Σε αχαρτογράφητα νερά λόγω Όμικρον-Στο μικροσκόπιο δεκάδες ύποπτα περιστατικά

Με το βλέμμα καρφωμένο στα νοσοκομεία και με την αγωνία στο κατακόρυφο, λόγω των εκτιμήσεων για ευρεία διασπορά της νέας μετάλλαξης το επόμενο διάστημα, η χώρα μας, παρά τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες, κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Κι αυτό, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη συνέχεια, με το ενδεχόμενο νέων μέτρων, όχι μόνο να μην μπορεί να αποκλειστεί, αλλά να είναι ορατό.

Το ότι θα επικρατήσει η Όμικρον και στην Κύπρο, θεωρείται βέβαιο. Το θέμα είναι πότε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου, το 50% των νέων κρουσμάτων να οφείλονται στη νέα μετάλλαξη, η οποία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αυτό εάν συμβεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους αριθμούς των κρουσμάτων, που εκτιμάται πως θα εκτοξευθούν σε τετραψήφιους αριθμούς.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα ακριβείς ενδείξεις, ως προς το βαθμό νοσηρότητας της Όμικρον, εντείνει την ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία, που συνεχίζουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο έχουν συγκεκριμένα όρια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα επτά νέα μέτρα κατά της πανδημίας-Τι αλλάζει για εργαζόμενους και SafePass

Στο μικροσκόπιο δεκάδες κρούσματα της Όμικρον

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 33 κρούσματα της νέας μετάλλαξης, τα οποία δεκαπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα (σ.σ τα πρώτα 3 κρούσματα εντοπίστηκαν την Παρασκευή 10/12 και έγιναν 33 μέχρι τις 17/12).

Στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων με τα οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, υπάρχει τριψήφιος αριθμός ύποπτων κρουσμάτων της Όμικρον, που βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης. Αν και τα πλείστα, αφορούν σε θετικά δείγματα που εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, υπάρχουν και αρκετά από την κοινότητα, που έχουν σχέση με ιχνηλάτηση επαφών θετικών κρουσμάτων, κυρίως από την Τεχνική Σχολή στη Λεμεσό, η αλυσίδα της οποίας μετρά 25 περιστατικά της Όμικρον.

Λόγω των πολλών επαφών που είχαν οι πρώτοι φορείς της Όμικρον, εκφράζονται φόβοι για μεγάλη διασπορά στη Λεμεσό, κάτι που θα διαφανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρίνιση για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να εξασφαλίσουν rapid test

Οι ελπίδες στα νέα μέτρα

Στο Υπουργείο Υγείας, κάθονται εν τω μεταξύ σε αναμμένα κάρβουνα αφού όλο αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία, όπου θα αυξηθούν οι επαφές λόγω των γιορτών. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, στα οποία έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, έκανε επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, ζητώντας από όλους να επιδείξουν ατομική ευθύνη και να τηρήσουν τα μέτρα και τις οδηγίες των επιστημόνων.

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανότητες διασποράς, θεωρείται πως είναι ο αυτοέλεγχος με self-test, που άρχισαν από την Τρίτη να χορηγούνται στους εμβολιασμένους πολίτες.

Η σύσταση που εκδόθηκε, είναι όπως όλοι οι πολίτες πριν την επίσκεψη τους σε οικίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα. Επίσης όσα άτομα έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου συστήνεται να διενεργούν self test, ενώ τα άτομα που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών.

Για τους ίδιους λόγους, αποφασίστηκε όπως όλοι οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της Covid-19 ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 180 ημερών) να προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με διάρκεια 7 ημερών για την είσοδο τους στον εργασιακό τους χώρο. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι, για το εάν κατέχουν τεστ οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν στις 29 Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα παρατάθηκε για τις 10 Ιανουαρίου η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με όλους να υποχρεούνται να επιστρέψουν με αρνητικό Rapid test διάρκειας 48 ωρών ή αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR διάρκειας 72 ωρών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμα τη μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης από 6 μήνες σε 3 μήνες, με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Εν τω μεταξύ, το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει και την απόφαση της Κομισιόν, για ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό για ταξίδια στους εννέα μήνες. Αυτό θα επηρεάσει την απόφαση για τη λήξη του SafePass που λήγει στους επτά μήνες, με τι προθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι να ακολουθηθούν οι ευρωπαϊκές συστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη

Δειτε Επισης

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Ανοίγει το διάλογο για την ειδική εκπαίδευση ο ΠτΔ-Ζήτησε απόψεις από εμπλεκόμενους φορείς
Υπ. Παιδείας: Κοινή προσπάθεια ο αγώνας κατά του καρκίνου
ΟΣΑΚ για Δέσποινα Ρούσου-«Εχθρική η προτροπή για παραπομπή της σε ιατροσυμβούλιο»
Το «παιδί θαύμα» της Αραδίππου-Οι επιρροές από την παράδοση και τα βήματα προς την κλασική μουσική
Υπ. Γεωργίας: Η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Ξενοφών Καλλής
Υπ. Εργασίας: Διαχρονικό κενό στη στήριξη για θεραπεία στο εξωτερικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη
Η πρώτη οδοκαθαρίστρια του Δήμου Λάρνακας-«Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή»