Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη
06:06 - 22 Δεκεμβρίου 2021
Μαγικά μελομακάρονα! Συνταγή από τον Chef Σάββα Μάππουρα
Μελομακάρονα
- 350 γρ. νιφάδες βρώμης (χωρίς γλουτένη) (βλ. συμβουλή)
- 1 πορτοκάλι (φλούδα και χυμό)
- 25 γρ. καρυδόψιχα
- 50 γρ. ηλιανθέλαιο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. μέλι
- 30 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
- 1 /4 κ.γλ. γαρίφαλο αλεσμένο
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη)
- 1 /2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
Σιρόπι
- 150 γρ. νερό
- 200 γρ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κομμάτι φλούδα πορτοκάλι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- Μπολ
- ταψί φούρνου
- αντικολλητικό χαρτί
- 2 πιρούνια
- πυρίμαχη κανάτα
- πιατέλα σερβιρίσματος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μελομακάρονα
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C. Καλύψτε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 350 γρ. βρώμης, λεπτά κομμάτια φλούδας από 1 πορτοκάλι (αφήστε πίσω ένα κομμάτι για το σιρόπι) και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 3
Βάλτε στον κάδο 25 γρ. καρυδόψιχα και κόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 4
Βάλτε στον κάδο 50 γρ. ηλιανθέλαιο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. μέλι και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.
Βήμα 5
Προσθέστε 30 γρ. κονιάκ, 1 κουταλάκι αλεσμένη κανέλα, 1 /4 κουταλάκι αλεσμένο γαρίφαλο, 130 γρ. από το χυμό ενός πορτοκαλιού και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.
Βήμα 6
Προσθέστε το μείγμα βρώμης/πορτοκαλιού που έχετε αφήσει στην άκρη, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1 /2 κουταλάκι μαγειρική σόδα και ρυθμίστε Ζύμη/1 λεπτό. Πλάστε σε οβάλ κυλινδρικά σχήματα (3 x 1.5 εκ.) και τοποθετήστε στο ταψί που έχετε ετοιμάσει. Τρυπήστε σε 2 σημεία στο κέντρο με ένα πιρούνι και πιέστε τα ελαφρά με το πιίσω μέρος του πιρουνιού.
Βήμα 7
Ψήστε 20 λεπτά (170°C). Εν τω μεταξύ, συνεχίστε με το σιρόπι.
Σιρόπι
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 150 γρ. νερό, 200 γρ. μέλι, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 κομμάτι φλούδα πορτοκάλι και ζεστάνετε 6 λεπτά/105°C/ αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε σε μια πυρίμαχη κανάτα και αφήστε να κρυώσει λίγο μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα.
Βήμα 2
Βουτήξτε το κάθε μελομακάρονο στο σιρόπι για 7-10 δευτερόλεπτα και μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη βοήθεια 2 πιρουνιών. Πασπαλίστε με την αλεσμένη καρυδόψιχα που έχετε αφήσει στην άκρη και σερβίρετε ή διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο.
Συμβουλές
- Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, αλλά η κύρια πρωτεΐνη της, η αβενίνη, έχει μικρή ομολογία με τη γλουτένη και πρέπει να την αποφεύγει το 10% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.
- Άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν βρώμη.
- Βεβαιωθείτε ότι η βρώμη που χρησιμοποιείτε είναι, πιστοποιημένα, χωρίς γλουτένη, σε περίπτωση που συσκευάζεται σε χώρους που υπάρχουν ιχνοστοιχεία γλουτένης
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές