Ο Πάπας Φραγκίσκος διορίζει την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της κυβέρνησης της Αγίας Έδρας

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε σήμερα την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της κυβέρνησης του Βατικανού, τη Φραγκισκανή αδελφή Ραφαέλα Πετρίνι, επιμένοντας στη βούλησή του να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στην Εκκλησία.

Ως γενική γραμματέας της κυβέρνησης, η 52χρονη Ιταλίδα μοναχή θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των διοικητικών επιχειρήσεων, κυρίως στα μουσεία του Βατικανού, το ταχυδρομείο και την αστυνομία. Γίνεται έτσι η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα στο πιο μικρό κράτος του κόσμου.

Ο διορισμός της Πετρίνι, που έχει πτυχίο από το LUISS, ένα αναγνωρισμένου κύρους ιταλικό οικονομικό Πανεπιστήμιο, σηματοδοτεί την τελευταία χρονικά προσπάθεια του Πάπα να τηρήσει την υπόσχεση για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων που έδωσε πριν από χρόνια, η οποία όμως σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις υλοποιείται με μεγάλη βραδύτητα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα National Catholic Reporter, τη θέση αυτή καταλαμβάνει κατά παράδοση επίσκοπος.

Ο Φραγκίσκος, 84 ετών, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει οι γυναίκες να παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην Καθολική Εκκλησία.

Τον Ιανουάριο, ο Πάπας τροποποίησε τον νόμο για να επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, χωρίς να πει εντούτοις ότι αυτή η αλλαγή μπορεί μια μέρα να ανοίξει την πόρτα σε γυναίκες ιερείς.

Τον Φεβρουάριο, ο Πάπας όρισε μια γυναίκα ως υπογραμματέα της συνόδου των επίσκοπων, την πρώτη που καταλαμβάνει αυτή τη θέση με δικαίωμα ψήφου σε ένα όργανο που μελετά τα μεγάλα ζητήματα του δόγματος.

Το 2016, ο Πάπας είχε συγκροτήσει επιτροπή αρμόδια να εξετάσει την ιστορία των γυναικών διακόνων κατά τα πρώτα χρόνια της καθολικής Εκκλησίας, σε μια προσέγγιση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην ένταξη των γυναικών σε αυτόν τον ρόλο σήμερα, με την ελπίδα των μεταρρυθμιστών.

Αλλά τα συμπεράσματα αυτής της επιτροπής δεν κρίθηκαν ότι ήταν στο ύψος των προσδοκιών και ο Πάπας διόρισε άλλη πέρυσι για να εξετάσει αυτό το θέμα.

Ο Φραγκίσκος έχει πει ότι δεν βλέπει τον λόγο γιατί μια γυναίκα δεν θα πρέπει να κατέχει μια κορυφαία θέση εκτός από εκείνες που για δογματικούς λόγους είναι ανοιχτές μόνο σε χειροτονημένους ιερείς.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας-Αποκλείστηκαν διά βίου επιβάτες από ταξίδια
Ξεκάθαρη η Φον Ντερ Λάιεν για την άμυνα της Ε.Ε.-«Η απειλή της Ρωσίας δε θα εκλείψει»
Πυροβολισμοί σε κομμωτήριο στη Σουηδία-Αναφορές για αρκετούς τραυματίες
Ζήτησε να μην γίνουν εδαφικά δώρα στον Πούτιν ο Ζελένσκι-«Όλοι θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει»
Πέντε οι νεκροί του μπλακάουτ στην Ισπανία-Ανάμεσά τους γονείς και γιος
Αποσύρθηκε από το κονκλάβιο καρδινάλιος που είχε καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα
Δείχνουν τα φωτοβολταϊκά ως αιτία για το πρωτοφανές μπλακ άουτ οι Ισπανοί-Έρευνα για τα κρίσιμα 5 δευτερόλεπτα
Βλέπει εκλογή Ιμάμογλου εάν παραμείνει στη φυλακή ο Οζέλ
Δικαστήριο της Ε.Ε απαγορεύει τα διαβατήρια σε πλούσιους αλλοδαπούς-«Εμπορευματοποίηση της ιδιότητας του πολίτη»