Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι Safepass-Φωνάζουν οι μαγαζάτορες
07:07 - 08 Νοεμβρίου 2021
Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, η καθολική διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus, για κατοχής SafePass, σε όλους τους χώρους, ο οποίος θα λειτουργήσει σε πιλοτική μορφή μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και στη συνέχεια για όσους παρανομούν, θα επιβάλλονται πρόστιμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από... πιλοτικό στάδιο ο ηλεκτρονικός έλεγχος των SafePass-Όλες οι λεπτομέρειες
Ο λόγος που έγινε η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τη μια για να δοθεί χρόνος στον κόσμο που δεν έχει κατεβάσει το ψηφιακό του αρχείο, να το πράξει και από την άλλη να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να λειτουργήσουν τον ηλεκτρονικό έλεγχο, ώστε να διαπιστώσουν τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία διατηρούν επιχειρήσεις, πιθανόν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στους ελέγχους, ωστόσο υπάρχει προθυμία από όλους να εξευρεθούν λύσεις και να δοθούν διευκολύνσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από υποχρεωτικό ηλεκτρονικό έλεγχο πλέον τα SafePass-Η απόφαση του Υπουργικού
Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα γίνονται με απλό τρόπο, αφού οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατεβάσουν μέσω του Google Play Store, εφαρμογή που δημιουργήθηκε και η οποία αναγνωρίζει τα QR CODE.
Όταν τοποθετηθεί το κινητό τηλέφωνο απέναντι από τον κωδικό που είναι αποτυπωμένος στο, είτε στην ψηφιακή είτε στην έντυπη μορφή, Safepass, θα δείχνει τα στοιχεία του κατόχου, καθώς και κατά πόσον το Safepass του είναι έγκυρο.
Αυτό θα φαίνεται μέσω τριών χρωμάτων. Εάν το χρώμα είναι πράσινο, το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή νοσήσει από τη νόσο COVID-19.
Το κίτρινο ή πορτοκαλί, σημαίνει ότι το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση PCR ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση που είναι κόκκινο, το πιστοποιητικό είναι μη έγκυρο. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την βοηθό εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Ελένη Κωνσταντίνου, η οποία μίλησε στον REPORTER, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, θα πρέπει να ενημερώνουν την Αστυνομία, για να επιλαμβάνεται της κατάστασης, αφού ενδεχομένως να πρόκειται για πλαστό πιστοποιητικό.
Σε ότι αφορά στα πρόστιμα, αυτά δεν αλλάζουν, ούτε για τους πολίτες που θα εντοπιστούν σε χώρους εστίασης ή καταστήματα, αλλά ούτε και για τους επιχειρηματίες που δεν θα ελέγχουν ηλεκτρονικά τα Safepass. Ως εκ τούτου, οι ποινές θα παραμείνουν ίδιες.
Σημειώνεται ότι για τους άνω των 65 ετών, θα επιτρέπεται η χρήση της κάρτας εμβολιασμού, όπως συνέβη και κατά την περίοδο του lockdown, με τα έντυπα μετακίνησης.
Φωνάζουν οι μαγαζάτορες
Την έντονη ανησυχία τους για την αλλαγή που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε ο ΠΑΣΙΚΑ, ο οποίος θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έχουν μικρό αριθμό προσωπικού.
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά πληροφορούμαστε τέτοιες σοβαρές αποφάσεις από τα μέσα. Είναι διαδικασίες που θα καλεστούν οι επιχειρηματίες να εφαρμόσουν, που καλώς ή κακώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, άρα αντικειμενικά θα προκύψουν δυσκολίες και προβλήματα. Από την άλλη, εφόσον διασφαλίζεται μέσω αυτού του ελέγχου όσοι θα εισέρχονται στους χώρους εστίασης ότι θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή θα κατέχουν safepass, μέσω των διαγνωστικών ελέγχων, δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να υπάρχουν οι περιορισμοί στη λειτουργία των χώρων».
Κάλεσε παράλληλα το Υπουργείο να άρει τους περιορισμούς που υπάρχουν στα κέντρα αναψυχής, αφού πλέον όσοι περνούν το κατώφλι των χώρων αναψυχής θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα κατέχουν safepass λόγω διαγνωστικών εξετάσεων.
Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του, για το γεγονός ότι τα μαγαζιά θα επιβαρυνθούν σε προσωπικό. «Δημιουργεί προβλήματα σε χώρους που έχουν ελάχιστο προσωπικό ή που το βρίσκουν με το σταγονόμετρο. Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργεί σε ταχύτητα την ώρα που θα υπάρχει αυξημένη κίνηση. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Φανταστείτε να μπαίνουν ταυτόχρονα σε ένα χώρο δέκα με δώδεκα άτομα τι θα συμβαίνει. Είναι δύσκολο γι΄ αυτούς που έχουν τη γνώση, πόσο μάλλον για όσους δεν την έχουν».
Ζητά στήριξη από το κράτος η ΠΟΒΕΚ
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης ακολουθήσουν την απόφαση της Κυβέρνησης, όπως πράττουν από την αρχή της πανδημίας, παρότι σε κάποιες στιγμές, όπως υπέδειξε τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα δεν ήταν αναλογικά κι αν κάποιες φορές έγιναν λάθη και παραλείψεις.
«Η εφαρμογή του τελευταίου πρωτοκόλλου, είναι σε συνέχεια αυτού που ίσχυε στις εμπορικές επιχειρήσεις και στα καταστήματα. Εμείς ως θέμα αρχής είπαμε ότι διαφωνούμε στο να μετατεθεί η ευθύνη στον καταστηματάρχη ή στον επιχειρηματία, αλλά πέραν αυτού, το να εισέρχεται κάποιος χωρίς έλεγχο, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και σκοτώνουν τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Κουρσάρης.
Σχολιάζοντας την εφαρμογή της συγκεκριμένης εφαρμογής, είπε πως είναι εύκολη, ωστόσο εξέφρασε τη σιγουριά του ότι «υπάρχει μια μικρή μειοψηφία επιχειρηματιών, οι οποίοι λόγω του ότι δεν γνωρίζουν τεχνολογία ή λόγω ηλικίας ή ακόμα και γιατί είναι μόνοι τους στο κατάστημα ίσως να δυσκολευτούν, όμως στην πλειοψηφία θα είναι εύκολη η εφαρμογή».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «εμείς θα εφαρμόσουμε το διάταγμα, όμως αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν τεράστια έξοδα για την εφαρμογή του, γιατί οι επιχειρήσεις χρειάζονται ειδικό άτομο που να επιφορτίζεται αυτά τα καθήκοντα. Είναι λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις, άρα τώρα που έχουν τελειώσει τα επιδόματα προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να σκεφτεί ένα τρόπο επιδότησης, ώστε να καλύπτεται ένα μέρος αυτού του κόστους το οποίο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, που θα έπρεπε κανονικά να το έχουν οι κρατικοί φορείς».