Άφησαν την Αυδήμου στο έλεος της-Κτίρια ωρολογιακές βόμβες, κινδυνεύουν ζωές

Σε συνθήκες εγκατάλειψης διαβιούν οι κάτοικοι Αυδήμου, αφού από τη μία ο διψήφιος αριθμός κτιρίων που είνται ετοιμόρροπα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ από την άλλη, προκύπτουν υγειονομικά ζητήματα, με τον κοινοτάρχη να εκπέμπει σήμα κίνδυνου στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή-«Κατέβαζαν νεκρούς πάνω σε καρέκλες τόνενες»

Περίπου δεκατρία κτίρια που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινότητάς, τα οποία είναι τουρκοκυπριακές περιουσίες, αφέθηκαν στο έλεος του Θεού, με στέγες, κεραμίδια και τοίχους να καταρρέουν, με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί, περιέγραψε στον REPORTER, ο κοινοτάρχης Αυδήμου, Ανδρέας Φωτίου, ο οποίος ελπίζει μετά το θέμα που τέθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και την περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα βουλευτές στην περιοχή, να επιλυθεί το όλο ζήτημα.

Η εγκατάλειψη και το διατηρητέο που καταρρέει

Όπως εξήγησε ο κ. Φωτίου, στον πυρήνα της κοινότητας υπάρχουν πολλές εγκαταλελειμμένες οικίες, για τις οποίες ενημέρωσαν το κράτος, ώστε, είτε να τις επιδιορθώσει, είτε να τις κατεδαφίσει, για να αποτραπεί οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό.

«Έχουμε πρόβλημα ασφάλειας και πρόβλημα με τρωκτικά, αφού δίπλα σε αυτά τα κτίρια διαμένει κόσμος. Τα δεκατρία αυτά υποστατικά, είναι εγκαταλελειμμένα, γιατί έφυγαν από τη ζωή οι άνθρωποι που διέμεναν σε αυτά και αφού πρόκειται για τουρκοκυπριακές κατοικίες, μεταβιβάστηκαν στο κράτος, το οποίο πρέπει να τις διαχειριστεί».

Ξεσπώντας για την κατάσταση που επικρατεί, ο κοινοτάρχης υπέδειξε πως αυτές τις κατοικίες τις άφησαν στο έλεος του Θεού. «Υπάρχει συγκεκριμένο διατηρητέο στο κέντρο της κοινότητας, από το οποίο κρέμονται τα παράθυρα, πέφτουν τα κεραμίδια. Παίρνουμε τηλεσκοπικά να τα επιδιορθώσουμε όσο μπορούμε, αλλά δεν πάει άλλο. Είναι ένα κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας δίπλα στην πλατεία και περνά καθημερινά κόσμος».

Ο κοινοτάρχης ζήτησε στο παρελθόν, όπως αποχαρακτηριστεί το συγκεκριμένο κτίριο από από διατηρητέο, ώστε να κατεδαφιστεί και να καθαρίσει η κατάσταση στην πλατεία.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών μας απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί είναι διατηρητέο. Τότε τους απάντησα ότι αφού είναι διατηρητέο, να έρθουν να το διατηρήσουν. Η επόμενή τους απάντηση ήταν να μου δώσουν χίλια ευρώ για να το διατηρήσω και τους απάντησα να έρθουν να τους δώκω εγώ δέκα χιλιάδες ευρώ και να το διατηρήσουν εκείνοι».

Αρνητική απάντηση για να στεγαστεί το κοινοτικό συμβούλιο

Στο διατηρητέο κτίριο, πρόθεση του κοινοτικού συμβουλίου ήταν να στεγαστούν τα γραφεία της κοινότητας στον ένα όροφο και ο άλλος να μετατραπεί σε αίθουσα μνήμης κατεχομένων, αφού στην Αυδήμου διαμένουν πολίτες από 42 κατεχόμενες κοινότητες.

«Θέλαμε να κάνουμε το γραφείο του κοινοτικού συμβουλίου, ώστε να έρχεται ο κόσμος να συζητά μαζί μας, γιατί σήμερα τα προβλήματα του κόσμου τα συζητάμε είτε στο σπίτι του κοινοτάρχη, είτε στους καφενέδες. Δώσαμε λοιπόν 15-20 χιλιάδες σε αρχιτεκτονικά σχέδια, το εντάξαμε σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που λαμβάνεις κονδύλια και το κόστος που θα επιβαρυνόταν το κράτος, ανερχόταν στις 200 χιλιάδες ευρώ. Πήγαμε σε πρώην υπουργό Εσωτερικών και μας είπε “θα πετάξω 200 χιλιάδες ευρώ στο τουρκοχώρι;”. Του απάντησα ότι “στο τουρκοχώρι που αναφέρεστε μένουν άτομα από 42 κοινότητες”. Ναυάγησε τελικά η υπόθεση και πριν λίγο καιρό ακούσαμε ότι εγκαινιάστηκε αίθουσα κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων στην Πάχνα. Ποια σχέση έχει η Πάχνα με τις κατεχόμενες κοινότητες και τους δήμους;», διερωτήθηκε ο κ. Φωτίου.

Εξάλλου στο συγκεκριμένο διατηρητέο υπάρχουν κολώνες, όπως υπέδειξε, που είναι αρχαίες. Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο να κατεδαφιστεί από μόνο του, λόγω μη συντήρησης, θέτει σε κίνδυνο και τις συγκεκριμένες κολώνες, η αξία των οποίων είναι ανεκτίμητη.

«Δίπλα από αυτό το κτίριο υπάρχει μια οροφή που έπεσε ολόκληρη και είναι ετοιμόρροπος και ένας τοίχος. Εδώ στην Αυδήμου είμαστε πρόσφυγες από 42 κατεχόμενες κοινότητες. Όλοι μας νιώθουμε πρόσφυγες τέταρτης ταχύτητας. Είμαστε ένα μακρινό χωριό και κανένας δεν μας βοηθά. Προσπαθώ εδώ και πέντε χρόνια να επιλύσω τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Πλέον, κρίνεται καθοριστική η εμπλοκή της Βουλής στο θέμα, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και να μπορέσουν οι κάτοικοι της Αυδήμου να διαβιούν σε ασφαλείς συνθήκες.

Δειτε Επισης

Διερεύνηση περιστατικού σε βάρος μαθητή με ΔΕΠΥ ζητά η Ισότητα
Να καταστήσει σαφές τι είναι επιτρεπτό για μεταφορά από κατεχόμενα καλεί Τμ. Τελωνείων η Επ. Διοικήσεως
Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για την επίλυση διαφορών, διαμηνύει στους μαθητές ο Χαρτσιώτης
Την ενδεχόμενη διαγραφή προστίμων εταιρειών από Έφορο συζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας
Το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο-Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat και το αποτέλεσμα της εξίσωσης του Μάκη Κεραυνού
Superhome: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας-Λύπη για το συμβάν στο Neon Mall of Pafos
Ύψιστη προτεραιότητα μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού διαμηνύει η Υπ. Παιδείας
Διαφωνία Δήμου Π. Χρυσοχούς με προτεινόμενες χρεώσεις πόσιμου νερού
Το Τμήμα Γεωργίας διερευνά διάθεση χαλλουμιού κατά παράβαση προδιαγραφών ΠΟΠ
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»