Μετά τα χαστούκια του Επαρχιακού, πόρτα και από Ανώτατο στο στρατόπεδο Σίζοπουλο

Μπορεί να χαμήλωσαν - τουλάχιστον δημόσια - οι τόνοι μεταξύ των στρατοπέδων στην ΕΔΕΚ, ωστόσο παρασκηνιακά το κόμμα συνεχίζει να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, με τις δικαστικές διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη, να κρίνονται καθοριστικές ως προς τις εξελίξεις που τροχοδρομούνται αναφορικά με τo Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος, που αναβλήθηκε δύο φορές, με βούλα Δικαστηρίου, και γενικότερα με την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, το οποίο αναμφίβολα βρίσκεται στο βούρκο της εσωστρέφειας και διανύει ίσως και την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.  

Τόσο η πλευρά της Ανδρειανής Οδυσσέως και των άλλων δυο υποψηφίων για την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας όσο και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μιχάλης Τερέπεης, αλλά και οι δεκαπέντε υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις τους, αναμένοντας την ετυμηγορία του Δικαστηρίου ως προς τον έλεγχο του μητρώο και τις αποφάσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος, ούτε αυτός από την πλευρά του δεν φαίνεται να υποχωρεί, αντιθέτως αντεπιτίθεται στις προσφυγές των συναγωνιστών του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερα διατάγματα κατά ΕΔΕΚ-Χαστούκι σε Σιζόπουλο για περιφρόνηση Δικαιοσύνης

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, έρχεται να χρεωθεί άλλη μία δικαστική ήττα, αυτή τη φορά από το Ανώτατο, το οποίο απέρριψε την προσφυγή των εκλεγέντων της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, η οποία στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε παρά το διάταγμα του Δικαστηρίου που ανέβαλλε τις εκλογές, που αιτήθηκαν όπως ακυρωθούν τα τέσσερα διατάγματα που εξέδωσε μετά την εκλογή τους το Δικαστήριο, μέχρι την ολοκλήρωση τις δικαστικής μάχης. 

Συγκεκριμένα, στις 29 Οκτωβρίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε: 

Α. Προσωρινό Διάταγμα που να απαγορεύει στους καθ΄ων η αίτηση να εκτελούν και/ή να εφαρμόζουν και/ή να διεκπεραιώνουν τις αποφάσεις της εκλογικής συνδιάσκεψης Λευκωσίας και/ή την απόφαση για καταρτισμό σε σώμα της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας που έλαβε χώρα την 3/10/21.

Β. Προσωρινό διάταγμα που να αναστέλλει την ισχύ και ή εκτέλεση των αποφάσεων και/ή του αποτελέσματος της εκλογικής συνδιάσκεψης Λευκωσίας.

Γ. Διάταγμα που να αναστέλλει την ισχύ της ανακήρυξης και/ή της εκλογής όσων εκλέχθηκαν κατά την εκλογική συνδιάσκεψη Λευκωσίας.

Δ. Διάταγμα που να απαγορεύει στην Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας των καθ΄ων η αίτηση να συνέρχεται και/ή συνεδριάζει και/ή λαμβάνει και/ή εκτελεί αποφάσεις των καθ΄ων η αίτηση».

Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας κατά την εκλογική συνδιάσκεψη Λευκωσίας, που έλαβε χώρα στις 3.10.2021, προσέφυγαν στο Ανώτατο, ζητώντας όπως ακυρωθούν τα σχετικά διατάγματα, προβάλλοντας τη θέση πως το Δικαστήριο ενήργησε καθ΄ υπέρβαση εξουσίας, με έλλειψη δικαιοδοσίας και τελώντας υπό έκδηλη νομική πλάνη.

Θέση των αιτητών, ήταν πως το Δικαστήριο δεν περιορίστηκε στην εξέταση του κατά πόσο θα έπρεπε να εγκριθούν ή να απορριφθούν τα αιτούμενα διατάγματα και προχώρησε στη διάγνωση της ουσίας της αγωγής, ενώ αναφορικά με το «χαστούκι» στο Σιζόπουλο για περιφρόνηση της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε πως είχε καταχωρηθεί τροποποιημένο γενικώς οπισθογραφημένο κλητήριο ένταλμα στην αγωγή. 

Επίσης, οι δικηγόροι των αιτητών, ανέφεραν πως εκδόθηκαν διατάγματα, «τα οποία είναι ταυτόσημα και/ή παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με τα διατάγματα που αξιώνουν οι ενάγοντες με το τροποποιημένο γενικώς οπισθογραφημένο κλητήριο ένταλμα και ουσιαστικά απέδωσε σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο στους ενάγοντες όλες τις θεραπείες που αξιώνουν με την αγωγή τους», ενώ υπέδειξαν πως «καθόρισε και διακήρυξε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των διαδίκων προβαίνοντας σε τελικά ευρήματα, κατά το ενδιάμεσο αυτό στάδιο της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι οι εναγόμενοι είχαν υποχρέωση να συμμορφωθούν με το διάταγμα ημερομηνίας 30.9.2021 και ότι οι αιτητές δεν έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα από την εκλογή τους, αφού διακηρύττουν αυτή ως παράνομη».

Αποτελεί θέση των αιτητών ότι το Δικαστήριο, στην απόφασή του, εξέτασε και αποφάσισε τελεσίδικα ότι το διάταγμα ήταν σε ισχύ στις 3.10.2021, όταν διεξήχθη η εκλογική Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, οι εναγόμενοι έλαβαν γνώση αυτού και δεν συμμορφώθηκαν. Ακόμα, ανέφερε ότι: «Οι παρεμβαίνοντες δεν έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα στις θέσεις στις οποίες έχουν εκλεγεί και αποτελεί γνωστή αρχή δικαίου ότι δεν απορρέουν δικαιώματα από την παρανομία», υποδεικνύοντας πως με αυτές τις αναφορές του το Δικαστήριο έχει ουσιαστικά αποφασίσει την ουσία της αγωγής και επί της αιτήσεως των αιτητών για παρέμβαση στην αγωγή.

Μάλιστα, ο συνήγορος των αιτητών, παρέπεμψε σε νομολογία όπου κρίθηκε ότι το Δικαστήριο, κατά το ενδιάμεσο στάδιο της διαδικασίας, όχι μόνο πρέπει να αποφεύγει να καταλήγει σε συμπεράσματα αναφορικά με την πλήρη εξέταση του πραγματικού και νομικού καθεστώτος της υπόθεσης, αλλά και να μην αφήνει να αιωρείται η σκιά ότι έχει αποφασίσει την ουσία της υπόθεσης ή κάποια ουσιώδη πτυχή της.

Στην απόφαση του το Ανώτατο, το οποίο απέρριψε την έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari, ανέφερε πως το παράπονο των αιτητών εστιάζεται στα όσα ανέφερε το πρωτόδικο Δικαστήριο, εξετάζοντας το ισοζύγιο της ευχέρειας, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως «στα πλαίσια άσκησης της διακριτικής ευχέρειας, υπάρχει ανάγκη για κάποια ελευθερία από αυστηρούς κανόνες, χωρίς βέβαια να μπορούν οι δικαστές να αποφασίζουν κατά το δοκούν».

Όπως αναφέρεται, «το Δικαστήριο οφείλει να σταθμίσει όλους τους σχετικούς παράγοντες και να αποδώσει σ΄ αυτούς την ανάλογη βαρύτητα. Ο κάθε παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη και κάθε στοιχείο μαρτυρίας αποκτά τη δική του σημασία και δυναμική και μπορεί να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα».

Το Ανώτατο, τόνισε πως θα πρέπει κάποιος να εξετάσει την απόφαση στο σύνολό της για να καταλήξει κατά πόσο το Δικαστήριο έχει προβεί σε ευρήματα και τελικά συμπεράσματα ως προς την αγωγή, υποδεικνύοντας όμως πως εάν το Δικαστήριο προέβη σε λανθασμένη εκτίμηση των γεγονότων ή εφάρμοσε λανθασμένη νομική αρχή, κατά την άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας, δεν μπορεί να αποφασιστεί στα πλαίσια προνομιακής διαδικασίας, αλλά στα πλαίσια έφεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που μπλοκάρει τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ

Ως εκ τούτου, το Ανώτατο απέρριψε την έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari, ενώ η υπόθεση συνεχίζει να δικάζεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. 

Σε εξέλιξη, βρίσκεται και η υπόθεση του Μιχάλη Τερέπεη, ο οποίος στο μεταξύ εξασφάλισε διάταγμα που αναστέλλει τις αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ της 24ης Οκτωβρίου, το οποίο προβλέπει προβλέπει την απομάκρυνση από τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε. και του μέλους της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων.   

Επίσης, ενώπιον Δικαστηρίου εκκρεμεί και τρίτη υπόθεση, αυτή των δεκαπέντε μελών που έθεσαν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή που στη συνέχεια κρίθηκαν ως αντικανονικές από την Επιτροπή Διαπιστευτηρίων του κόμματος. Μάλιστα, οι τρεις εξ αυτών, πέτυχαν ακύρωση του Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος που είχε εξαγγείλει ο Μαρίνος Σιζόπουλος για τις 11 Νοεμβρίου 2021, με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ να αναγκάζεται να το ακυρώσει εκ νέου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που ακυρώνει Συνέδριο και εκλογές στην ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Θ. Θεοφίλου: Από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Κύπρος αναδείχθηκε σε γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή
Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου
Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων