Αυτό είναι το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο

Για το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου, που θα φθάσει στις 2 Δεκεμβρίου στην Κύπρο και θα παραμείνει μέχρι την επόμενη μέρα, ενημέρωσε η Προεδρία.

Σε ενημέρωση αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, προέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

Ο κ. Πελεκάνος, αφού ανέφερε ότι «όσον αφορά τα ΜΜΕ, το ΓΤΠ θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε για τα ΜΜΕ», είπε ότι «η άφιξη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα γίνει την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου το πρωί και η αναχώρηση του στις 4 Δεκεμβρίου το πρωί».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, μια επίσκεψη που αποδεικνύει και τις στενές σχέσεις που διατηρούν η Κυπριακή Δημοκρατία με το Βατικανό. Στην Κύπρο έχουμε αρκετές χιλιάδες καθολικούς που ζουν στο νησί ανάμεσα σε 1 δις 400 εκ πιστούς σε δεκάδες κράτη ανά το παγκόσμιο».

Σημείωσε επίσης ότι «η εκμίσθωση της γης για την ανέγερση της Πρεσβείας του Βατικανού στη Λευκωσία αποτελεί μια απόδειξη της πρόθεσης και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Βεβαίως στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα απονεμηθούν οι δέουσες τιμές ως αρχηγός κράτους».

Όσον αφορά την ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου με τον Πάπα Φραγκίσκο, συνέχισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, τόσο για τον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ αλλά και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και στην Καρπασία με την παραχώρηση γης στον κατοχικό στρατό».

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται τα περιφερειακά θέματα, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία πάντα με άλλα γειτονικά κράτη και με την Ελλάδα, για την προαγωγή της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, όπως η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και η περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί η Αγία Έδρα.

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, θα συζητηθεί η πρόθεση της Αγίας Έδρας και του Πάπα Φραγκίσκου για τη μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών στο Βατικανό. Πρόκειται για μια πράξη που αποδεικνύει την αλληλεγγύη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, μια πράξη που επιβεβαιώνει ότι το Βατικανό αναγνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη για ένα δίκαιο διαμοιρασμό μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, έτσι ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα στις χώρες πρώτης γραμμής.

Επίσης, είπε ο κ. Πελεκάνος, «θα συζητηθεί το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, θέματα που αφορούν την εμπορία προσώπων και η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση και διασφάλιση τους, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων και το θέμα της Σύμβασης της Λευκωσίας, ο διαθρησκευτικός διάλογος, η ανάγκη σεβασμού όλων των θρησκειών και η ανάγκη προστασίας όλων των πιστών ανεξαρτήτου θρησκείας».

Τέλος, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και άλλες επιπτώσεις που φέρνει η πανδημία, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως «θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Βατικανό κ. Γιώργο Πουλλίδη για την άψογη συνεργασία που είχε με το Γραφείο μας ώστε να μπορέσει η όλη επίσκεψη να διεξαχθεί κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

Το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου

15.00 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Επίσημη Υποδοχή από την Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο

16.00 Συνάντηση με Ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα, στον Καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία.  Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο

17.15 Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

17.30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

18.00 Συνάντηση με εκπροσώπους αρχών της ΚΔ, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα. Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον ΠτΔ, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία

20.30 Δείπνο που θα παραθέσει ο ΠτΔ στην Παπική Αντιπροσωπεία, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου

08.30 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Λευκωσία

09.00 Συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, Λευκωσία. Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο

10.00 Θεία Λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ, Λευκωσία.

Ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο Διάθεση εισιτηρίων εισόδου

cypruspapalvisit.info

16.00 Οικουμενική Προσευχή με μετανάστες στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία. Προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο

Η ατζέντα των συναντήσεων του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας, θα εμπεριέχει εξελίξεις στο Κυπριακό, περιφερειακά θέματα, περιβάλλον - Πρωτοβουλία ΠτΔ για τη Μεσόγειο, μεταναστευτικό, αγνοούμενοι, ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία πολιτιστικής κληρονομίας διαθρησκευτικός διάλογος, COVID-19 και εμπορία προσώπων.

Δειτε Επισης

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Άστεγος το θύμα της επίθεσης στη Λεμεσό-Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας
ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός στο Τελ Αβίβ-Η Χαμάς εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση
Οι παραλίες για ΑμεΑ από τον Πρωταρά μέχρι την Πάφο-«Απαράδεκτο να παίζουν παιδιά στις ράμπες»
Καταγγέλλει τη λειτουργία πέραν των 250 κουζινών «φάντασμα» ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής
Κατήγγειλε επίθεση στο σπίτι του και του πέρασαν χειροπέδες για μαχαιρώματα δύο νεαρών
Εμπρησμός τα ξημερώματα στον ιππόδρομο Λευκωσίας-Πυρπόλησαν πύργο μετάδοσης
Κ. Ιωάννου: Ο ΠτΔ εργάζεται με επιμονή για επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό
Στους 27 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε λούνα παρκ στην Ινδία-Τα τέσσερα παιδιά (pics)
Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδία-Νεκρά έξι νεογέννητα μετά από πυρκαγιά σε νοσοκομείο