Ψωμί με αρωματική παρμεζάνα & ντιπ βαλσάμικου
06:55 - 28 Νοεμβρίου 2021
Ένα ασυνήθιστο ψωμί και το ταιριαστό ντιπ του!
ΥΛΙΚΑ
Αρωματική παρμεζάνα
- 100 γρ. τυρί παρμεζάνα, σε κομμάτια ή 50 γρ. τυρί ένταμ και 50 γρ. αναρή ξηρή, σε κομμάτια
- 40 γρ. ψωμί (1 φέτα), κομμένη στα 4
- 2 κλωνάρια δυόσμο (μόνο τα φύλλα)
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
- 2 κλωνάρια βασιλικό (μόνο τα φύλλα)
- 5 κλωνάρια μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
Ψωμί
- 320 γρ. νερό
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 3 κ.γλ. μαγιά (1 φακελάκι)
- 550 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- Ντιπ βαλσάμικου με νιφάδες τσίλι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. βαλσαμικό ξίδι
- 1 κοφτό κ.γλ. νιφάδες τσίλι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- ταψί πίτσας
- αντικολλητικό χαρτί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρωματική παρμεζάνα
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 100 γρ. τυρί παρμεζάνα και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.
Βήμα 2
Προσθέστε 40 γρ. ψωμί, 2 κλωνάρια φύλλα δυόσμο, 2 κλωνάρια φύλλα δεντρολίβανο, 2 -3 κλωνάρια φύλλα θυμάρι, 2 κλωνάρια φύλλα βασιλικό, 5 κλωνάρια φύλλα μαϊντανό και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Ψωμί
Βήμα 1
Καλύψτε ένα ταψί πίτσας με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 320 γρ. νερό, 20 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 3 κουταλάκια ξηρή μαγιά και ζεστάνετε 2 λεπτά/37°C/ ταχύτητα 3.
Βήμα 3
Προσθέστε 550 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 1 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6
Βήμα 4
Στη συνέχεια, ζυμώστε 3 λεπτά/ταχύτητα στάχυ, χωρίς τη μεζούρα.
Βήμα 5
Απλώστε τη ζύμη στο ταψί που έχετε ετοιμάσει, αλείψτε με τα υπόλοιπα 10 γρ. ελαιόλαδο, καλύψτε με το μείγμα αρωματικής παρμεζάνας, καλύψτε με ελαφρά βρεγμένη πετσέτα κουζίνας και αφήστε περίπου 40 λεπτά να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Βήμα 6
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C.
Βήμα 7
Βάλτε το ταψί στο φούρνο (220°C) και ψήστε για περίπου 15 λεπτά. Μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Εν τω μεταξύ φτιάξτε το ντιπ βαλσάμικου με νιφάδες τσίλι.
Ντιπ βαλσάμικου με νιφάδες τσίλι
Βήμα 1
Βάλτε ένα μικρό μπολ στο πώμα του κάδου και ζυγίστε μέσα 40 γρ. βαλσαμικό ξίδι, 20 γρ. ελαιόλαδο, 1 κοφτό κουταλάκι νιφάδες τσίλι και αναμείξτε καλά. Κόψτε το ψωμί σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε με το ντιπ
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές