Πνίγουν την Κύπρο οι μεταναστευτικές ροές από κατεχόμενα-Ξεπέρασαν τις 12.000 το 2021

Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ασυνήθη μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ μόνο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.856 αιτήσεις ασύλου, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου, η οποία «αποτελεί, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού».

Σε χαιρετισμό του στο 15ο Συνέδριο του Ελεύθερου Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας, ο κ. Νουρής τόνισε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, γεγονός που υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποταθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας έκτακτη στήριξη και βοήθεια για τη διαχείριση της κρίσης».

Αναφέροντας ότι «η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε ένα οριακό σημείο», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συνολικά μέχρι σήμερα για το 2021 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 12.200 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων το 85% αφορούν πρόσωπα που έχουν περάσει παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, διά μέσου της πράσινης γραμμής. Πρόσθεσε ότι «η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από εμφανής».

Ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης «επικεντρώνονται κύρια στην εξέταση των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων και ήδη από την 01/01/21 που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική επιδώσαμε 12.518 αρνητικές αποφάσεις».

«Δυστυχώς εκεί που υποφέρουμε μαζί με όλη την Ευρώπη είναι στις επιστροφές. Και είναι γι’ αυτό που πρόσθετα με την προσπάθεια φύλαξης της πράσινης γραμμής, η οποία και θα ενισχυθεί και θα ενδυναμωθεί, στον τομέα των επιστροφών προχωρήσαμε με τη σύναψη συμφωνιών επιστροφής με λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα σημαντικό ζήτημα που, μεταξύ άλλων, τροφοδοτεί δυστυχώς και το φαινόμενο της παράνομης εργασίας, προσθέτοντας ότι «η παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών, την οποία κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών,  οξύνει την ανεργία και στερεί θέσεις εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό».

«Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος και παρά το γεγονός ότι αναμένουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ στους τομείς αυτούς, προχωρούμε με τις δικές μας δυνάμεις, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Να καταστήσει σαφές τι είναι επιτρεπτό για μεταφορά από κατεχόμενα καλεί Τμ. Τελωνείων η Επ. Διοικήσεως
Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για την επίλυση διαφορών, διαμηνύει στους μαθητές ο Χαρτσιώτης
Την ενδεχόμενη διαγραφή προστίμων εταιρειών από Έφορο συζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας
Το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο-Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat και το αποτέλεσμα της εξίσωσης του Μάκη Κεραυνού
Superhome: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας-Λύπη για το συμβάν στο Neon Mall of Pafos
Ύψιστη προτεραιότητα μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού διαμηνύει η Υπ. Παιδείας
Διαφωνία Δήμου Π. Χρυσοχούς με προτεινόμενες χρεώσεις πόσιμου νερού
Το Τμήμα Γεωργίας διερευνά διάθεση χαλλουμιού κατά παράβαση προδιαγραφών ΠΟΠ
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»
«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας