Χριστουγεννιάτικο γεμιστό ψωμί με κράνμπερις και τυρί
06:35 - 23 Δεκεμβρίου 2021
Κρύβει λιχουδιές!
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 125 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
- 200 γρ. γάλα
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 400 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Σάλτσα κράνμπερι
- 1 πορτοκάλι, χυμό και φλούδα
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 120 γρ. κράνμπερις, κατεψυγμένα
- 50 γρ .νερό
- 20 γρ. κουμανταρία
Συναρμολόγηση & Γαρνίρισμα
- 130 γρ. τυρί brie, κομμένο σε κύβους (4-5 εκ.)
- 2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 1 κ.γλ. αλάτι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- ταψί φούρνου
- αντικολλητικό χαρτί
- πλάστης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 125 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, 200 γρ. γάλα, 1 /2 κουταλάκι αλάτι και θερμάνετε 2 λεπτά/60°C/ταχύτητα 3.
Βήμα 2
Προσθέστε 400 γρ. αλεύρι, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, ζυμώστε 1 λεπτό/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα κράνμπερι.
Σάλτσα Κράνμπερι
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο φλούδα από 1 πορτοκάλι, 50 γρ. καστανή ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.
Βήμα 2
Προσθέστε 120 γρ. κράνμπερις, 20 γρ. χυμό πορτοκάλι, 50 γρ. νερό και ζεστάνετε 10 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι.
Βήμα 3
Προσθέστε 20 γρ. κουμανταρία, τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας και ζεστάνετε 15 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Συναρμολόγηση & Γαρνίρισμα
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Καλύψτε ένα ταψί φούρνου με ματ σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Μοιράστε τη ζύμη σε δυο ίσες μπάλες. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίξτε σε αλευρωμένη επιφάνεια τις δυο μπάλες σε διάμετρο 30 εκ. Κόψτε το κάθε κομμάτι σε 8 τριγωνάκια σχηματίζοντας πρώτα ένα σταυρό και μετά ένα Χ ώστε να έχετε συνολικά 16 τριγωνάκια.
Βήμα 3
Τοποθετήστε τα τριγωνάκια στο ταψί που έχετε ετοιμάσει, πάνω σε ένα νοητό κύκλο διαμέτρου 22-24 εκ. ώστε η βάση κάθε τριγώνου να εφάπτεται της περιφέρειας του νοητού κύκλου αλλά επίσης, το κάθε τριγωνάκι να κάθεται πάνω στα άλλα περίπου στο μισό μήκος της βάσης του τριγώνου. Στο τέλος θα έχετε σχηματίσει έναν κύκλο με τις βάσεις των τριγώνων ενώ οι μύτες των τριγώνων βλέπουν προς τα έξω σαν ένας ήλιος.
Βήμα 4
Στη βάση του ήλιου (εκεί που εφάπτονται τα τρίγωνα το ένα με το άλλο), απλώστε περιμετρικά τη σάλτσα με κράνμπερι, τοποθετήστε από πάνω τα 120 γρ. τυρί brie, σε κύβους και ραντίστε με 1.5 κουταλάκι φύλλα φρέσκου θυμαριού.
Βήμα 5
Στη συνέχεια, σηκώστε τη μύτη κάθε τριγώνου, διπλώστε πάνω από τη γέμιση και κλείστε καλά κάτω από τη βάση του τριγώνου ώστε τώρα να έχετε ένα στεφάνι.
Βήμα 6
Αλείψτε τη ζύμη με 1 χτυπημένο αυγό, ραντίστε με 1 κουταλάκι αλάτι και το υπόλοιπο 1 /2 κουταλάκι φύλλα φρέσκου θυμαριού.
Βήμα 7
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 30 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.
Συμβουλές
Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα κράνμπερι 2-3 μέρες πριν. Διατηρήστε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές