«Σε παίρνει μία μάνα και λέει 'έχω πέντε παιδιά και δεν έχω ψωμί να τα ταΐσω'…»

«Σε παίρνει μία μάνα και σου λέει “έχω πέντε παιδιά και δεν έχω ψωμί και γάλα να τα ταΐσω, εδώ και πέντε μέρες”. Αυτό είναι το τραγικό της κυπριακής κοινωνίας, χωρίς να βάζουμε την παραμικρή πινελιά για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Το πρόβλημα υπάρχει».

Αυτά είναι τα λόγια του Ηλία Δημητρίου και μέσα σε αυτές τις 43 λέξεις, θέλησε να δείξει το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία. Άνθρωποι που δεν έχουν τα απαραίτητα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Για ακόμη μία χρονιά, το Παγκύπριο Σώμα Εθελοντών βρίσκεται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη και αυτό που παρατηρείται είναι ότι, δυστυχώς ο αριθμός των οικογενειών, που δεν έχουν ούτε τα βασικά, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οικογένειες που μας έχουν όλους ανάγκη και οι εθελοντές μας καλούν να τις «υιοθετήσουμε», ώστε να μπορούν να γιορτάσουν όπως όλοι μας.

«Είναι η όγδοη χρονιά που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση και ευχής έργο είναι να μην την διοργανώσουμε και του χρόνου. Δυστυχώς, όμως, η πανδημία συνεχίζεται και δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στις οικογένειες των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό το λόγο συνεχίζουμε αυτή την εκστρατεία, που τελειώνει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου».

Πολίτες μεμονωμένα, αλλά και εταιρείες, ήδη έχουν αρχίσει να προσφέρουν αγαθά και κουπόνια στο Σώμα Εθελοντών, που με τη σειρά του, τα διοχετεύει σε όσους έχουν ανάγκη. Τις τελευταίες δύο χρονιές, ωστόσο, τα νούμερα άρχισαν και παίρνουν την ανιούσα, αφού φέτος, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη νωρίς, οι ανάγκες αναμένεται να είναι περισσότερες από αυτές του 2019 και 2020.

«Πέρσι που ήταν η πρώτη χρονιά της πανδημίας, είχαμε εξυπηρετήσει πέραν των 2,5 χιλιάδων οικογενειών και συνολικά πέραν των 10,000 ατόμων. Φέτος έχουμε περισσότερη ζήτηση, επειδή η ανεργία, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, τους αναγκάζουν να μας πάρουν στο τηλέφωνο και μας ζητούν αν είναι δυνατό να τους βοηθήσουμε να έχουν ένα καλό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

Την ίδια ώρα, εκτός από φαγητά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, υπάρχουν ανάγκες και για γλυκά, που υπό άλλες συνθήκες θα βρίσκονταν στο τραπέζι τους, αλλά και παιχνίδια, ώστε να τα προσφέρουν στα μικρά μωρά.

«Νιώθουμε ότι θα εξυπηρετήσουμε όλους τους συμπολίτες μας που ζητήσουν βοήθεια από τη γραμμή και το λέω με σιγουριά, επειδή η ανθρωπιά ξεχειλίζει από τους συνανθρώπους μας, από εταιρείες που είναι χορηγοί μας και μας βοηθούν απλόχερα και να βοηθήσουμε κι εμείς αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Περιστατικά που τους έμειναν στο μυαλό

Οι ιστορίες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη είναι πολλές. Όμως, χαραγμένες στο μυαλό, μένουν όσες αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

«Σε παίρνει μία μάνα και σου λέει “έχω πέντε παιδιά και δεν έχω ψωμί και γάλα να τα ταΐσω, εδώ και πέντε μέρες”. Αυτό είναι το τραγικό της κυπριακής κοινωνίας, χωρίς να βάζουμε την παραμικρή πινελιά για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Το πρόβλημα υπάρχει».

Στο μεταξύ, η φετινή εκστρατεία, όπως και η περσινή, έχει ακόμη μία ιδιαιτερότητα, αφού ανάμεσα στα άτομα που παίρνουν στο Σώμα Εθελοντών και ζητούν βοήθεια, είναι και φοιτητές και φοιτήτριες.

«Αυτό το φαινόμενο είχε αρχίσει από πέρσι, για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που γινόταν αυτή η εκστρατεία και βλέπουμε να είναι και φέτος πάνω στο τραπέζι αυτό το θέμα. Δεν έχουν τις δυνατότητες να νιώσουν καλά τα Χριστούγεννα με τους δικούς τους και γι’ αυτό το λόγο μας προβληματίζει ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος.

Τα ίδια τα παιδιά παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε “σας παρακαλώ, μπορώ να έχω κι εγώ ένα ή δύο κουπόνια, για να μπορέσω να κάνω ένα τραπέζι με τη μητέρα μου και τον πατέρα μου, επειδή δεν έχω τη δυνατότητα, δεν μπορώ να δουλέψω επειδή υπάρχουν περιορισμοί, για να έχουμε μία γαλοπούλα και κουραμπιέδες”. Τα ακούς αυτά και σκέφτεσαι είναι δυνατόν; Είναι ναι».

Οι εθελοντές, φυσικά, βρίσκονται στο πλευρό και των ανθρώπων που ολόχρονα έχουν ανάγκη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι ηλικιωμένοι, που πάντα τους δίνουν ως αντάλλαγμα, τις καλύτερές τους ευχές και ένα χαμόγελο.

«Ηλικιωμένοι πάντα υπάρχουν και έχουμε ένα κατάλογο, μέσα από τα σώματα των εθελοντών και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τους βοηθούμε σχεδόν επί μηνιαίας βάσης. Με την εκστρατεία αυτή, υπάρχουν κι άλλα άτομα, που το έχουν ανάγκη και τους βοηθούμε. Αν υπάρχει η δυνατότητα, έρχονται μόνοι τους, αν όχι τότε υπάρχουν εθελοντές, δικοί μας και τους παίρνουν τα βασικά είδη στο σπίτι τους.

Αυτοί οι άνθρωποι σου σφίγγουν το χέρι και σου λένε “ο Θεός να σου δίνει κουράγιο”, σου χαμογελούν και αυτά είναι αρκετά. Είναι τα βιώματα για κάθε εθελοντή, που παρέχει βοήθεια. Τη βοήθεια που του παρέχουν οι συμπολίτες μας. Είναι στο DNA του κάθε Κύπριου, να βοηθά στα δύσκολα. Στα δύσκολα δηλώνουν όλοι παρόντες και παρούσες και καλούμε όλον τον κόσμο που θέλει να προσφέρει, να μας πάρουν τηλέφωνο και να το κάνουν. Καλούμε και τους συνανθρώπους μας που θέλουν βοήθεια, να μην νιώθουν ότι είναι επαίτες. Οι συγκυρίες τους ανάγκασαν και να πάρουν στο τηλέφωνο της αγάπης και ανθρωπιάς, στο  22 514786 και να ζητήσουν βοήθεια».

Το μήνυμα προς την κοινωνία

«Η εκστρατεία ολοκληρώνεται τυπικά στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει, επειδή έχουμε και την Πρωτοχρονιά μετά. Ο κόσμος μπορεί να φέρνει ολόχρονα και το κάνει. Το μήνυμα, το οποίο θέλω να στείλω είναι αυτό των Ηνωμένων Εθνών. Γίνε εθελοντής τώρα, για το κοινό μας μέλλον. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, πρέπει να εργαστούμε συλλογικά από τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ύψιστη προτεραιότητα μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού διαμηνύει η Υπ. Παιδείας
Διαφωνία Δήμου Π. Χρυσοχούς με προτεινόμενες χρεώσεις πόσιμου νερού
Το Τμήμα Γεωργίας διερευνά διάθεση χαλλουμιού κατά παράβαση προδιαγραφών ΠΟΠ
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»
«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας
Μέσο ποσοστό κέρδους 165% για 15 προϊόντα στο «eΚοφίνι»
Έως το 2029 σε ισχύ Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχεία
Έκοψε την κουβέντα για το ωράριο των καταστημάτων ο Παναγιώτου-Δεν κλείνουν την Κυριακή
Δίνει το στίγμα του ο νέος Ελεγκτής-«Η ανεξαρτησία είναι ένα θεμελιώδες θέμα για την Υπηρεσία»
Κατέρρευσε η οροφή πολυκαταστήματος στην Πάφο-Τραυματίστηκαν τρία πρόσωπα