Ν. Κέττηρος: Η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι τραγική

Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο αντί τη λύση, φέρνουν ακόμα πιο κοντά την διχοτόμηση, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής

«Η παράνομη και καταδικαστέα ενέργεια της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα να ανοίξουν μέρος της πόλης μας, δρομολογώντας έτσι τον εποικισμό της, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά μας, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά κάθε Κύπριου. Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε για 3 χρόνια. Δυστυχώς, ποτέ δεν εισακουστήκαμε. Οι κυβερνώντες αρκούνταν σε επικοινωνιακή διαχείριση εσωτερικής κατανάλωσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι σχεδόν εννιά χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Συναγερμό, η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι απλά τραγική.

«Οι κυβερνητικοί οικισμοί εκπέμπουν εικόνα εγκατάλειψης με γερασμένες πολυκατοικίες να χρειάζονται επειγόντως αναδόμηση, κοινόχρηστους χώρους σε άθλια κατάσταση και ηλικιωμένους πρόσφυγες να παραμένουν για χρόνια εγκλωβισμένοι και ανήμποροι στους ορόφους των πολυκατοικιών-φυλακών, χωρίς ανελκυστήρες. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο θέμα συντήρησης των κυβερνητικών οικισμών αντανακλάται στην τραγική υλοποίηση του σχετικού προϋπολογισμού, η οποία -μερικές χρονιές- μόλις που φτάνει σχεδόν στο 40%», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι το θέμα της αναδόμησης των επικίνδυνων πολυκατοικιών πηγαινοέρχεται στην Επιτροπή Προσφύγων, αλλά ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των 43 πολυκατοικιών που κρίθηκαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας και ακόμη δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση εάν θα αναδομηθούν ή εάν θα αφεθούν και αυτές και οι πρόσφυγες που διαβιούν σε αυτές, στην μοίρα τους.

«Σε ό,τι αφορά τους παθόντες και τους ανάπηρους πολέμου που θυσίασαν την αρτιμέλεια τους για την δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, παρά τις συνεχείς πιέσεις από την Επιτροπή Προσφύγων, το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αναγνωρίσει τις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Το θέμα θα επανέλθει στις 11 Ιανουαρίου την Επιτροπή και ελπίζω ότι μετά την δημόσια κατακραυγή θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από το Υπουργείο», πρόσθεσε.

Στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, ο κ. Κέττηρος είπε ότι θα πρέπει επίσης να εγκύψει η Κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προς την ορθή κατεύθυνση θεωρεί τα αποτελέσματα της πολυμερούς ο Πρόεδρος-«Θα κριθούν στην πράξη»
Εξαιρετικά παραγωγική θεωρεί τη συζήτηση ο Γεραπετρίτης-«Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι αναγκαίο στον κόσμο»
Ορίστηκαν τα επόμενα ραντεβού στο Κυπριακό-Είδε πρόοδο ο ΓΓ, αποφασίστηκαν νέα ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής
Βολές από δικηγόρο της αστυνομικού που τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατά Αρχηγού και Λαμπριανίδου για διαρροές-Ρίχνει το γάντι σε Αγγελίδη για χειρισμούς
Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αγόρασε άλλα δύο πλωτά γεωτρύπανα-Το ένα θα σταλεί στη Λιβύη
Τραγωδία στην Ελλάδα... Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ, τρεις νεκροί (pics)
Το μήνυμα του Κόστα πριν την Ολομέλεια για το Κυπριακό-«Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της»
Επανέλαβε στον Γκουτέρες ετοιμότητα για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν ο ΠτΔ
Είδε Γκουτέρες λίγο πριν την Ολομέλεια της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης ο Χριστοδουλίδης
Ανανεώθηκε η διαθεσιμότητα των αστυνομικών για τις ερωτικές περιπτύξεις-Σε εξέλιξη η ποινική, άρχισε έρευνα για τη διαρροή