Ευσταθίου: Εκκωφαντική η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση της διακρατικής προσφυγής της Κύπρου

Εκκωφαντική παραμένει η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση επί της διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Βουλευτής Κώστας Ευσταθίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ο κ. Ευσταθίου, συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξήχθη στο Παρίσι την Τρίτη. Ως Εισηγητής για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο κ. Ευσταθίου παρουσίασε την προκαταρκτική έκθεσή του και πραγματοποιήθηκε σχετική ακρόαση με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι αντηλλάγησαν απόψεις σε σχέση με τις διακρατικές προσφυγές και άλλες υποθέσεις οι οποίες οφείλονται ή σχετίζονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεπεία ένοπλων συγκρούσεων ή διενέξεων μεταξύ κρατών μελών.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι εκκωφαντική παραμένει "η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση επί της διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ο παράνομος εκτοπισμός Κυπρίων πολιτών, η στέρηση της περιουσίας τους καθώς επίσης το τραγικό ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, για το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια και αρνείται να δώσει πληροφορίες οι οποίες θα οδηγούσαν στην εξακρίβωση της τύχης τους, αποτελούν τις πλέον σημαντικές πτυχές της διακρατικής προσφυγής."

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε επίσης σε άλλες διακρατικές υποθέσεις μεταξύ κρατών μελών του Οργανισμού και στα συναφή ζητήματα συμμόρφωσης που προκύπτουν. Υπολογίζεται, πρόσθεσε, ότι σήμερα εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου περίπου 15.000 σχετικές ατομικές προσφυγές. Η συμμόρφωση των κρατών μελών σε τέτοιες υποθέσεις, σημείωσε, είναι ιδιαίτερα, δύσκολη καθώς προκύπτουν σύνθετα πολιτικά και νομικά ζητήματα αλλά και εθνικά συμφέροντα που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την εκτέλεση των αποφάσεων.

Ο κ. Ευσταθίου αναμένεται να ολοκληρώσει την 11η Έκθεση για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εντός του 2022.

Δειτε Επισης

Ταυτόχρονη διαμαρτυρία σε Ακρωτήρι και Λονδίνο για εμπλοκή ΒΒ κατά Παλαιστινίων
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν δολοφονία»-Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Καλογήρου
Κόμπος: «Καταδικαστέες οι φρικαλεότητες των τελευταίων ωρών στη Συρία»
Οι ΗΠΑ καλούν τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους αυτουργούς των σφαγών
Δεν απέκλεισε το ευρωομόλογο για την άμυνα η Φον ντερ Λάιεν-«Όλα είναι στο τραπέζι»
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του 13χρονου-Εντοπίστηκε και επέστρεψε στο σπίτι του
Το Ισραήλ σταματά την παροχή ρεύματος στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Αναφορές για περιστατικό σε νηπιαγωγείο στη Λευκωσία-«Θα σε πετάξω από το παράθυρο»
Τρένο στο Περού πέρασε πάνω από άνδρα που κοιμόταν στις γραμμές και βγήκε σώος
Πέθανε ο πρίγκιπας Φρειδερίκος του Λουξεμβούργου σε ηλικία 22 ετών