Τάρτα με κράνμπερι, αμύγδαλα και κανέλα

Μια τάρτα με εορταστική διάθεση! Συνταγή του Chef Μάριου Χατζηιωσήφ.

ΥΛΙΚΑ

  • Γλυκιά ζύμη μπριζέ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε κομμάτια
  • 370 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι επιπλέον για το άλειμμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 1 /2 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας

Γλάσο μούρων

  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. νερό
  • 150 γρ. φρέσκα κράνμπερι

Γέμιση

  • 225 γρ. μαρμελάδα κράνμπερι
  • 175 γρ. αμύγδαλα
  • 140 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε κομμάτια
  • 100 γρ. ζάχαρη και λίγη ακόμα για το ράντισμα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας
  • 1 κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1 /4 κ.γλ. αλάτι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα (διαμέτρου 20 εκ.)
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πλαστική μεμβράνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γλυκιά ζύμη μπριζέ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε 200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κομμάτια, 370 γρ. αλεύρι φαρίνα, 1 αυγό, 1 πρέζα αλάτι, 1 1 /2 κουταλάκι σπιτική ζάχαρη βανίλιας και με τη βοήθεια της σπάτουλας, αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Πλάστε τη ζύμη σε πλακουτσωτή μπάλα, τυλίξτε σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 3

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα (διαμέτρου 20 εκ.), καλύψτε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο (διαμέτρου 40 εκ.) μεταξύ 2 φύλλων αντικολλητικού χαρτιού. Απλώστε την στη φόρμα καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόψτε τυχόν περιττή ζύμη από τα τοιχώματα, τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι, γεμίστε με βαρίδια και ψήστε για 10 λεπτά (180°C).

Βήμα 5

Χωρίς να σβήσετε το φούρνο, αφαιρέστε τα βαρίδια και το αντικολλητικό χαρτί, αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο ασπράδι (βάλτε το υπόλοπο ασπράδι στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί) και βάλτε πίσω στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βάλτε τη φόρμα σε σχάρα να κρυώσει για 30 λεπτά. Μην σβήσετε το φούρνο.

Γλάσο μούρων

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 70 γρ. ζάχαρη, 25 γρ. νερό και βράστε 5 λεπτά/90°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 2

Προσθέστε 150 γρ. φρέσκα κράνμπερι και βράστε 5 λεπτά/90°C/ αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο μπολ και αφήστε στην άκρη να κρυώσουν καλά. Γέμιση Βήμα 1 Καλύψτε τον πάτο της ζύμης στη φόρμα με 225 γρ. μαρμελάδα κράνμπερι και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 175 γρ. αμύγδαλα και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Βήμα 2 Προσθέστε 140 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, 100 γρ. ζάχαρη, 3 μεγάλα αυγά, 1 κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 /4 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 3

Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τη μαρμελάδα και απλώστε ομοιόμορφα. Ψήστε για περίπου 45 λεπτά (180°C) μέχρι να δέσει και να ροδίσει (αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς, καλύψτε με αλουμινόχαρτο).

Βήμα 4

Αφαιρέστε τη φόρμα χωρίς να σβήσετε το φούρνο. Αλείψτε με το υπόλοιπο ασπράδι που έχετε βάλει στο ψυγείο και ραντίστε με λίγη ζάχαρη. Ξαναβάλτε στο φούρνο για ακόμα 5 λεπτά (180°C). Μεταφέρετε τη φόρμα σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά, ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και καλύψτε με το γλάσο μούρων που έχετε αφήσει στην άκρη. Σερβίρετε ζεστή

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι