Προειδοποιεί ο Πρόεδρος-«Υπόλογα τα κόμματα αν αποτύχει η Μεταρρύθμιση της Τ.Α.»

Το μήνυμα ότι έφθασε η ώρα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έστειλαν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων από το βήμα της 38ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για οπισθοδρόμηση στις συζητήσεις για την μεταρρύθμιση, καθιστώντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπόλογα σε περίπτωση που αποτύχει η μεταρρύθμιση των Τοπικών Αρχών.

«Τελευταία παρατηρείται μια αν θέλετε, οπισθοδρόμηση σε αυτό που θεωρείτο ως πρόοδος όταν ψηφιζόταν η αναβολή των εκλογικών διαδικασιών (στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) για το 2024. Είναι αδιανόητο να επιμένουμε σε αριθμούς που εν τη ουσία δεν θα φέρουν μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι μελέτες καταδεικνύουν τη ανάγκη μείωσης των Δήμων από τους 30 που είναι σήμερα, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλειεα και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να φτάσουμε στα επίπεδα τοπικής αυτοδιοίκησης τοπικών κυβενρήσεων όπως αυτά ισχύουν σε κάθε άλλη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα».

«Συνεπώς η παράκλησή μου προς τις πολιτικές δυνάμεις είναι να δραπετεύσουμε από τα βασίλεια», είπε, προσθέτοντας κάτω από τις σημερινές συνθήκες και κάτω από τις σημερινές απαιτήσεις των πολιτών «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγωνιζόμαστε πώς μπορεί το άλφα κόμμα, και για να μην παρεξηγούμαι είτε αυτός λέγεται ΔΗΣΥ, είτε ΑΚΕΛ, είτε ΔΗΚΟ είτε τα άλλα κόμματα, επιδίωξη να είναι πώς να κρατήσουν τοπικά βασίλεια».

Όπως είπε, αυτό που έχει σημασία  είναι να δυναμώσει να ενδυναμώνονται οι Δήμοι όταν έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

«Εάν αγνοήσουμε το τι οι πολίτες θέλουν», συνέχισε,» «και προσπαθούμε να πολλαπλασιάσουμε τους Δήμους ή να ελαχιστοποιήσουμε τους Δήμους υπό ενοποίηση κρατώντας απλώς κάποια κεκτημένα, το μόνο που δεν θα επιτύχουμε είναι αυτό που ήταν εξ αρχής ο στόχος, την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη αξίωση των πολιτών να έχουν ποιοτικότερη, καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και να δουν και συγκεκριμένα οράματα Δημάρχων ή δημοτικών συμβουλίων να υλοποιούνται».

Πρόσθεσε δε ότι η ενδυνάμωση των Δήμων είναι και προς όφελος του συνόλου και των πολιτικών δυνάμεων «τα οποία σε τελική ανάλυση εκείνα θα είναι υπόλογα αν αποτύχουμε την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας δε πως μέσα στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται η αποδέσμευση €241 εκατ. προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών αρκεί να γίνει η μεταρρύθμιση ως έχει καθοριστεί χρονικά.

Όπως είπε, «το ένα και μόνο μήνυμα είναι ότι επείγει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και τώρα».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει «δογματική θέση» επί του αριθμού των Δήμων, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση είχε μετακινηθεί από τον αρχικό αριθμό των 14 Δήμων και πήγε στους 17, ενώ, όπως είπε, κάποια κόμματα ήθελαν να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός αυτός. «Ας μείνουμε σε αυτό που ήταν η κεντρική συμφωνία στις αρχές της διαβούλευσης, η κατά το δυνατόν πλησιέστερη υιοθέτηση του αριθμού Δήμων με βάση τις μελέτες που κατά καιρούς οι εμπειρογνώμονες», συμπλήρωσε.

«Ή εμπιστευόμεθα τους εμπειρογνώμονες ή εμπιστευόμεθα τα κομματικά μας οφέλη και κομματικά βασίλεια, είναι κάτι που πρέπει το σύνολο των πολιτικών δυνάμενων να αποφασίσουν για να τερματιστεί μια εκκρεμότητα που την έχει ανάγκη, επαναλαμβάνω, ο τόπος», κατέληξε.

Και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τόνισε ότι ζητούμενο από τη μεταρρύθμιση «είναι όπως η κάθε νέα οντότητα που θα προκύψει, να διακρίνεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που να βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια».

«Δεν είναι δυνατό», είπε, «μετά από χρόνια συζητήσεων, μελετών και παράθεσης επιχειρημάτων να κατατίθενται εισηγήσεις για τη διατήρηση συγκεκριμένων οντοτήτων που τεκμηριωμένα δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν την ύπαρξη τους με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας τους».

«Δεν είναι δυνατό», συνέχισε, «να κατατίθενται εισηγήσεις για επιλεκτική και ατεκμηρίωτη συνένωση τους με Δήμους και Κοινότητες που τίποτε δεν έχουν να τους προσφέρουν, απλά για να αποκομιστούν πρόσκαιρα πολιτικά ή κομματικά οφέλη».

Κατά τον κ. Νουρή, η κατάθεση ορισμένων εισηγήσεων από εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και η ατεκμηρίωτη αύξηση του αριθμού των νέων οντοτήτων, από 17 που προνοείτο στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε 20 με πιθανότητα μάλιστα περαιτέρω αύξησης, θεωρώ με βεβαιότητα, ότι εάν γίνει πράξη θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλαμε διακινδυνεύοντας την ίδια την βιωσιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η κυβέρνηση, μακριά από παρασκήνια και κομματικά παίγνια,  συνεχίζει να διατηρεί την άποψη, ότι η ισορροπημένη πρόταση μας, αποτέλεσμα και της μεταξύ μας διαβούλευσης, για την κατά μέγιστο συγκρότηση 17 νέων δήμων, είναι υπό τις περιστάσεις η βέλτιστη, γιατί διασφαλίζει με μετρήσιμα κριτήρια τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρακας, Ανδρέας Βύρας κατέστησε σαφές είναι ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Ένωση Δήμων, τονίζοντας πως «χωρίς τη μεταρρύθμιση δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον ως Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου».

«Έχουμε φτάσει στο διά ταύτα. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να υλοποιηθεί, δε υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για άλλη αναβολή ή καθυστέρηση», είπε, για να προσθέσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να πάει χαμένη η αναβολή των εκλογών χάριν μιας ατέρμονης συζήτησης», τόνισε.

Όπως είπε, η ανάγκη για τοπικές αρχές, οι οποίες θα είναι διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητες, λειτουργικές και με διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες προέχει των οποιωνδήποτε άλλων εκκρεμοτήτων ή διαφορών.

Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε στην άλλη πρόκληση των Δήμων που αφορά στην εφαρμογή ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος για τους Δήμους της Κύπρου και συγκεκριμένα το έργο Ευαγόρας. «Πρόκειται πραγματικά για ένα μεγαλεπήβολο έργο που προβλέπει την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών των Δήμων καθώς και την εφαρμογή προς τους δημότες ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών», είπε.

Τέλος ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό πως οι Κοινότητες είναι έτοιμες για ενίσχυση των μεταξύ τους υπηρεσιών στο πλαίσιο της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών, τα οποία αποτελούν τη λύση για μείωση του κόστους και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Είπε πως οι Κοινότητες πρέπει να κρατηθούν ζωντανές για να προσφέρουν στον τόπο, προσθέτοντας ότι στηρίζουμε όσες κοινότητες συναινούν οι ίδιες να συνενωθούν με Δήμους και μπορούν να το κάνουν.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι για τα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά και συζητούνται στις τελευταίες συνεδρίες της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής αλλά και από τα ίδια τα κόμματα, υπάρχει η καλή θέληση από όλους για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και συγκλίσεις ούτως ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία όλοι θέλουμε αλλά και πραγματικά την έχει ανάγκη αυτός ο τόπος», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους