Το Κέντρο που βγαίνει μπροστά και φωνάζει για τα δικαιώματα των φορέων AIDS

«Υπήρξε περίπτωση κοπέλας, που είχε κτυπήσει και πήγε σε κλινική για να της κάνουν συρραφή στο κεφάλι και επειδή είχε δηλώσει ότι είναι φορέας του AIDS αρνήθηκαν να την περιθάλψουν. Είναι ένα από τα προβλήματα που ακούμε. Άλλη περίπτωση, κοπέλα είχε προβλήματα γυναικολογικά και επειδή ήταν φορέας, αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην επέμβαση».

Λόγια που συγκλονίζουν. Λόγια που περιγράφουν δυσάρεστες καταστάσεις. Λόγια που περιγράφουν την εικόνα που επικρατεί στην Κύπρο του 21ου αιώνα και την αντιμετώπιση που έχουν οι άνθρωποι που είναι φορείς του AIDS/HIV. Μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε μία Ευρωπαϊκή χώρα. Κι όμως.

Οι μαρτυρίες αυτών των ατόμων, που δυστυχώς δεν μπορούν να βγουν δημόσια να τα πουν, αφού η κατακραυγή που θα αντιμετωπίσουν από την κοινωνία, θα είναι αρκετά μεγάλη, φανερώνουν την κατάσταση, που οι περισσότεροι τη γνωρίζουν, ενώ όλοι εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι ισχύει.

«Συναντούμε πάρα πολύ συχνά διάφορα περιστατικά ανθρώπων που τους έδιωξαν από τη δουλειά τους, επειδή μαθεύτηκε ότι είναι φορέας ή τους έδιωξαν από το σπίτι τους, επειδή δεν υπάρχει η σωστή διαφώτιση και δεν υπάρχει η σωστή στήριξη».

Σωστή διαφώτιση. Αυτό λείπει από την κυπριακή κοινωνία, όσον αφορά στα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτή την ασθένεια. Το AIDS και το HIV. Μία ασθένεια που θεωρείται ταμπού. Όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για πολλές άλλες χώρες. Μία ασθένεια, που μπορεί να μην είναι όπως όλες οι άλλες, αλλά οι φορείς βιώνουν τις περισσότερες διακρίσεις και ρατσισμό.

Στην προσπάθεια ενημέρωσης και διαφώτισης της κοινωνίας, γι΄ αυτή την ασθένεια, για τα προβλήματα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φορείς, θέλει να συμβάλει το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων AIDS, που από το 2000 έχει ξεκινήσει τις δράσεις του. Ο αδελφός της γυναίκας που ίδρυσε το ΚΥΦΑ, Στράτος Δημητρίου, μίλησε στον REPORTER και εξήγησε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για ίδρυση αυτού του Κέντρου, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, όσον αφορά στην ενημέρωση του κοινού.

«Η αδελφή μου είδε το πρόβλημα που υπάρχει, γύρω από αυτό το θέμα. Είχε πάει και ένα ταξίδι στην Αφρική, πριν κάποια χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι διαγνώσεις για το AIDS και ήρθε σε πιο κοντινή επαφή. Όταν ήρθε στην Κύπρο και είδε ότι δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση, υπήρχε πολλή προκατάληψη, ότι ένας φορέας δεν μπορούσε να το ξεστομίσει, αποφάσισε να φτιάξει αυτό το Κέντρο Υποστήριξης».

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φορέων του ιού από την κοινωνία, είναι η έλλειψη της ενημέρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύς στιγματισμός και ρατσισμός, αφού απλά πράγματα, όπως πώς κολλάς ή πώς πρέπει να προστατεύεσαι έχουν λεχθεί δημόσια, ελάχιστες φορές.

«Τα πράγματα είναι καλύτερα, από ό,τι ήταν παλιά, αλλά υπάρχουν θέματα απλά, τα οποία δεν τα γνωρίζει ο κόσμος. Με το να μιλάς με ένα φορέα ή να συναναστραφείς με ένα φορέα δεν θα κολλήσεις HIV. Η ενημέρωση πρέπει να αρχίσει από τους νέους, από τα σχολεία. Οι νέοι είναι τα άτομα που βρίσκονται στην πιο ανοιχτή και φιλελεύθερη ζωή, πρέπει να μάθουν πως να προστατεύονται, όσον αφορά την σεξουαλική επαφή, επειδή το HIV μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή και την μετάγγιση αίματος. Άρα οι νέοι πρέπει να μάθουν πώς να προστατεύονται, να προσέχουν, από τα σχολεία, όσον αφορά το συγκεκριμένο ιό, όπως και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση στους νέους, γι’ αυτό βλέπουμε αρκετά συχνά κρούσματα, ανάμεσα στους νέους».

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα σχολεία. Η έλλειψη διαφώτισης παρατηρείται σε όλη την κοινωνία, αφού η κρατική ενημέρωση για το θέμα, φαίνεται να είναι ανεπαρκής.

«Σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει και εχτός σχολείων ενημέρωση, να κατατοπίζεται ο κόσμος γι’ αυτόν τον ιό και να γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι γονείς και να μην τους κλείνουν στο περιθώριο. Κλείνοντάς τους στο περιθώριο, επιδεινώνονται οι καταστάσεις και έχουμε χειρότερα αποτελέσματα. Η έλλειψη ενημέρωσης προκάλεσε να έχουμε προκαταλήψεις. Όταν τα κυβερνητικά σχήματα δεν μπορούν να δώσουν τόση βαρύτητα και να ενημερώσουν γι’ αυτό, σίγουρα υπάρχουν αυξήσεις, δεν υπάρχει περιορισμός».

Περιστατικά που προκαλούν ντροπή

Τα στερεότυπα, οι λανθασμένες πεποιθήσεις και απόψεις που επικρατούν για χρόνια στην κοινωνία, έχουν ως αποτέλεσμα οι φορείς να γίνονται δέκτες ακραίων και προσβλητικών συμπεριφορών.

«Υπήρξε περίπτωση κοπέλας, που είχε κτυπήσει και πήγε σε κλινική για να της κάνουν συρραφή στο κεφάλι και επειδή είχε δηλώσει ότι είναι φορέας του AIDS αρνήθηκαν να την περιθάλψουν. Είναι ένα από τα προβλήματα που ακούμε. Άλλη περίπτωση, κοπέλα είχε προβλήματα γυναικολογικά και επειδή ήταν φορέας, αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην επέμβαση. Συναντούμε πάρα πολύ συχνά διάφορα περιστατικά ανθρώπων που τους έδιωξαν από τη δουλειά τους, επειδή μαθεύτηκε ότι είναι φορέας ή τους έδιωξαν από το σπίτι τους, επειδή δεν υπάρχει η σωστή διαφώτιση και δεν υπάρχει η σωστή στήριξη».

Με την ίδρυση του, το ΚΥΦΑ ουσιαστικά γίνεται ένας δορυφόρος ανάμεσα στα άτομα που είναι φορείς του AIDS/HIV και της υπόλοιπης κοινωνίας, φωνάζοντας για τα δικαιώματα αυτών των ατόμων και την στήριξη που δεν έχουν.

«Ένας φορέας δεν μπορεί να βγει και να μιλήσει για τις εμπειρίες του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για τις θεραπείες του, για την ασθένειά του, επειδή φοβάται ότι θα στιγματιστεί και θα τον διώξουν από τη δουλειά, θα έχει πρόβλημα με την οικογένεια του, με τον κόσμο, θα υπάρχει κατακραυγή».

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, υπάρχουν περίπου 15,00-2,000 άτομα που είναι δηλωμένα ως φορείς του AIDS/HIV. «Όμως δεν ξέρουμε πόσοι άλλοι δεν είναι δηλωμένοι και πόσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή από το εξωτερικό».

Συνεργασία με τη Γρηγόριο

Το ΚΥΦΑ, την ίδια ώρα, συνεργάζεται και με την Γρηγόριο Κλινική, που απευθύνεται κατ’ εξοχήν σε άτομα που είναι φορείς.

«Τα περισσότερα άτομα, που προσπαθεί να βοηθήσει το ΚΥΦΑ, όσον αφορά διάφορα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι άτομα που νοσούν στην Γρηγόριο κλινική. Έτσι, έχουμε συνεργασία και με το γιατρό της κλινικής. Στο ΚΥΦΑ έχουμε και το check point, που είναι μία εξέταση για HIV και ηπατίτιδα και μπορεί να γίνει και ανώνυμα. Όταν ανακαλυφθεί ένας ασθενής, αμέσως ενημερώνεται η Γρηγόριος κλινική, για να λάβει ο ασθενής την κατάλληλη θεραπεία».

Εκτός από τη Γρηγόριο, το ΚΥΦΑ έχει και πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ειδικά με την Γενική Διευθύντρια, η οποία στηρίζει όλες του τις δράσεις.

Το ημερολόγιο που δημιουργήθηκε για περισσότερη στήριξη

Ο κ. Δημητρίου τα τελευταία 12 χρόνια, δημιουργεί το δικό του ημερολόγιο και τα έσοδα που μαζεύονται, διατίθενται για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

«Κάθε χρόνο εκδίδουμε ένα ημερολόγιο και μαζεύουμε λεφτά για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη. Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι ασθενείς και δεν μπορούν να δουλέψουν, επειδή τους κλείνουν τις πόρτες και έχουν οικονομικά προβλήματα. Μέσω του ημερολογίου, στηρίζουμε το σύνδεσμο αυτό, επειδή το Aids είναι μία ασθένεια, που στιγματίζεται από τον κόσμο και οι φορείς δεν μπορούν από μόνοι τους να βγουν και να απαιτήσουν τα δικά τους δικαιώματα. Έτσι εμείς, κάνοντας κάποια φιλανθρωπικά projects, μέσω των ιδεών, συνεργάζονται πάρα πολλοί άνθρωποι για να βγει η δουλειά και γινόμαστε η φωνή των οροθετικών ανθρώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σοβαρές καταγγελίες από ασθενείς-Περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας και κακομεταχείρισης ηλικιωμένων
Μνημόνιο μεταξύ Κύπρου και εταιρείας Khazna, για αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών
Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Χωρίς ρεύμα για ενάμιση ώρα το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την Πέμπτη
Η Ε.Ε ενέκρινε νόμο που προβλέπει την αναγνώριση ως μισθωτών ανθρώπων που εργάζονται οδηγοί ή διανομείς
Ζήτησε έρευνα από Αστυνομία για καταγγελίες Φαίδωνα το Υφυπουργείο-«Διερευνήθηκαν, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε»
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη