Με έγγραφο απάντησε σε διαφωνίες για την Τ.Α. ο Νουρής-Ανοιχτού τέλους η τελευταία συνεδρία
14:49 - 02 Δεκεμβρίου 2021
Έγγραφο με το οποίο απαντά σε μια σειρά από ζητήματα, για τα οποία έχουν να κάνουν με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από διάφορους δήμους και κοινότητες, απέστειλε στην Επιτροπή Εσωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 20 δήμοι και τα συμπλέγματα που κλειδώνουν-Ετοιμάζουν τροπολογίες τα κόμματα
Κατά τη σημερινή συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να εξεταστούν τα σημεία διαφωνίας που παραμένουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων, ο κ. Νουρής απέστειλε τις θέσεις του επί ερωτημάτων που τέθηκαν τόσο από την Ένωση Δήμων, όσο και από την Ένωση Κοινοτήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πονοκέφαλοι της Μεταρρύθμισης, οι σκέψεις για ψήφιση και οι αφόρητες πιέσεις
Παράλληλα, εξετάστηκαν και ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι το θέμα των δημοψηφισμάτων, η εκλογή των αντιδημάρχων και των επαρχιακών οργανισμών, ενώ το θέμα των συμπλεγματοποιήσεων και των συνενώσεων που είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της Μεταρρύθμισης δεν συζητήθηκε, αφού η Επιτροπή λαμβάνει ριπή επιστολών από δήμους και κοινότητες, τις οποίες αξιολογεί και διαβουλεύεται με την Κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, το φλέγον αυτό θέμα, αλλά και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, θα συζητηθούν στην έκτακτη συνεδρία της ερχόμενης Δευτέρας, η οποία θα είναι ανοιχτού τέλους, ώστε να κατατεθεί το πακέτο νομοσχεδίων στην Ολομέλεια για ψήφιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να οδηγηθούν στην Ολομέλεια στις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα εξεταστούν στην πρώτη συνεδρία μετά τα Θεοφάνεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει αλισβερίσι κομμάτων που τινάζουν την μεταρρύθμιση της Τ.Α. ο Μουσιούττας
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο πρόεδρός της Άριστος Δαμιανού είπε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής συζήτησαν μια σειρά από θέματα που αποτελούν τις τελευταίες εκκρεμότητες προτού οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
«Συνεχίστηκε η θετική διάθεση όλων να συνδράμουν την προσπάθεια για να υπάρξουν συγκλίσεις, αλλά την ίδια ώρα αποτυπώθηκε η διαφωνία σε μια σειρά από ζητήματα. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, το κατά πόσο θα είναι εθνικό δημοψήφισμα σε παγκύπρια κλίμακα ή τοπικό δημοψήφισμα. Ασφαλώς, στα κείμενα αυτή την στιγμή αποτυπώνεται η πλειοψηφική θέση για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, όμως έχω ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τροπολογίες την ερχόμενη Δευτέρα», πρόσθεσε.
Συζήτησαν, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εκλογής των Αντιδημάρχων και τη διαδικασία κατανομής εδρών.
«Πλειοψηφικά εδώ παραμένουν ως έχουν τα κείμενα με την απευθείας εκλογή Αντιδημάρχων και τη διαδικασία της απλής αναλογικής κατά το πρότυπο της εκλογής μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και συνάμα, διευκρινίσαμε κάποια άλλα δευτερεύοντα ζητήματα, τα οποία, όμως, έπρεπε να διευκρινιστούν για να κλείσουν και αυτά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της συζήτησης των νομοσχεδίων δευτερεύουσας σημασίας, όχι κατ΄ ανάγκη νομοτεχνικά , αλλά σημαντικές εκκρεμότητες που έπρεπε να εξεταστούν», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, το ζήτημα των συνενώσεων Δήμων με Κοινότητες, Δήμων με Δήμους, συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, και βεβαίως κοινοτήτων με κοινότητες, «είχαμε ένα αίτημα από πολύ νωρίς το πρωί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι χρειαζόταν περαιτέρω χρόνο για επεξεργασία των νέων δεδομένων, όπως διαμορφώνονται μετά από τον πολύ μεγάλο αριθμό επιστολών που λάβαμε και εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Επιτροπή Εσωτερικών, και το Υπουργείο Εσωτερικών».
«Τύγχαναν με τεχνοκράτες επεξεργασίας αυτά τα σενάρια και τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μέχρι προ ολίγου. Επομένως, το ειδικό αυτό ζήτημα , αποφασίσαμε εξαντλητικά να το συζητήσουμε και να το ολοκληρώσουμε στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που είχαμε προϋπολογίσει την ανάγκη για δύο μακράς διαρκείας συνεδριάσεις τόσο σήμερα όσο και την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι έχει μιλήσει με την Πρόεδρο της Βουλής και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα είναι έτοιμη να θέσει τα νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής εντός Δεκεμβρίου.
«Έχουμε εισηγηθεί προς τη σύσκεψη Αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, την 20η Δεκεμβρίου για ειδική συνεδρίαση επί των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως Επιτροπή Εσωτερικών, όπως προγραμματίσαμε είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε ολοκληρωμένα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής τις αμέσως επόμενες λίγες μέρες, πλέον για να ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δαμιανού είπε ότι επί της αρχής, στην αρχιτεκτονική, στην φιλοσοφία του νομοσχεδίου, φαίνεται να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση και σε αυτή την συναίνεση τοποθετεί και το ΑΚΕΛ.
«Σε επιμέρους πτυχές υπάρχουν διαφωνίες, θα υπάρξουν τροπολογίες, οι οποίες εκτιμώ ότι δεν ακυρώνουν την προοπτική ψήφισης των νομοσχεδίων», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, σε δηλώσεις του είπε ότι η Δευτέρα θα είναι η μέρα όπου θα παρθούν οι κρίσιμες εκείνες αποφάσεις που θα καθορίσουν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η θέση μας ως ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρη. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει και θα γίνει γιατί άπτεται του πολίτη και το καλώς νοούμενο συμφέρον του. Υπάρχουν διιστάμενες και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες ευελπιστώ ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσουν. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση με όλες τις συναφείς πρόνοιες και εκεί θα είναι η βάση μας, πάντα, όμως, ανοικτή σε συναινετικές πράξεις μέσα στα πλαίσια της διαμόρφωσης μιας περαιτέρω πλειοψηφίας», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «το θέμα των δημοψηφισμάτων για μας είναι κόκκινη γραμμή, γιατί θα θέσει εν αμφιβόλω την ίδια την μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση για μας δεν μπορεί να κρίνεται επί την βάση άλλων κριτηρίων πλην των κριτηρίων που έχω αναφέρει προηγουμένως, εξυπηρέτηση του πολίτη».
Τη Δευτέρα «θα έρθουμε με εκείνες τις τροπολογίες, τις οποίες θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν να πάμε στην Ολομέλεια της Βουλής και είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία να μπορέσουμε επιτέλους, μετά από 10,5 χρόνια να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε, ουσιαστικά, την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε αισιόδοξοι», συμπλήρωσε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι «βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα στάδιο, όπου υπάρχει αφενός καλή πίστη, καλή διάθεση, συναίνεση από πλευράς όλων των μερών και από την άλλη υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, οι οποίες είτε μέσω τροπολογιών είτε μέσα από μια συζήτηση που θα γίνει στις 6 του μήνα, αισιοδοξούμε ότι θα ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία».
«Για πολλά ζητήματα έχουμε επιφυλαχθεί να τοποθετηθούμε σε εκείνη τη συνεδρίαση. Σήμερα περίπου έχουμε υιοθετήσει αρκετές από τις απόψεις του νομοσχεδίου, όμως έχει τεθεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το θέμα των δημοψηφισμάτων, για το οποίο εμείς έχουμε επιφυλαχθεί να τοποθετηθούμε τη Δευτέρα στην τελική αυτή συνεδρίαση. Δεν είναι εύκολο θέμα. Είναι δύσκολο από την άποψη ότι σήμερα βρισκόμαστε λίγο πριν από τη λήξη της κανονικής θητείας των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημοτικών Αρχόντων. Από την άλλη, ξεκινά η παράταση και επομένως, οποιαδήποτε αλλαγή μέσα από τα δημοψηφίσματα, ενδεχομένως να προκαλέσει συνολική αναστάτωση και ίσως και μη ψήφιση στο τέλος ή μη εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Λεωνίδου, ενόψει των προβλημάτων που έχουν εκτεθεί ή που έχουν αναλύσει ενώπιον της Επιτροπής θα πάρουν τις αποφάσεις εκείνες, οι οποίες θα βοηθήσουν και θα συμβάλουν στην προώθηση αυτής της μεταρρύθμισης, «που για μας είναι προτεραιότητα».
«Έχουμε τοποθετηθεί κατ΄ επανάληψη ότι είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση. Χρειάζεται. Επιβάλλεται. Γι΄ αυτό με αίσθημα ευθύνης και συναίνεσης και υπευθυνότητας, προσπαθούμε να βρούμε ακριβώς την κοινή συνισταμένη για να πάμε ένα βήμα μπροστά», σημείωσε.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων και πρόσθεσε ότι «ως Οικολόγοι έχουμε κάποιους τομείς, κάποια θέματα, τα οποία συνεχίζουμε να διαβουλευόμαστε, γιατί μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ».
«Είναι το θέμα της εκλογής των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, γιατί θεωρούμε ότι στη Δημοκρατία, θα πρέπει να ακούγονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλες οι φωνές, για αυτό ακόμα διαβουλευόμαστε για αυτό το θέμα. Θέλουμε όσο πιο δυνατό, πιο σωστή εκλογική διαδικασία. Έχουμε επίσης απόψεις, τις οποίες θα καταθέσουμε την Δευτέρα για το θέμα της εκλογής των Επαρχιακών Συμβουλίων, τα οποία θα έχουν πάρα πολλές εξουσίες, και θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνεται και εκεί απευθείας εκλογή και επίσης μένει το θέμα των συνενώσεων των Δήμων», πρόσθεσε.
Όπως είπε η κα. Ατταλίδου, «αντιλαμβάνομαι από τη συζήτηση που έγινε ότι πραγματικά όλα τα κόμματα έχουν αρκετές ακόμα και απορίες αλλά και θέσεις, οι οποίες ακούγονται από την αρχή».
«Είναι ένα θέμα, το οποίο εμείς επιμέναμε ότι θα έπρεπε να έρθει λυμένο από την Κυβέρνηση και να μην έρθει σε αυτό το στάδιο στη Βουλή. Δυστυχώς θεωρούμε ότι δεν έγινε η σωστή διαβούλευση , ούτε και η σωστή ενημέρωση που πρέπει να γίνεται πριν από μια μεγάλη μεταρρύθμιση», συμπλήρωσε.
Οι μεταρρυθμίσεις, συνέχισε η κα. Ατταλίδου, για να πετύχουν χρειάζονται να τις υιοθετήσουν αυτοί που τους επηρεάζουν και αυτοί που επηρεάζονται είναι οι πολίτες και οι οποίοι θα έπρεπε να ακούσουν όλες τις απόψεις, να τους εξηγηθεί ακριβώς ποιος είναι ο σκοπός της μεταρρύθμισης, ο οποίος δεν πρέπει να είναι άλλος από την ευημερία, την καλής ποιότητας υπηρεσίες που πρέπει να έχουν όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες στο πιο χαμηλό κόστος.