Στο έλεος τα παιδιά των κοντέινερς, δεν υπάρχουν χώροι-Οι… αριθμοί χωρίς μέλλον

Όσα αντίκρυσαν τη Δευτέρα οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πουρνάρα καθώς και δημοσιογράφοι, ήρθαν να μας στοιχειώσουν. Έδωσαν εικόνα, στην πιο συγκλονιστική πτυχή, της αύξησης των ροών μεταναστών στη χώρα μας. Μια εικόνα ντροπής…

Παιδιά στοιβαγμένα σε κοντέινερ με κουβέρτες στο πάτωμα, αντίσκηνα σε λάσπες, άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν.  Σε ένα χώρο, χωρητικότητας, 600 ατόμων διαμένουν πλέον 2,500 άτομα.

Η γροθιά στο στομάχι, έρχεται από έναν ακόμη αριθμό που μας... βαραίνει. Είναι τα 287 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 15-17 χρόνων. Είναι αγόρια και κορίτσια, από τη Συρία, το Κόγκο, τη Γουινέα, το Καμερούν και άλλες Αφρικανικές χώρες, που προωθήθηκαν στην φτηνή Κύπρο από Τούρκους διακινητές, για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Μια ζωή που τους οδηγεί στα κοντέινερς της αβεβαιότητάς και τους μετατρέπει σε ένα αριθμό χωρίς μέλλον.

Η ευθύνη αξιολόγησης των περιπτώσεών τους, είναι στις πλάτες των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνεχίζουν να δέχονται κριτική για κωλυσιεργία. Μέχρι στιγμής αξιολογήθηκε περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για αποδέσμευσή τους από το Πουρνάρα.

Δεν υπάρχουν χώροι για να μεταφερθούν

Ωστόσο και να αποδεσμευτούν δεν υπάρχουν δομές για να μεταφερθούν, αφού είναι υπερπλήρεις οι Στέγες τόσο του Γραφείου Ευημερίας, όσο και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που λαμβάνουν επιχορήγηση από το κράτος. Με ενέργειες της υφυπουργού Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση, γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν άμεσα χώροι και να αρχίσει η μεταφορά των ανήλικων.  

Σε πρώτη φάση, γίνονται ενέργειες διασύνδεσης των Σύρων ανηλίκων με συγγενείς τους στην Κύπρο. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής ευημερίας, όταν ειδοποιηθούν σχετικά από την Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να εγκρίνουν την αναδοχή του ανήλικου, πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν τις συνθήκες διαβίωσης των συγγενών τους. 

Σ’ ότι αφορά στους υπόλοιπους ανήλικους, που είναι ως επί τω πλείστω παιδιά αφρικανικής καταγωγής, πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους, που θα υποδειχθούν από τις κρατικές υπηρεσίες. Ο φόρτος εργασίας, είναι μεγάλος, αφού κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια, καλούνταν να διαχειριστούν περίπου 300 περιπτώσεις ανηλίκων ανά έτος και φέτος πρέπει να χειριστούν τον ίδιο αριθμό ταυτόχρονα.

Ψάχνουν μικρά ξενοδοχεία που έκλεισαν 

«Η αύξηση των αριθμών είναι δραματική και ότι προγραμματισμό και να κάναμε το 2019, για ύπαρξη ημιανεξάρτητων δομών φιλοξενίας, θα πέφταμε έξω», ανέφερε στον REPORTER η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Όπως είπε γίνονται ενέργειες για άμεσες λύσεις, ώστε να βρεθούν χώροι διαμονής και παράλληλα γίνεται προγραμματισμός για να βρεθούν και πιο μακροπρόθεσμες λύσεις. «Η πρώτιστη έγνοια μας είναι ότι πρέπει να φύγουν από το Πουρνάρα και για να φύγουν από το Πουρνάρα, πρέπει να βρούμε χώρους φιλοξενίας τους οποίους θα τρέξουν ΜΚΟ ή οι ΥΚΕ. Είμαστε σε συνεννόηση και με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο πλαίσιο της σύμβασης που έχουμε, για να αναπτύξει κι άλλες δομές στην ελεύθερη Αμμόχωστο και την Πάφο»,ανέφερε η κα Ανθούση.

Για τις επιλογές χώρων διαμονής ανηλίκων, υπάρχουν κριτήρια, αφού πρέπει να είναι κοντά σε σχολεία και υπηρεσίες. «Μιλήσαμε και με το Υφυπουργείο Τουρισμού, προκειμένου εάν υπάρχουν μικρές ξενοδοχειακές δομές που έκλεισαν, να προσπαθήσουμε να κάνουμε σύμβαση με τους ιδιοκτήτες για να μας τις παραχωρήσουν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Προσπαθούμε να βρούμε τους χώρους, αλλά και να “κτίσουμε” τους μηχανισμούς, όμως πάντα με στόχο να είναι κοντά σε σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας με πληροφόρησε πως εάν υπάρχουν 16 άτομα, μπορούν να ενεργοποιήσουν απογευματινές τάξεις, όπου θα διδάσκονται κατά προτεραιότητα Ελληνικά και μαθηματικά».

Πέντε στέγες για ασυνόδευτους ανήλικους

Παγκύπρια λειτουργούν πέντε Στέγες για ασυνόδευτους ανήλικους, δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λάρνακα και μία στη Λεμεσό. Τρεις από τις Στέγες είναι κρατικές ενώ δύο λειτουργούν από μη κυβερνητικό οργανισμό με επιδότηση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ). Η μία μη κυβερνητική Στέγη, επιδοτείται κι από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η λειτουργία Παιδικών Στεγών, σύμφωνα με πληροφόρηση από τις ΥΚΕ, διέπεται από νομοθεσία, βάσει της οποίας γίνονται τακτικές επιθεωρήσεις ώστε να διασφαλίζονται κατώτατα επίπεδα υγείας και ασφάλειας.

Κάθε ασυνόδευτος ανήλικος που εισέρχεται  στην Κυπριακή Δημοκρατία, τίθεται υπό την κηδεμονία της Διευθύντριας των ΥΚΕ, η οποία λειτουργεί ως κηδεμόνας του ανηλίκου, διασφαλίζοντας πρόσβαση στα δικαιώματά του (π.χ. στέγαση, φροντίδα, υγεία, εκπαίδευση, ελεύθερος χρόνος κ.λπ.) με βάση το συμφέρον του παιδιού.

Ως εκ τούτου, για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο ορίζεται ένας Λειτουργός Κοινωνικός Υπηρεσιών ως υπεύθυνος, ο οποίος πραγματοποιεί επισκέψεις στον χώρο διαμονής του ανήλικου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για συνεργασία με τον ίδιο και το προσωπικό της Στέγης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μέσο ποσοστό κέρδους 165% για 15 προϊόντα στο «eΚοφίνι»
Έως το 2029 σε ισχύ Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχεία
Έκοψε την κουβέντα για το ωράριο των καταστημάτων ο Παναγιώτου-Δεν κλείνουν την Κυριακή
Δίνει το στίγμα του ο νέος Ελεγκτής-«Η ανεξαρτησία είναι ένα θεμελιώδες θέμα για την Υπηρεσία»
Κατέρρευσε η οροφή πολυκαταστήματος στην Πάφο-Τραυματίστηκαν τρία πρόσωπα
Σοβαρές καταγγελίες από ασθενείς-Περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας και κακομεταχείρισης ηλικιωμένων
Μνημόνιο μεταξύ Κύπρου και εταιρείας Khazna, για αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών
Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Χωρίς ρεύμα για ενάμιση ώρα το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την Πέμπτη
Η Ε.Ε ενέκρινε νόμο που προβλέπει την αναγνώριση ως μισθωτών ανθρώπων που εργάζονται οδηγοί ή διανομείς