Υπέρ της σύναψης διεθνούς συμφωνίας για παγκόσμια ετοιμότητα κατά πανδημιών ο Μισέλ

Τη στήριξή του στη σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης ή άλλου νομικά δεσμευτικού μέσου για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ετοιμότητας κατά των πανδημιών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε παρέμβασή του κατά την έκτακτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, με αντικείμενο την ανάπτυξη διεθνούς συμφωνίας για το θέμα αυτό.

Ο κ. Μισέλ επεσήμανε πως αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που συγκαλείται έκτακτη συνάντηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (World Health Assembly - WHA, το σώμα λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και εξέφρασε την ελπίδα πως «σήμερα θα γράψουμε ιστορία».

Όπως είπε ο κ. Μισέλ, «έχουμε συλλογική ευθύνη να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε άλλη πανδημία να μας βρει απροετοίμαστους, χωρίς συντονισμό ή να ενεργούμε μεμονωμένα» και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της συνόδου είναι «ζωτικής σημασίας για για το πώς η παγκόσμια κοινότητα θα συνεργάζεται στο μέλλον, και στο πώς θα διασφαλίζεται η πρόληψη, προετοιμασία, εντοπισμός και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών απειλών.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς και άλλους ηγέτες για το ότι έδειξαν σε όλους, πολιτικούς ηγέτες και ηγέτες διεθνών οργανισμών, «ότι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των παγκόσμιων προσπαθειών».

Είναι ώρα, υπογράμμισε, για την WHA να βρει βιώσιμες λύσεις, και κάλεσε όλους να εγγυηθούν πως αν ξεσπάσει νέα πανδημία, θα υπάρχουν τα απαραίτητα εμβόλια και άλλα αντίμετρα.

Τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ύπαρξη των ανισοτήτων που εντοπίσαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε και σε μελλοντικές πανδημίες».

Αναφέρθηκε ακόμα στην αρχή προσέγγισης της υγείας μέσω του φακού του One Health για συνεκτική αντιμετώπιση των υγειονομικών θεμάτων σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η επιστημονική κοινότητα, πρόσθεσε, αναμένει πως το 70% των πανδημιών στο μέλλον θα είναι ζωονοσογόνες (μεταδίδονται δηλαδή μεταξύ ανθρώπων και των άλλων ζώων), και για αυτό είναι πλέον αναγκαίο να αποκτήσουμε καλύτερη αντίληψη του πώς συνδέονται η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και η υγεία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Θα αποποιηθώ τη σύνταξη δημάρχου αν εκλεγώ
Συνεχίζεται η ανέγερση «προεδρικού συγκροτήματος» στα κατεχόμενα
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έρχιουρμαν: Η ομοσπονδία και όχι η «επιτροπή» θα λύσει το περιουσιακό πρόβλημα
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι, σοβαρά τραυματίες δύο αστυνομικοί από την επίθεση με σπαθί κατάνα στο Λονδίνο
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα