Με ήπια συμπτώματα τα κρούσματα της Όμικρον-Βρέθηκαν και περιστατικά της Δέλτα +

Συνεχίζεται η ανησυχία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, μετά τον εντοπισμό πέντε συνολικά κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε σχολείο της Λεμεσού, μετά από σχολική εκδρομή, με ακόμη δώδεκα να βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης. Ευτυχώς και οι πέντε, έχουν ήπια συμπτώματα της νόσου και δεν χρήζουν νοσηλείας. 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και επίσημα τον εντοπισμό δυο ακόμα κρουσμάτων της Όμικρον, δίνοντας στοιχεία και της έκθεσης γενετικής ανάλυσης αλληλουχιών, που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τι εργαστήρι Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο του ενδελεχούς και αυστηρού ελέγχου που διενεργείται στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φως της νέα μετάλλαξης Όμικρον, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως μετά από την αλληλούχιση δειγμάτων θετικών κρουσμάτων που έγιναν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, εντοπίστηκαν επιπλέον περιστατικά με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Τα περιστατικά συνδέονται με τα τρία περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες 10 Δεκεμβρίου και σχετίζονται με ιστορικό ταξιδιού και εντοπίστηκαν στην επαρχία Λεμεσού. Κανένα από τα συνολικά πέντε περιστατικά δε χρήζει νοσηλείας», σημειώνεται.

Εντοπίστηκαν και υποστελέχη της Δέλτα

Σύμφωνα με την έκθεση Γενετικής Ανάλυσης Αλληλουχιών SARS-CoV-2 του εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με ημερομηνίες συλλογής από 11 Νοεμβρίου 2021 έως 5 Δεκεμβρίου 2021 στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν λεπτομερείς γενετικές αναλύσεις σε 299 αλληλουχίες SARS-CoV-2. Δέκα αλληλουχίες αποκλείστηκαν, λόγω μη επαρκούς σήματος αλληλουχίας.

Το στέλεχος για κάθε δείγμα αναλύθηκε και βρέθηκε ότι υπήρχαν 6 (2%) αλληλουχίες της παραλλαγής Δέλτα (Β.1.617.2) και 281 (97%) αλληλουχίες από εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα. Τα πιο ψηλά εκπροσωπούμενα εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα ήταν το AY.43 με 73 (25%) αλληλουχίες, το ΑΥ.122 με 56 (19%), και το AY.4 με 49 (16%) αλληλουχίες. Το Delta plus AY.4.2 αναγνωρίστηκε σε 7 αλληλουχίες, το εξελικτικό της υποστέλεχος Delta plus ΑΥ.4.2.1 σε 4 αλληλουχίες, και η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) σε 2 αλληλουχίες, σε αυτό το σύνολο δεδομένων.

Συμπερασματικά σε αυτή την έκθεση:

• Εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον (B.1.1.529) σε 2 δείγματα (ημερομηνία συλλογής 04-12-2021). Τα δυο αυτά δείγματα δεν δημιούργησαν μοριακή συστάδα (molecular cluster) που δεικνύει ότι δεν έχουν επιδημιολογική σχέση μεταξύ τους.

•Αύξηση της "Delta plus" AY.4.2 ( 7 αλληλουχίες) και εμφάνιση του εξελικτικού υποστελέχους της "Delta plus" ΑΥ.4.2.1 (4 αλληλουχίες).

•Νεοεμφάνιση του καινούργιου εξελικτικού υποστελέχους της Δέλτα ΑΥ.122, σε ψηλό ποσοστό (19%).

•Μεγάλη μείωση της αρχικής παραλλαγής Δέλτα (Β.1.617.2) (2% σε αυτό το σύνολο δεδομένων), και σημαντική αύξηση για τα εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα (97% σε αυτό το σύνολο δεδομένων).

•Από όλα τα εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα επικρατεί το ΑΥ.43 με 73 (25%) αλληλουχίες.

Σημειώνεται ότι δεν αφορούν όλα τα στοιχεία της γενετικής ανάλυσης αλληλουχιών, το σχολείο της Λεμεσού, όπου εντοπίστηκε η Όμικρον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεράστια η αλυσίδα επαφών των θετικών μαθητών με Όμικρον-Για τεστ 500 άτομα

Το ιστορικό του εντοπισμού της Όμικρον

Η Όμικρον εντοπίστηκε την Παρασκευή στην Κύπρο, σε τρεις μαθητές που, έφτασαν στην Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου έπειτα από σχολική εκδρομή. Τότε, είχαν υποβληθεί σε τεστ PCR στο αεροδρόμιο, με αρνητική ένδειξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμά τους ήταν σε περιορισμό, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι μετά, έπειτα και από αυτό το αποτέλεσμα, επέστρεψαν στο σχολείο τους, αφού δεν είχαν συμπτώματα και ήταν εμβολιασμένοι. Συμπτώματα φαίνεται να ανέπτυξαν πέντε ημέρες μετά την άφιξη τους στην Κύπρο. 

Υποβλήθηκαν σε τεστ, το οποίο όταν βγήκε θετικό και μπήκαν σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους. Τα θετικά τους τεστ αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Γενετικής, που διαπίστωσε, μέσω αλληλούχισης, πως οι τρεις ανήλικοι είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκαν τα άλλα δύο περιστατικά της Όμικρον. Κινητή μονάδα δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας έχει διενεργήσει εν τω μεταξύ, τεστ PVR σε περίπου πεντακόσια άτομα που αποτελούν τις επαφές των πέντε διαγνώστηκαν θετικοί στην Όμικρόν. Πρόκειται για μαθητές, καθηγητές καθώς και μέλη του οικογενειακού και φιλικού τους κύκλο. 

Αυτό που ενέτεινε την ανησυχία, είναι ότι κάποια από τα θετικά κρούσματα, φαίνεται πως πριν διαγνωστούν πήγαιναν στο σχολείο, ενώ είχαν ενεργά συμπτώματα της νόσου, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση. Σημειώνεται ότι στην εκδρομή είχαν μεταβεί 42 άτομα, τα πλείστα εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί στο χώρο καραντίνας EDEN στην Τερσεφάνου. 

H Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού, υπό το φόβο ραγδαίας διασποράς, ενώ μεγάλες δυνάμεις της ιχνηλάτησης έχουν ριχθεί στον εντοπισμό και άλλων ενδεχόμενων επαφών και των πέντε κρουσμάτων που προσβλήθηκαν από την Όμικρον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Να καταστήσει σαφές τι είναι επιτρεπτό για μεταφορά από κατεχόμενα καλεί Τμ. Τελωνείων η Επ. Διοικήσεως
Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για την επίλυση διαφορών, διαμηνύει στους μαθητές ο Χαρτσιώτης
Την ενδεχόμενη διαγραφή προστίμων εταιρειών από Έφορο συζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας
Το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο-Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat και το αποτέλεσμα της εξίσωσης του Μάκη Κεραυνού
Superhome: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας-Λύπη για το συμβάν στο Neon Mall of Pafos
Ύψιστη προτεραιότητα μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού διαμηνύει η Υπ. Παιδείας
Διαφωνία Δήμου Π. Χρυσοχούς με προτεινόμενες χρεώσεις πόσιμου νερού
Το Τμήμα Γεωργίας διερευνά διάθεση χαλλουμιού κατά παράβαση προδιαγραφών ΠΟΠ
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»
«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας