Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Μαγικά μελομακάρονα! Συνταγή από τον Chef Σάββα Μάππουρα

Μελομακάρονα

  • 350 γρ. νιφάδες βρώμης (χωρίς γλουτένη) (βλ. συμβουλή)
  • 1 πορτοκάλι (φλούδα και χυμό)
  • 25 γρ. καρυδόψιχα
  • 50 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μέλι
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1 /4 κ.γλ. γαρίφαλο αλεσμένο
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη)
  • 1 /2 κ.γλ. μαγειρική σόδα

Σιρόπι

  • 150 γρ. νερό
  • 200 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκάλι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • Μπολ
  •  ταψί φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί
  • 2 πιρούνια
  • πυρίμαχη κανάτα
  • πιατέλα σερβιρίσματος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μελομακάρονα

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C. Καλύψτε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 350 γρ. βρώμης, λεπτά κομμάτια φλούδας από 1 πορτοκάλι (αφήστε πίσω ένα κομμάτι για το σιρόπι) και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 25 γρ. καρυδόψιχα και κόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. ηλιανθέλαιο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. μέλι και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.

Βήμα 5

Προσθέστε 30 γρ. κονιάκ, 1 κουταλάκι αλεσμένη κανέλα, 1 /4 κουταλάκι αλεσμένο γαρίφαλο, 130 γρ. από το χυμό ενός πορτοκαλιού και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.

Βήμα 6

Προσθέστε το μείγμα βρώμης/πορτοκαλιού που έχετε αφήσει στην άκρη, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1 /2 κουταλάκι μαγειρική σόδα και ρυθμίστε Ζύμη/1 λεπτό. Πλάστε σε οβάλ κυλινδρικά σχήματα (3 x 1.5 εκ.) και τοποθετήστε στο ταψί που έχετε ετοιμάσει. Τρυπήστε σε 2 σημεία στο κέντρο με ένα πιρούνι και πιέστε τα ελαφρά με το πιίσω μέρος του πιρουνιού.

Βήμα 7

Ψήστε 20 λεπτά (170°C). Εν τω μεταξύ, συνεχίστε με το σιρόπι.

Σιρόπι

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. νερό, 200 γρ. μέλι, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 κομμάτι φλούδα πορτοκάλι και ζεστάνετε 6 λεπτά/105°C/ αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε σε μια πυρίμαχη κανάτα και αφήστε να κρυώσει λίγο μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα.

Βήμα 2

Βουτήξτε το κάθε μελομακάρονο στο σιρόπι για 7-10 δευτερόλεπτα και μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη βοήθεια 2 πιρουνιών. Πασπαλίστε με την αλεσμένη καρυδόψιχα που έχετε αφήσει στην άκρη και σερβίρετε ή διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο.

Συμβουλές

- Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, αλλά η κύρια πρωτεΐνη της, η αβενίνη, έχει μικρή ομολογία με τη γλουτένη και πρέπει να την αποφεύγει το 10% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.

- Άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν βρώμη.

- Βεβαιωθείτε ότι η βρώμη που χρησιμοποιείτε είναι, πιστοποιημένα, χωρίς γλουτένη, σε περίπτωση που συσκευάζεται σε χώρους που υπάρχουν ιχνοστοιχεία γλουτένης

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι