Ουκρανία, Λευκορωσία, σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στην ατζέντα της Συνόδου Ε.Ε.

Χρήσιμες και επίκαιρες χαρακτήρισε τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, κοινοτικός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, καθώς η σύνοδος βρισκόταν σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναντήθηκε με Πασινιάν ο Πρόεδρος-«Η στήριξη μας στο λαό της Αρμενίας είναι δεδομένη»

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για συζήτηση σε θετική ατμόσφαιρα, μετά και την κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν η οποία διήρκεσε 4,5 ώρες.

Η συνάντηση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν ήταν μια καθαρή απόδειξη της δέσμευσης της Ένωσης στην περιοχή και στη στήριξη των προσπαθειών αντιμετώπισης ακόμα και των πιο μακροχρόνιων προβλημάτων, σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο.

Όπως σημείωσε, παγκόσμιοι ηγέτες έχουν χαιρετίσει την εξέλιξη αυτή ως θετικό βήμα μετά από 30 χρόνια συγκρούσεων, ενώ η Γαλλία - μια από τις προεδρεύουσες χώρες στην Ομάδα της Διαδικασίας του Μινσκ - έχει δηλώσει τη στήριξή της στη διαδικασία και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Όσον αφορά τη γενικότερη ατζέντα της Συνόδου, ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως η συζήτηση αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ και της Ανατολικής Γειτονίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία, τις επιπτώσεις της πανδημίας και ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και η ΕΕ υπογράμμισε πως οι όποιες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας, που υποσκάπτουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις και να επιφέρουν σοβαρό κόστος στην Μόσχα, προστίθεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα του Προέδρου για τη Σύνοδο Ε.Ε.-«Δημοκρατία και κράτος δικαίου οι κοινές αξίες»

Ο αξιωματούχος επανέλαβε πως στο τραπέζι είχε τοποθετηθεί συμβολικά μια άδεια καρέκλα για να καταδείξει την απουσία της Λευκορωσίας, θέμα το οποίο άγγιξαν πολλοί ηγέτες στις παρεμβάσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως ενόψει της συνόδου, ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκαν την Κυριακή με εκπροσώπους της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας και με ακτιβιστές από την κοινωνία των πολιτών της χώρας.

Όσον αφορά τη στήριξη της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η ΕΕ επανέλαβε πως θα στηρίξει την μελλοντική ατζέντα συνεργασίας με επίκεντρο θέματα διακυβέρνησης και επενδύσεων, μέσω ενός περιφερειακού οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου ύψους 2,3 δις ευρώ μέσω του οποίου υπάρχει δυνατότητα άντλησης μέχρι και 17 δις ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε στην Αστυνομία το περιστατικό σε νηπιαγωγείο στη Λευκωσία ο πατέρας του παιδιού
Έβαλε κονδύλι και ο ΓΣΠ για τα CCTV, άρχισαν οι βελτιώσεις-Αλλαγές μετά το τέλος του πρωταθλήματος
Το πόρισμα του Θανάση στην αναμονή-Είκοσι χρόνια ήθελαν να αποδειχθούν σωστοί, όχι να αποδειχθεί το σωστό
Ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας η Ερευνητική για ΤΑΚΑΤΑ-Αγγίζει και το Υπουργείο Εμπορίου η έρευνα
Η πρόσκληση του Jan Fabre στην Κύπρο, η σημασία της παρουσίας του και η απάντηση στις αντιδράσεις
Ταυτόχρονη διαμαρτυρία σε Ακρωτήρι και Λονδίνο για εμπλοκή ΒΒ κατά Παλαιστινίων
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν δολοφονία»-Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Καλογήρου
Κόμπος: «Καταδικαστέες οι φρικαλεότητες των τελευταίων ωρών στη Συρία»
Οι ΗΠΑ καλούν τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους αυτουργούς των σφαγών
Δεν απέκλεισε το ευρωομόλογο για την άμυνα η Φον ντερ Λάιεν-«Όλα είναι στο τραπέζι»