Η ιστορία του σκύλου Joey και της 26χρονης Μαριλένας-Ζητά τη στήριξή τους η Cyta

Την ιστορία του κουταβιού Joey και της 26χρονης Μαριλένας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας αναδεικνύει η Cyta, με αφορμή τις φετινές χριστουγεννιάτικες δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Η επικοινωνία είναι δικαίωμα όλων».

Στα καταστήματα Cyta, παγκύπρια, τοποθετήθηκαν ειδικά κουτιά με επώνυμα αξεσουάρ για κινητά Smartphone, στη συμβολική τιμή των τριών ευρώ. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την εκπαίδευση του Joey. 

Σε ανακοίνωσή της η Cyta αναφέρει ότι ο Joey ήταν κουτάβι όταν βρέθηκε στην Πάφο. Τον μάζεψαν εργαζόμενοι του Δημαρχείου Πάφου και τον μετέφεραν στα κοινοτικά κλουβιά για έναν μήνα μέχρι να τον πάρει κάτω από την φροντίδα της η φιλοζωική οργάνωση Freedom Angels Animal Rescue.  Υιοθετήθηκε από μια οικογένεια, αλλά τον επέστρεψαν πίσω μετά από μερικούς μήνες. 

Ο Joey ήταν μόλις έντεκα μηνών όταν η Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών «Assistance Dogs Cyprus» τον επέλεξε για να τον εκπαιδεύσει και να τον αναθέσει στη κηδεμονία της Μαριλένας, η οποία είχε αποταθεί κοντά τους μετά που πληροφορήθηκε για το έργο τους. Σήμερα ο Joey είναι δύο χρονών. 

Από τον Δεκέμβριο του 2020 ο Joey με τη Μαριλένα έγιναν οικογένεια. Παράλληλα εκπαιδεύεται από τη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών «Assistance Dogs Cyprus». 

Η εκπαίδευση γίνεται στον χώρο της Μαριλένας, η οποία συμμετέχει ενεργά σε αυτή.

Η Μαριλένα είναι 26 χρονών και αντιμετωπίζει κρίσεις επιληψίας από μικρή ηλικία.  Για τη Μαριλένα, ο φόβος μίας ενδεχόμενης επιληπτικής κρίσης περιορίζει την ανεξαρτησία και αυτονομία της, αφού πάντα δίπλα της πρέπει να έχει κάποιο άλλο πρόσωπο.  Πολλές φορές απομονώνεται γιατί νιώθει φόβο, αμηχανία και άγχος στη σκέψη να πάθει μια κρίση μπροστά σε κόσμο.  Νιώθει απογοητευμένη γιατί η κατάσταση αυτή της στερεί το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, στην κοινωνικοποίηση και στην επικοινωνία. Με τον Joey στη ζωή της, την εκπαίδευσή του και την ανάπτυξη της μεταξύ τους επικοινωνίας, η  Μαριλένα αποκτά περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινότητά της και βελτιώνεται ο τρόπος που λειτουργεί και επικοινωνεί.

Τι είναι ο Σκύλος βοηθός

Ο Σκύλος - Βοηθός ορίζεται ως ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος για άτομα με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες.  Οι Σκύλοι - Βοηθοί έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού βάσει της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα ελεύθερης πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες. Ο Σκύλος - Βοηθός αναγνωρίζεται από την ειδική ζώνη γύρω από τον λαιμό και το στήθος του, στην οποία αναγράφεται «ASSISTANCE DOG» και από τα απαραίτητα πιστοποιητικά του.

Η εκπαίδευση των Σκύλων - Βοηθών προσαρμόζεται και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του χειριστή/κηδεμόνα του σκύλου που έχει την πάθηση.  Για παράδειγμα, τα Σκυλιά - Βοηθοί των ατόμων με επιληψία εκπαιδεύονται, ώστε τις περισσότερες φορές να μπορούν να ανταποκριθούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με το άτομο και να το προειδοποιήσουν για μια επερχόμενη κρίση. 

Επιπλέον, οι Σκύλοι -Βοηθοί ενδυναμώνουν με την παρουσία τους την ψυχολογία του ατόμου με πάθηση, βοηθούν στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησής του, στη μείωση του άγχους και του φόβου, προσφέροντας του μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός σπιτιού.

Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων

Η Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων - Βοηθών «Assistance Dogs Cyprus» εστιάζει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, εκπαιδεύουν σκυλιά τα οποία στο τέλος της εκπαίδευσης πιστοποιούνται.

Καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς εκπαίδευσης:

  • Για άτομα με κινητικά προβλήματα ή αναπηρίες
  • Για άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής
  • Για άτομα με επιληψία ή διαβήτη (προειδοποίηση κρίσεων)
  • Για άτομα που χρειάζονται συναισθηματική στήριξη (emotional support dogs)

Η σχολή εκπαιδεύει χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας, σωματικής ή ψυχολογικής. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους εκπαίδευσης, οι οποίες στηρίζονται στη θετική επιβράβευση.

Η ομάδα της «Assistance Dogs Cyprus» πιστεύει ότι πολλά σκυλιά στην Κύπρο τα οποία έχουν εγκαταλειφτεί, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες για να εκπαιδευτούν ως Σκύλοι - Βοηθοί.  Για τον λόγο αυτό, η εξεύρεση ενός υποψήφιου Σκύλου - Βοηθού γίνεται από τα καταφύγια της Κύπρου, έτσι ώστε να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα σκυλιά, τα οποία με την κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα μπορούν να διαπρέψουν ως Σκύλοι - Βοηθοί και να γίνουν «φύλακες-άγγελοι» για άτομα με προβλήματα υγείας.

Δειτε Επισης

Να καταστήσει σαφές τι είναι επιτρεπτό για μεταφορά από κατεχόμενα καλεί Τμ. Τελωνείων η Επ. Διοικήσεως
Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για την επίλυση διαφορών, διαμηνύει στους μαθητές ο Χαρτσιώτης
Την ενδεχόμενη διαγραφή προστίμων εταιρειών από Έφορο συζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας
Το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο-Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat και το αποτέλεσμα της εξίσωσης του Μάκη Κεραυνού
Superhome: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας-Λύπη για το συμβάν στο Neon Mall of Pafos
Ύψιστη προτεραιότητα μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού διαμηνύει η Υπ. Παιδείας
Διαφωνία Δήμου Π. Χρυσοχούς με προτεινόμενες χρεώσεις πόσιμου νερού
Το Τμήμα Γεωργίας διερευνά διάθεση χαλλουμιού κατά παράβαση προδιαγραφών ΠΟΠ
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»
«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας