Ρολά γεμιστά με σάλτσα ντομάτας
06:37 - 01 Δεκεμβρίου 2021
ΥΛΙΚΑ
Ρολό
- 130 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
- 30 γρ. πράσο, σε κομμάτια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 70 γρ. καρότο, σε κομμάτια
- 80 γρ. ψωμί, σε κομμάτια
- 2 αυγά
- 50 γρ. κόκκινο κρασί
- 10 κλωνάρια μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 5 γρ. φρέσκο τζίντζερ, σε φέτες
- 1 κοφτό κ.γλ. αλεσμένα ανάμεικτα μπαχαρικά (mixed spice)
- 1000 γρ. κιμά
Γέμιση
- 30 γρ. κρεμμύδι
- 70 γρ. καρότο, σε κομμάτια
- 280 γρ. πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη κλπ), κομμένες στα 4
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 30 γρ. πράσο, σε κομμάτια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- ½ κοφτό κ.γλ. αλεσμένα ανάμεικτα μπαχαρικά (mixed spice)
- 45 γρ. ελαιόλαδο
- 160 γρ. φέτα, σε κομμάτια 3 εκ.
Συναρμολόγηση
- 180 γρ. καπήρα
Σάλτσα ντομάτας
- 120 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- 45 γρ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. ώριμες, φρέσκες ντομάτες, κομμένες στα 4 ή ψιλοκομμένη ντομάτα σε κονσέρβα
- 30 γρ. πάστα ντομάτας
- 200 γρ. κόκκινο κρασί
- 3-4 σταγόνες tabasco
- 1 κουταλιά πάστα ζωμού λαχανικών ή 1 κύβο λαχανικών
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 5 γρ. φρέσκο τζίντζερ, σε φέτες
- 1 /2 κοφτό κ.γλ. αλεσμένα ανάμεικτα μπαχαρικά (mixed spice)
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- 2-3 μπολ
- οδοντογλυφίδα
- πιατέλα σερβιρίσματος
- 6 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί 30 x 35 εκ
EΚΤΕΛΕΣΗ
Ρολό
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 130 γρ. κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 30 γρ. πράσο σε κομμάτια, 1 σκελίδα σκόρδο, 70 γρ. καρότο σε κομμάτια, 80 γρ. ψωμί σε κομμάτια και κόψτε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
Βήμα 2
Προσθέστε 2 αυγά, 50 γρ. κόκκινο κρασί, τα φύλλα από 10 κλωνάρια μαϊντανό, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 κουταλάκι ρίγανη, 5 γρ. φρέσκο τζίντζερ σε φέτες, 1 κουταλάκι ανάμεικτα μπαχαρικά και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 3
Προσθέστε 500 γρ. κιμά και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.
Βήμα 4
Προσθέστε τα υπόλοιπα 500 γρ. κιμά και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3 βοηθώντας με τη σπάτουλα. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 1 /2 ώρα. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη γέμιση.
Γέμιση
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 30 γρ. κρεμμύδι, 70 γρ. καρότο, 280 γρ. πιπεριές, 1 σκελίδα σκόρδο, 30 γρ. πράσο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 /2 κουταλάκι ανάμεικτα μπαχαρικά, 45 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 2
Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και σοτάρετε 5 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.
Βήμα 3
Προσθέστε 160 γρ. φέτα σε κομμάτια 3 εκ. και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Βήμα 1
Βγάλτε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και μοιράστε το σε 6 ίσα μέρη. Καλύψτε 6 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί (35 x 30 εκ.) με 30 γρ. καπήρα το καθένα. Απλώστε το κάθε κομμάτι μείγμα κιμά, πάνω από την καπήρα, σε ορθογώνιο σχήμα 20 x 12 εκ. Στο κάτω μέρος κάθε λωρίδας κιμά απλώστε κατά μήκος 1/6 της γέμισης.
Βήμα 2
Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού, κλείστε τα ρολά πάνω από τη γέμιση και ενώστε καλά. Στρίψτε τις άκρες του αντικολλητικού χαρτιού ώστε να έχετε 6 ρολά τυλιγμένα και έτοιμα για ψήσιμο και τρυπήστε τα με μια οδοντογλυφίδα σε όλη τους την επιφάνεια. Βάλτε τα στους δίσκους Varoma και αφήστε στην άκρη.
Σάλτσα ντομάτας
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 120 γρ. κρεμμύδι, 45 γρ. ελαιόλαδο, 400 γρ. ντομάτες, 30 γρ. πάστα ντομάτας, 200 γρ. κρασί, 3-4 σταγόνες tabasco, 1 κουταλιά πάστα ζωμού λαχανικών, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 300 γρ. νερό, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 5 γρ. τζίντζερ, 1 κουταλάκι ανάμεικτα μπαχαρικά και κόψτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
Βήμα 2
Τοποθετήστε το Varoma με τα ρολά στη θέση του και μαγειρέψτε στον ατμό 30 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.
Βήμα 3
Αφαιρέστε το αντικολλητικό χαρτί από τα ρολά και μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Περιχύστε με τη σάλτσα ντομάτας από τον κάδο προτού σερβίρετε.
Συμβουλές
Μπορείτε να ετοιμάσετε τον κιμά (μέχρι το βήμα 4) από την προηγούμενη μέρα.
Παραλλαγές
Αντί για γέμιση, γεμίστε τα ρολά με βραστά σφιχτά αυγά.
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές