Εργοδότες σε… απόγνωση για υπάλληλους-Οι τομείς των ελλείψεων και οι αριθμοί

Η μάχη για ένα υπάλληλο, συνεχίζεται στις επιχειρήσεις, αφού υπάρχουν ακόμη σημαντικές ελλείψεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για αδειοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να μην μπει φραγμός, όπως λένε, στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, με τις συντεχνίες και το Τμήμα Εργασίας να τους καλούν, να βελτιώσουν τους όρους απασχόλησης για να είναι πιο ελκυστικοί.

Οι πιο μεγάλες ελλείψεις, συνεχίζουν να εντοπίζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού παρά το κλείσιμο των μονάδων, αναζητούνται εργαζόμενοι για εκπαίδευση για τη νέα σεζόν που αρχίζει τον Απρίλιο. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει ακόμη στην εστίαση, τη μεταποίηση, τα νοσοκομεία και τη γεωργοκτηνοτροφία.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που ταλανίζει τις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες οφείλεται κυρίως στη φυγή, περίπου πέντε χιλιάδων κοινοτικών εργαζομένων που επέστρεψαν στις χώρες τους, είτε λόγω της πανδημίας, είτε επειδή βρήκαν καλύτερες δουλειές, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Εντοπίσαμε ανάγκες για σχεδόν 9 χιλιάδες θέσεις εργασίας»

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, όταν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν», υπέδειξε μιλώντας στον REPORTER o γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις, από εργαζόμενους τρίτων χωρών.

«Η λύση δεν μπορεί να έρθει σύντομα με τα μέσα με τα οποία διαθέτει η χώρα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «η καταγεγραμμένη ανεργία είναι τόσο χαμηλή, που δεν καλύπτει ούτε τη δειγματοληπτική έρευνα που έκανε η ΟΕΒ, η οποία εντόπισε σχεδόν 9 χιλιάδες θέσεις, από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που απάντησαν το ερωτηματολόγιο μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γ.γ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος ανέφερε πως οι πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για άντληση προσωπικού από τους εγγεγραμμένους ανέργους και τους αιτητές ασύλου, δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε.

«Οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλες ανάγκες και δεν μπορούν να τις καλύψουν», ανέφερε, σημειώνοντας πως η απλοποίηση της διαδικασίας για πρόσληψη αιτητών ασύλου, διευκόλυνε μεν τη διαδικασία, δεν αποτελεί δε, τη λύση του προβλήματος. «Μπορεί κάποιος να εργοδοτηθεί, μέχρι την ολοκλήρωση της αίτησής του. Εάν κατά την εξέταση της αίτησής του υπάξει απόφαση ότι είναι παράνομος, τότε ο εργοδότης πρέπει να τον αποδεσμεύσει», ανέφερε ο κ. Τσιακκής.

Το ΚΕΒΕ, όπως ανέφερε βρίσκεται εν αναμονή ενημέρωσης ως προς τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στην Ελλάδα, στην οποία έκανε στροφή η Κύπρος, προκειμένου να βρει κοινοτικούς εργαζομένους. «Από κει και πέρα, παραμένει για μας ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην αγορά, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί και ζητούμε να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία εργοδότησης από τρίτες χώρες».

«Δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα»

Στο Τμήμα Εργασίας, πάντως, έπειτα από οδηγίες της Ζέτας Αιμιλιανίδου, έχουν γίνει αρκετές ενέργειες, προκειμένου να εξευρεθούν εργαζόμενοι και να καλυφθούν οι ελλείψεις. Όπως είπε στον REPORTER, ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ωστόσο, όχι όσο μεγάλη αναφέρεται από κάποιους εργοδότες.

«Δεν θα έλεγα τόσο έντονα, ότι υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού, επειδή έχουμε ακόμη αρκετές χιλιάδες ανέργους, πολλοί από τους οποίους τον τελευταίο μήνα, που έκλεισε η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αν και είναι εποχιακοί άνεργοι, από τη στιγμή που τους απέλυσε ο εργοδότης τους, μπορούν να σταλούν σε κάποια πιο μόνιμη δουλειά».

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν αρκετά αιτήματα από εργοδότες, αλλά «υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν επί σκοπού, με στόχο να ζητήσουν μετά άδεια έγκρισης, για να φέρουν από τρίτες χώρες. Βέβαια, δεν μπορούν να καλυφθούν όλα τα αιτήματα από Κύπριους, όπως για παράδειγμα στη γεωργία».

Τοποθετήθηκαν τρεις χιλιάδες αιτητές ασύλου σε θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος εργασίας, φέτος τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας οι περισσότεροι μετανάστες από ποτέ, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 3,000. Μάλιστα οι εξακόσιοι από αυτούς, τοποθετήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, αφότου απλοποιήθηκε η διαδικασία εργοδότησης.

Οι αιτητές ασύλου, μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, που προνοούνται από σχετικό διάταγμα. Πέραν των χίλιων, από την αρχή του χρόνου τοποθετήθηκαν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, όπου ήταν η μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ περίπου τετρακόσιοι, εργοδοτήθηκαν στην γεωργοκτηνοτροφία. Οι υπόλοιποι, εργοδοτήθηκαν ως διανομείς φαγητού και φυλλαδίων, βοηθοί κουζίνας και καθαριστές στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία και στον τομέα της μεταποίησης, ως αχθοφόροι.

«Πλέον απλοποιήθηκε πολύ η διαδικασία και μέσω υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να εργοδοτήσει κάποιος ένα αιτητή ασύλου άμεσα. Κάθε εβδομάδα συνεδριάζει τεχνική επιτροπή και δίδουμε εγκρίσεις», ανέφερε ο κ Αλεξάνδρου.

Η στροφή στην Ελλάδα

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, γίνονται παράλληλα προσπάθειες, για άντληση προσωπικού από την Ελλάδα, για θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ήδη κλιμάκιο του τμήματος εργασίας, μετέβηκε στην Ελλάδα αναζητώντας, περίπου πεντακόσια άτομα για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις.

Όπως είπε ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, έχουν σταλεί από την Ελλάδα εκατοντάδες βιογραφικά και κάποιοι τοποθετήθηκαν ήδη σε κενές θέσεις. «Πρόκειται για διάφορες θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία, νοσηλευτές και άλλους. Όσοι εργοδότες μας είπαν ότι θέλουν να τους πάρουμε τις θέσεις τους στην Ελλάδα τις πήραμε, είχε όμως και εργοδότες που αρνήθηκαν».

Εν τω μεταξύ, δόθηκαν οδηγίες από την υπουργό Εργασίας, ώστε οι θέσεις εργασίας από την Κύπρο, να κοινοποιούνται στην αντίστοιχη υπηρεσία της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο άμεση η διαδικασία.

«Είναι σημαντικό οι όροι εργοδότησης να είναι αξιοπρεπείς»

Σ’ ότι αφορά στο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για αδειοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, ανέφερε πως ήδη δίνονται άδειες σε αρκετούς τομείς.

«Πάντα δίνουμε, απλώς τώρα ήρθε η ανάγκη να δώσουμε περισσότερες. Αυτό είναι το αίτημα των εργοδοτών. Αυτό είναι θέμα που προχωρά ανάλογα με το εάν είναι πραγματικές οι ανάγκες, εάν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και εάν οι μισθοί που προσφέρουν οι εργοδότες, είναι μισθοί σωστού εργοδότη. Είναι σημαντικό οι όροι εργοδότησης να είναι αξιοπρεπείς», υπέδειξε ο κ. Αλεξάνδρου.

Δειτε Επισης

Σοβαρές καταγγελίες από ασθενείς-Περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας και κακομεταχείρισης ηλικιωμένων
Μνημόνιο μεταξύ Κύπρου και εταιρείας Khazna, για αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών
Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Χωρίς ρεύμα για ενάμιση ώρα το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την Πέμπτη
Η Ε.Ε ενέκρινε νόμο που προβλέπει την αναγνώριση ως μισθωτών ανθρώπων που εργάζονται οδηγοί ή διανομείς
Ζήτησε έρευνα από Αστυνομία για καταγγελίες Φαίδωνα το Υφυπουργείο-«Διερευνήθηκαν, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε»
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη