Χαλβάς με σοκολάτα και πορτοκάλι

Σιμιγδαλένια απόλαυση με μπόλικη σοκολάτα και πορτοκάλι.

ΥΛΙΚΑ

Πουρέ πορτοκαλιού

  • 1 πορτοκάλι, με τη φλούδα, κομμένο στα 4, χωρίς κουκούτσια (300 γρ.)
  • 500 γρ. νερό
  • Σιρόπι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό
  • 2 στικ κανέλας
  • 3-4 γαρίφαλα

Χαλβάς

  • 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 100 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 300 γρ. σιμιγδάλι
  • 150 γρ. σοκολάτα, κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
  • Γλάσο και γαρνίρισμα
  • 60 γρ. σοκολάτα, κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
  • 20 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πλαστική στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και πώμα
  • μπολ

EΚΤΕΛΕΣΗ

Πουρέ πορτοκαλιού

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1 πορτοκάλι με τη φλούδα, 500 γρ. νερό και βράστε 20 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι.

Βήμα 2

Τοποθετήστε στον κάδο το καλαθάκι και σουρώστε το νερό. Αφαιρέστε το καλαθάκι και πολτοποιήστε το βρασμένο πορτοκάλι 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Μεταφέρετε τον πουρέ πορτοκαλιού σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Σιρόπι

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. ζάχαρη, 800 γρ. νερό, 2 στικ κανέλας, 3-4 γαρίφαλα και βράστε 15 λεπτά/100°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε το σιρόπι σε ένα πυρίμαχο μπολ και αφήστε στην άκρη. Αφαιρέστε τα στικ κανέλας και τα γαρίφαλα.

Χαλβάς

Βήμα 1

Βρέξτε ελαφρώς μια πλαστική στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, 100 γρ. ηλιανθέλαιο και ρυθμίστε 5 λεπτά/Varoma/ ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Κόψτε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.

Βήμα 3

Προσθέστε 300 γρ. σιμιγδάλι και ρυθμίστε 2 λεπτά/Varoma/ ταχύτητα 3.

Βήμα 4

Προσθέστε το πουρέ πορτοκαλιού, το σιρόπι και ρυθμίστε 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 5

Προσθέστε 150 γρ. σοκολάτα και λιώστε 1 λεπτό/50°C/ταχύτητα 4, με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μεταφέρετε το μείγμα στην φόρμα και αφήστε στην άκρη να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα. Κλείστε τη φόρμα με το καπάκι και μεταφέρετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Γλάσο και γαρνίρισμα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. σοκολάτας και λιώστε 5 λεπτά/45°C/ταχύτητα 1.5.

Βήμα 2

Προσθέστε 20 γρ. σοκολάτα και λιώστε 2 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1.5.

Βήμα 3

Ξεφορμάρετε τον χαλβά σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρετε με το γλασέ σοκολάτας και 20 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα.

Συμβουλές

-Μπορείτε να φτιάξετε τον χαλβά από την προηγούμενη μέρα και να διατηρήσετε στο ψυγείο. Φτιάξτε το γλάσο προτού σερβίρετε.

– Για να ασπρίσετε αμύγδαλα: βάλτε στον κάδο 250 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου και βράστε 3-4 λεπτά/100 °C/ταχύτητα 1. Προσθέστε 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού, 150 γρ. αμύγδαλα και βράστε 4 λεπτ./100°C/ταχύτητα 2. Σουρώστε στο καλαθάκι και αφήστε λίγο προτού τα τρίψετε για να αφαιρέσετε τη φλούδα. Μεταφέρετε σε πετσέτα κουζίνας και αφήστε να στεγνώσουν καλά προτού τα χρησιμοποιήσετε.

– Αν δεν έχετε φόρμα με τρύπα στη μέση και πώμα, καλύψτε τη φόρμα σας με ένα πιάτο μέχρι να δέσει το μείγμα, για να κρατήσει την υγρασία και να βγει από τη φόρμα πιο εύκολα

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι