Το νέο κύμα οργής για τα μέτρα, τα σχέδια των γονιών και στο βάθος… Μποτσουάνα

Την ώρα που η βαριά σκιά της μετάλλαξης από τη Μποτσουάνα, έχει καλύψει το παγκόσμιο με νέα αβεβαιότητα, με την ΕΕ σε κατάσταση πανικού να προσπαθεί από τη μία να αποκωδικοποιήσει το νέο στέλεχος και από την άλλη να βρει τρόπους αναχαίτισης του νέου σαρωτικού κύματος της Δέλτα, στην Κύπρο τις συζητήσεις συνεχίζουν να μονοπωλούν τα κυβερνητικά μέτρα, που εξαγγέλθηκαν την Τετάρτη. Μέτρα, που δέχονται πυρά από παντού, με γονείς παιδιών Δημοτικών σχολείων, να ετοιμάζουν ποικίλους τρόπους αντίδρασης.

Κάποιοι μάλιστα, διαμηνύουν πως δεν θα πάρουν τα παιδιά τους σχολείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σύνδεσμος γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ασγάτας, Βάσας και Σανίδας, που κάλεσε τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο τη Δευτέρα. Επίσης ο Σύνδεσμος Γονέων Δερύνειας, θα κάνει διαμαρτυρία τη Δευτέρα στις 7:30, με τις πληροφορίες να φέρουν κι άλλους να προβαίνουν σε ανάλογες κινήσεις.

Παράλληλα ο σύνδεσμος Ενωμένοι Γονείς, που κάλεσε τους γονείς σε ανυπακοή των μέτρων, μαζί με πολίτες που αντιτίθενται στον εμβολιασμό διοργανώνουν νέες διαμαρτυρίες.

Κι όλα αυτά, εν αναμονή της επίσημης απόφασης των οργανωμένων γονέων, στις τάξεις των οποίων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, αναμένει τις απόψεις όλων των συνδέσμων παγκύπρια, προκειμένου να αποφασίσει πώς θα πορευθεί. Σημειώνεται ότι ήδη έχει διαρρεύσει η απόφαση των οργανωμένων γονέων της Λεμεσού, οι οποίοι ζητούν όπως καταστούν προαιρετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις μάσκες και τα rapid τεστ στα Δημοτικά.

«Αναμένουμε από τις ομοσπονδίες μας να τοποθετηθούν. Ήδη δύο έχουν τοποθετηθεί και περιμένουμε άλλες τρεις. Έχουμε αντιδράσεις από αρκετούς γονείς, που θέλουν να λάβουμε μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις. Εμείς οφείλουμε να ακούσουμε τα μέλη μας», ανέφερε στον REPORTER o Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σωτήρης Χριστοφή.

Υπέδειξε ακόμη πως, υπάρχουν και στη Συνομοσπονδία πληροφορίες πως κάποιοι γονείς, δεν θα πάρουν τη Δευτέρα τα παιδιά τους σχολείο. «Εμείς, μέχρι τότε θα λάβουμε και τις δικές μας αποφάσεις. Έχουμε ζητήσει και συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και περιμένουμε να μας απαντήσουν», είπε ο κ. Χριστοφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γονείς έτοιμοι να εκραγούν και διχασμός για τα μέτρα-«Άρχισαν ήδη οι απειλές»

«Θα ενημερώνεται η Αστυνομία»

Αναβρασμός υπάρχει ωστόσο και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, αφού θεωρούν πως θα βρεθούν στη μέση αυτής της αντιπαράθεσης. Ήδη γονείς προειδοποίησαν Διευθύνσεις σχολείων πως δεν θα δεχθούν να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα παιδιά τους.

«Η ενημέρωση που έχουμε προφορικά, χωρίς να έχουν δοθεί οδηγίες, είναι ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στα παιδιά αν δεν έχουν μαζί τους rapid ή μάσκα. Θα ενημερώνονται οι γονείς και αν δεν έρθουν οι γονείς, θα ενημερώνεται η Αστυνομία», ανέφερε  αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης

Οι… εξαιρέσεις που εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες εστίασης

Εν τω μεταξύ το διάταγμα του υπουργού Υγείας, που παρείχε εξαίρεση στους χώρους εστίασης ξενοδοχείων για τους ανεμβολίαστους που θα διαμένουν σε αυτά, προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες εστίασης.

«Για μας, χωρίς να θέλουμε να πλήξουμε τους ξενοδόχους που και οι ίδιοι θα αντιδρούσαν εάν ήταν στη θέση μας, είναι αδιαπραγμάτευτο πως πρέπει να ισχύει για όλους το ίδιο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ, Φάνος Λεβέντης, σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα θα έχουν συνάντηση και με τον υπουργό Υγείας, για να θέσουν ενώπιόν του τα αιτήματά τους.

Ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν πολλές παροδοξότητες στα μέτρα. «Όλοι οι εργαζόμενοι σε οποιοδήποτε κλάδο, ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα των νοσοκομείων, μπορούν να εργάζονται με τεστ, αλλά εάν θέλουν μετά να πιουν ένα καφέ πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Ακόμα, ένας εργαζόμενος σε καφετέρια μπορεί να εργάζεται με τεστ, αν θέλει όμως να πιει μετά ένα καφέ πρέπει να είναι εμβολιασμένος. Είναι ξεκάθαρο, ότι μέσω μας, ασκείται ένας μοχλός πίεσης για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί».

Επανέλαβε ακόμη την προειδοποίηση του ΠΑΣΥΚΑ, ότι εάν δεν τροποποιηθούν τα μέτρα, τότε οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής θα αποφασίσουν τρόπους αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα του υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα

Αντιδράσεις και από εμβολιασμένους

Στο χορό των αντιδράσεων πάντως, εκτός από τους ανεμβολίαστους πολίτες μπήκαν και εμβολιασμένοι, μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας για τα νέα μέτρα. Κι αυτό επειδή όσοι επιλέξουν να μην λάβουν ενισχυτική δόση, θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος για rapid τεστ 48 ωρών, μετά τη λήξη του SafePass τους.

Παράπονα για αυτή την απόφαση δέχθηκε το Υπουργείο Υγείας, ενώ οι διαμαρτυρίες είναι σφοδρές μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σημειώνεται πως η απόφαση για τη λήξη του SafePass επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, θα βρεθεί στον αέρα εάν περάσει η πρόταση της Κομισιόν για να μπει αντίστοιχη πρόνοια, αλλά περιθώριο εννέα μηνών, στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για ταξίδια. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή το λογισμικό είναι το ίδιο, το πιο πιθανόν είναι να ακολουθήσει και η Κύπρος αυτή την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πού μπαίνουν και πού όχι οι ανεμβολίαστοι, τι ισχύει για παιδιά και SafePass

Το μεγάλο ερωτηματικό

Το Υπουργείο Υγείας, πάντως δέχεται κριτική για τα μέτρα και σε ένα άλλο επίπεδο, με μέλη της επιστημονικής κοινότητας, να παραπέμπουν στα παραδείγματα άλλων χωρών και να εκφράζουν φόβους, πως δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς την ανακοπή του πέμπτου κύματος και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν παρεμβάσεις σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επιπρόσθετα τα μέτρα δεν έχουν άμεση ισχύ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η επιδημιολογική εικόνα, όλοι οι δείκτες της οποίας έχουν επιδεινωθεί. Εκτός από την αύξηση κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας, πολύ ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R), είναι πλέον πάνω από το όριο ασφαλείας που είναι το 1.

Προβληματισμό προκαλεί και η χρησιμότητα του μέτρου των Self Test, που θα διενεργούνται στο σπίτι από τους πολίτες, αφού θα επαφίεται στην κρίση του καθενός εάν θα δηλωθεί ως θετικό κρούσμα, ενώ στις μονάδες δειγματοληψίας δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Και στο βάθος η Όμικρον

Κι όλα αυτά την ώρα που στο Υπουργείο Υγείας, έχει σημάνει όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, συναγερμός για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 Β.1.1.529 που εντοπίστηκε αρχικά στη Μποτσουάνα και ονομάστηκε από τον ΠΟΥ Όμικρον.

Έπειτα από πολύωρες συσκέψεις και τη σύσταση της Κομισιόν, η Κύπρος έκλεισε σύνορα με 8 αφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα) και αποφασίστηκε ότι όσοι κύπριοι ή μόνιμοι κάτοικοι έρχονται από αυτές να μπαίνουν σε καραντίνα.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, πως, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού στην Κύπρο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τη δυνατότητα αλληλούχισης και ανάλυσης δειγμάτων, καθώς αυτή, διενεργείται σε συνεργασία με εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο στην Κύπρο, και το Ερευνητικό εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αυτές τις οκτώ χώρες κλείνει σύνορα η Κύπρος-Ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα

Γιατί ανησυχεί η νέα μετάλλαξη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος, ότι η Όμικρον προκάλεσε πανικό στις πλείστες Κυβερνήσεις κρατών ανά το παγκόσμιο όσο και τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, με τον ΠΟΥ να δηλώνει το βράδυ της Παρασκευής πως οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές ανησυχίας.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε την Τρίτη και εκτιμάται πως είναι ιδιαίτερα μολυσματική, γιατί ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις. Ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με βρετανικό Guardian, δημιουργεί φόβους ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό ενδέχεται να μην ταιριάζουν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Ήδη έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα της Όμικρον σε αφρικανικές χώρες, ενώ το Βέλγιο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που ανακοίνωσε κρούσμα από το συγκεκριμένο στέλεχος. Το πρώτο κρούσματα ανακοίνωσε και το γειτονικό μας Ισραήλ.

Δείγμα της αναστάτωσης που προκλήθηκε, είναι και το γεγονός, ότι προκλήθηκε την Παρασκευή ελεύθερη πτώση στις διεθνείς χρηματηστηριακές αγορές, με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει βουτιά 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Φεβρουάριο αρχίζουν οι εγγραφές 2025-2026 για Α΄τάξη Γυμνασίου
Ψάχνουν από που προέρχονται τα λύματα στο Βατί οι αρμόδιοι-«Σημειακές και περιορισμένες απορρίψεις»
Με 9/10 αξιολογήθηκε η ενδονοσοκομειακή φροντίδα από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ
Σε πέντε πυλώνες το Σχέδιο Δράσης για τη νέα Στρατηγική για τη Βία στα σχολεία
Άμεσα μέτρα για επιβολή νομοθεσίας για κακοποιήσεις ζώων ζητά η Επίτροπος
Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο Πάφου παρά το τεχνικό πρόβλημα
Προβληματισμούς στους μπανανοκαλλιεργητές για τη βλάβη στον Μαυροκόλυμπο-Σύσκεψη στο δήμο Ακάμα
Οι διευκολύνσεις του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας-Όσα αλλάζουν
Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης του πυρήνα Κοίλης-«Μεγαλύτερο πρόβλημα η αστυφυλία»