Περί Δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης ο λόγος…
06:25 - 20 Δεκεμβρίου 2021

Δικαίως ή αδίκως, η Αστυνομία βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων, αναφορικά με την μη απόδοση Δικαιοσύνης σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως είναι τα οικονομικά σκάνδαλα ή υποθέσεις διαφθοράς κτλ, με τους πολίτες, να έχουν κάθε λόγο να θεωρούν πως κρύβεται κουκούλωμα, αφού υπάρχει και η σχολή σκέψης που λέει πως οι επαναλαμβανόμενες συγκυρίες, παύουν να είναι συγκυρίες.
Και αυτό, στον απόηχο της αυλαίας των υποθέσεων που δικάζονταν ενώπιον Δικαστηρίου αναφορικά με την κατάρρευση της οικονομίας, όπου όλες οι υποθέσεις έκλεισαν… άδοξα, με την έννοια ότι Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία απέτυχαν να στοιχειοθετήσουν τις υποθέσεις, που θα έφερναν καταδίκες, με τις ευθύνες - για άλλη μια φορά - να παραμένουν στα αζήτητα. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά και πλέον η ιστορία αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για μύθο…
Την ίδια ώρα, στον πάγο παραμένει και η πολύκροτη υπόθεση του πρώην Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, με την Αστυνομία, ερωτηθείσα για το πού βρίσκονται οι έρευνες, οκτώ μήνες μετά που η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, να απαντά πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, εν αναμονή της απάντησης από τις ΗΠΑ αναφορικά με το πτυχίο πολιτικού μηχανικού το οποίο κατέχει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρή ετυμηγορία δικηγόρων για Δικαστές-Ευνοιοκρατία, παρεμβάσεις, μεροληψία…
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις ή την πολύκροτη υπόθεση του Al jazeera, όπως προκύπτει, χρειάζεται ακόμη αρκετός καιρός για να διαπιστωθεί εάν τελικά προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε ποιους, ενώ η ενημέρωση, τόσο από Αστυνομία όσο και από Νομική Υπηρεσία, σε αυτές τις υποθέσεις, αναμφίβολα δεν έχουν την ίδια ταχύτητα που έχουν άλλες υποθέσεις, όπως αυτές που βλέπουν καθημερινά το φως τις δημοσιότητας και αφορούν υποθέσεις πλαστογραφίας, κλοπών, κτλ. Εξάλλου, σε αυτές τις… καθημερινές υποθέσεις, δεν εμπλέκονται επώνυμα πρόσωπα, κάτι το οποίο – ενδεχομένως – να αποτελεί κομβικής σημασίας.
Το σύνθημα περί ίσης μεταχείρισης και εφαρμογής Νόμων, φαίνεται πλέον πως δεν είναι τίποτα άλλο από μια αναλώσιμη ατάκα, που ρίχνουν οι αρμόδιοι παρελαύνοντας στα ΜΜΕ, θέλοντας να πείσουν τους πολίτες πως δεν είναι ελέφαντες και να τους πείσουν για κάτι, που στην πραγματικότητα, ούτε οι ίδιοι ενδεχομένως να πιστεύουν. Κάτι, που προκαλεί ακόμη περισσότερη οργή στους πολίτες, οι οποίοι πλέον, και γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται, ωστόσο κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν πως μπορούν να χειραγωγήσουν την νοημοσύνη τους.
Πριν δύο ημέρες, η Αστυνομία ενημέρωνε πως συνελήφθη 27χρονη για πλαστοπροσωπία, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου για safepass, παρουσίασε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο όπως διαπιστώθηκε ανήκει στην αδελφή της. Ενημέρωση η οποία αποσκοπεί στο να σταλθεί το μήνυμα πως η Αστυνομία συνεχίζει να δηλώνει παρούσα στους ελέγχους και να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, ασχέτως αν σε ότι αφορά τις επιθέσεις κατά σχολείων και τα παρατράγουδα στον απόηχο των μέτρων, ουδέν νεότερο.
Από τη μία λοιπόν, η Αστυνομία, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους Νόμους και είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των μέτρων, συνέλαβε και οδήγησε την 27χρονη στο Τμήμα, όπου και κατηγορήθηκε γραπτώς, για το αδίκημα το οποίο διέπραξε, ενώ από την άλλη συλλαμβάνει τους αλλοδαπούς που πιάνονται με πλαστά χαρτιά παραμονής, αυτούς που φαίνεται να έκλεψαν ένα κατάστημα, να διέρρηξαν ένα περίπτερο, κτλ.
Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη, υπάρχει και ο συνήγορος του διαβόλου που διερωτάται… Η σύλληψη της 27χρονης ήταν απαραίτητη, ενώ στην υπόθεση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, όχι; Δεν είναι ανάλογα τα αδικήματα; Δεν είναι ακόμη πιο σοβαρά τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο κ. Γιαννάκη; Γιατί στην περίπτωση του Επιτρόπου δεν υπήρξε μέχρι σήμερα απαγγελία κατηγοριών; Ανάλογα είναι τα ερωτήματα και στις υποθέσεις κλοπών, αφού φαίνεται να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται υπό κράτηση άτομα που φέρονται να έκλεψαν πολύ μικρότερα ποσά, σε αντίθεση με αυτούς που έκλεψαν εκατομμύρια… Συνεπώς, επιβεβαιώνεται η πιο πάνω αναφορά, πως ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη σημασία ποιος είναι ο ύποπτος και όχι το αδίκημα το οποίο φέρεται να διέπραξε.
Και κάπως έτσι, Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία και Δικαιοσύνη κατάφεραν να τεθούν υπό αμφισβητηθεί και να απαξιωθούν από τους πολίτες… Και το ζητούμενο πλέον, είναι πώς μπορούν να κερδίσουν ξανά την χαμένη αξιοπιστία τους, η οποία σίγουρα δεν κερδίζεται με σπασμωδικά δελτία τύπου για την έκβαση μιας υπόθεσης, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση πως παραπέμφθηκε σε δίκη ο γιατρός με τα πλαστά πιστοποιητικά, καθώς πρόκειται για το αυτονόητο. Αντιθέτως, η χαμένη αξιοπιστία τους κερδίζεται όταν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο τέλος μιας παράστασης… Εκεί είναι και η πραγματική Δικαίωση!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ο «γνωστός», ο επιχειρηματίας, ο… υπεράνω και το a la carte της εγκληματικότητας
- Ο ρομαντικός δολοφόνος, ο κακός ληστής, ο στυγνός killer, ο τρυφερός κλέφτης…
- Ο κουστουμαρισμένος υπόκοσμος-Ποιοι είναι πιο καθαροί... Οι «μέσα» ή οι «έξω»;
