που βρίσκονται μια ανάσα από τα 1000, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια, με το Υπουργείο Υγείας και τους Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, να παρακολουθούν και να αξιολογούν τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται, χωρίς να αποκλείονται επιπρόσθετα μέτρα, εάν κριθεί αναγκαίο, με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις οποιεσδήποτε αποφάσεις. 

Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν πως εάν τηρηθούν τα μέτρα, ειδικότερα κατά τις εορταστικές ημέρες, η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο, ενώ υποδεικνύουν πως η αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται και στο γεγονός πως αυξήθηκε ο αριθμός των τεστ.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως «ίσως η αύξηση να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι ήθελαν να κάνουν τα τεστ τους για να είναι σήμερα έτοιμοι και ίσως κάποιοι να βγήκαν θετικοί», προσθέτοντας πως «η έντονη σύσταση ήταν πριν βρεθείτε κάνετε είτε ένα rapid test, είτε ένα PCR. Φαίνεται ότι ανιχνευθήκαν περισσότερα άτομα, από ότι κάποιος θα ανέμενε μέσω αυτής της οδού».

Η εκτίμηση του κ. Καραγιάννη, είναι πως μετά τις γιορτές ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί, δεδομένου και των μαζικών συναθροίσεων, ωστόσο το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει υπερβολική αύξηση, κάτι που θα εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.  

Σε ότι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, το μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας τόνισε πως «βρίσκεται στην κοινότητα και πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», υποδεικνύοντας παράλληλα πως «εκείνο που θα χρειαστεί είναι να παρακολουθούμε τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, για να μην πειστεί το σύστημα», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση, μέχρι στιγμής, διαχειρίσιμη.

Ερωτηθείς ο κ. Καραγιάννης για το αν αναμένονται νέα μέτρα πριν την έλευση του νέου έτους, ανέφερε πως «επειδή και η Όμικρον φαίνεται να είναι και πιο ήπια, αλλά και η εφαρμογή των μέτρων και η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, με τις τρεις δόσεις, με αυτά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Εκτός και αν εκτοξευθούν οι αριθμοί μας μεσούρανα. Θα το δούμε από την εικόνα μας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει τα όρια των μέτρων η Όμικρον, όλα ανοικτά-Εν αναμονή νέων αποτελεσμάτων

Δειτε Επισης

Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας