Ριζότο με ψητή κολοκύθα, μπέικον και φέτα
06:55 - 03 Νοεμβρίου 2021
Τολμηρό… ριζότο!
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κολοκύθα, σε κομμάτια 1.5 εκ.
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 2 πρέζες πιπέρι
- 175 γρ. φέτα, σε μικρά κομμάτια 1 εκ.
- 120 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στη μέση 1 σκελίδα σκόρδο
- 150 γρ. μπέικον, σε λωρίδες
- 350 γρ. ρύζι για ριζότο (π.χ. Αρμπόριο)
- 100 γρ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. σπιτική πάστα ζωμού λαχανικών
- 900 γρ. νερό
- 80 γρ. μικρά φύλλα σπανάκι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- πινέλο ζαχαροπλαστικής
- πιρούνι
- βαθουλή πιατέλα
- 2 ταψιά φούρνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C.
Βήμα 2
Απλώστε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα ταψί φούρνου με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής. Τοποθετήστε πάνω 500 γρ. κολοκύθας σε κομμάτια 1.5 εκ. και αλείψτε τα με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Ραντίστε με 1 / κουταλάκι αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και ψήστε για 20 λεπτά (2002 °C) να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Εν τω μεταξύ, απλώστε 175 γρ. φέτα σε κομματάκια 1 εκ. σε ένα 2ο ταψί φούρνου και βάλτε στο φούρνο 10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο της κολοκύθας.
Βήμα 3
Βάλτε στον κάδο 120 γρ. κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 1 σκελίδα σκόρδο, 150 γρ. μπέικον σε λωρίδες, τα υπόλοιπα 40 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 4
Στη συνέχεια, σοτάρετε 5 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ ταχύτητα 1.
Βήμα 5
Προσθέστε 350 γρ. ρύζι για ριζότο, 100 γρ. λευκό κρασί και σοτάρετε χωρίς τη μεζούρα 3 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ ταχύτητα 1.
Βήμα 6
Προσθέστε 2 κουταλιές πάστα ζωμού λαχανικών, 900 γρ. νερό, το υπόλοιπο 1 /2 κουταλάκι αλάτι, καθαρίστε τον πάτο του κάδου με τη σπάτουλα για να ξεκολλήσει το ρύζι και μαγειρέψτε με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας, 15 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Εν τω μεταξύ, μεταφέρετε την ψημένη κολοκύθα σε μια βαθουλή πιατέλα και λιώστε με ένα πιρούνι. Προσθέστε 80 γρ. μικρά φύλλα σπανάκι, αναμείξτε και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 7
Μεταφέρετε το ριζότο στην πιατέλα με την κολοκύθα και το σπανάκι που έχετε αφήσει στην άκρη, προσθέστε την ψημένη φέτα και ανακατέψτε ελαφρά με τη σπάτουλα. Αφήστε 10-15 λεπτά να απορροφήσει τα υγρά, ραντίστε με την υπόλοιπη 1 πρέζα πιπέρι και σερβίρετε αμέσως
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές