Μυρίζει μπαρούτι η Παιδεία-Εκρηκτικό κλίμα, χωρισμένοι σε στρατόπεδα οι γονείς

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει τις τελευταίες ημέρες ο τομέας της εκπαίδευσης, με τους γονείς να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, εξαιτίας των νέων μέτρων που ισχύουν στα Δημοτικά Σχολεία. Οι μεν φωνάζουν κατά, οι δε φωνάζουν υπέρ και στη μέση βρίσκονται τα παιδιά, τα οποία καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Η εκρηκτική διάθεση, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα, προμηνύουν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, αφού οι γονείς που αντιτίθενται στα μέτρα δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. Εκδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις επαρχίες, τη Δευτέρα το πρωί, με τους γονείς να φωνάζουν κατά των μέτρων και να δηλώνουν έντονα την αντίδρασή τους σε αυτά. Στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας, με πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά, να είναι οι μαθητές που δεν μπήκαν στις τάξεις και επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν μαζί με τους γονείς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά έξω από το Υπ. Παιδείας γονείς και μαθητές-«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αφού την Τετάρτη θα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους της Λευκωσίας. Αυτή τη φορά, η διαμαρτυρία θα μεταφερθεί στην Αγλαντζιά απευθείας, αφού οι γονείς θα βρίσκονται έξω από το Συνεδριακό, όπου συνεδριάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Την ίδια ώρα, που εντός θα συνεδριάζει η Επιτροπή Παιδείας, με ένα εκ των θεμάτων προς συζήτηση να είναι εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία για διαχείριση περιστατικών της νόσου COVID-19.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι γονείς, που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των μέτρων και αποτελούν από ό,τι φαίνεται από τα δεδομένα, την συντριπτική πλειοψηφία. Παρά τις αντιδράσεις, αρκετά παιδιά πέρασαν ανενόχλητα τις εισόδους των σχολείων τους και πραγματοποίησαν κανονικά τα μαθήματά τους, ενώ οι γονείς τους προειδοποιούν όσους έχουν αντίθετη άποψη, να μην ενοχλήσουν τα παιδιά.

Πάντως, πλανάται στην ατμόσφαιρα μία αίσθηση απορίας, ειδικά μετά την κατάληξη της πορείας των Ενωμένων Γονέων, έξω από το κτίριο της ΠΟΕΔ και την απαίτησή τους να τους δουν. Οι δάσκαλοι, παρά το γεγονός ότι πιάστηκαν εξ απροόπτου, αφού δεν περίμεναν την εμφάνιση των διαμαρτυρόμενων, άκουσαν προφορικά τις απόψεις τους, ωστόσο δεν έλαβαν κάποιο υπόμνημα. Ο λόγος που έχει επιλεγεί η ΠΟΕΔ, για να μεταφερθεί η πορεία προς τα εκεί, παραμένει άγνωστος, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν την άποψη ότι η διαμαρτυρία έπρεπε να παραμείνει έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από την ΠΟΕΔ οι διαμαρτυρόμενοι, φωνάζουν κατά δασκάλων-«Είσαστε πουλημένοι»

Σε συντονισμό με την Αστυνομία

Από την επίσημη πρώτη των μέτρων δεν έλειψαν, φυσικά τα παρατράγουδα, με γονείς να απειλούν τις διευθύνσεις και να βρίζουν εκπαιδευτικούς. Αν και τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα και δεν υπήρξε κάποια σωματική επίθεση, παρά μόνο λεκτικά, κάποια εξ αυτών είχαν βγει εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η καταγγελία στην Αστυνομία.

Η οργάνωση των δασκάλων βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, αφού παρακολουθούν τις εξελίξεις στα σχολεία και έχουν πλήρη εικόνα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Αστυνομία και συγκεκριμένα το γραφείο του Αρχηγού, αλλά και του Βοηθού Αρχηγού, ώστε να είναι σε εγρήγορση και να έχουν υπόψη τους και τα σχολεία.

«Έχουμε στείλει και ερωτηματολόγιο προς τις διευθύνσεις μας, για να δούμε την εικόνα που επικράτησε και να καταγραφεί πόσα παιδιά πήγαν χωρίς μάσκα και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα λάβουμε, θα δούμε πως προχωρούμε. Είμαστε σε επικοινωνία και με τη Διεύθυνση Δημοτικής του Υπουργείου Παιδείας, για να δίνει οδηγίες εκεί και όπου χρειάζεται», υπέδειξε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Εκτός αυτού, οι δάσκαλοι θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση και με τη Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής, ώστε να ανταλλάξουν τις απόψεις τους.

Στο μεταξύ, οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής αναμένουν την επερχόμενη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία γι’ αυτούς είναι κρίσιμη, αφού θα δουν τι έχει μεταφερθεί από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και αν θα αποφασιστεί κάτι και στη συνέχεια θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Ο λόγος που αναιρέσαμε τις αποφάσεις μας είναι επειδή ο υπουργός Παιδείας μας έχει δώσει το λόγο του ότι θα μεταφέρει τις απόψεις μας και θα προσπαθήσει να δει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ελαφρυντικό σε κάποια σημεία. Όταν δούμε το αποτέλεσμα, αναλόγως θα αποφασίσουμε. Στόχος μας είναι να παραμείνουν στα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή», εξήγησε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αννίτα Ταλιώτου, η οποία ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει μέχρι στιγμής είναι προσωρινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χοντραίνουν οι αντιδράσεις... Εκρηκτικός μηχανισμός στο Υπ. Παιδείας της Λεμεσού 

Δειτε Επισης

Τι αλλάζει για τους πιστοποιούντες υπαλλήλους-Φωνάζουν για τις αλλαγές, επιχειρεί να βάλει τάξη το ΥΠΕΣ
Έρχονται και άλλες μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος-Διακανονισμοί για όσους αδυνατούν
Διπλασιάστηκε ο αριθμός πολεοδομικών αιτήσεων την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου
Ικανοποίηση ΠΟΕΔ για νέες μόνιμες οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Συζήτηση για διατήρηση σκύλων σε αυλές και κλουβιά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος
Το Forbes διαφημίζει πώληση ακινήτων στην Κερύνεια, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ
«Μερικώς παγοποιημένα» τα έργα στον Ακάμα-Εξετάζεται πιθανή σύγκρουση συμφερόντων
Για ε/κ λόμπι ενάντια στις αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα έκανε λόγο ο Ουστέλ
Στο τελικό στάδιο μελέτη για μεταφορά ηλεκτρισμού από Τουρκία στα κατεχόμενα
Προς οριστικοποίηση η συμφωνία για χαμηλόμισθους υποστηρίζουν οι συντεχνίες