Ο στόχος των μέτρων, οι φωνές για τα παιδιά και το ολικό… μπλόκο ανεμβολίαστων
06:53 - 25 Νοεμβρίου 2021
Έντονες αντιδράσεις και φωνές, κυρίως για τις πρόνοιες που αφορούν στα παιδιά αλλά και στους ανεμβολίαστους πολίτες, προκάλεσε το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, με στόχο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και μπει φραγμός στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας προκειμένου να μην χρειαστούν μέτρα, που να κλείνουν την οικονομία. Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες, θα σφίξει ακόμη περισσότερο αφού πέραν της απαγόρευσης εισόδου σε αρκετούς χώρους, θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid τεστ κάθε 48 ώρες.
Αν και το στίγμα των προθέσεών της το έδωσε εδώ και μέρες η Κυβέρνηση, διά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν σε κάποιους έκπληξη, με τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης να είναι έξαλλοι, αφού θεωρούν ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε λουκέτο επιχειρήσεις και δη αυτές που εργάζονται με οικογένειες και παιδιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα-SafePass για παιδιά 6+, κόκκινο σε ανεμβολίαστους
Γονείς προειδοποιούν με μέτρα
Οι πιο σφοδρές αντιδράσεις, προέρχονται από μερίδα γονέων, που διαμηνύουν μάλιστα πως θα προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα, λόγω του ότι από τη Δευτέρα θα οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass με rapid test μίας εβδομάδας, όλα τα παιδιά άνω των έξι ετών, στα οποία καθίσταται ταυτόχρονα υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα. Διευκρινίστηκε ωστόσο, πως τα παιδιά κάτω των 12 ετών, εξαιρούνται από το μπλόκο που τίθεται σε ανεμβολίαστους. Θα μπορούν δηλαδή με SafePass να μπαίνουν σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, κινηματογράφους, θέατρα, αμφιθέατρα, αίθουσες θεαμάτων και χώρους εστίασης.
Νέα δεδομένα για τη συνέχεια πάντως, θα φέρει η απόφαση για εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, που αναμένεται εντός της ημέρας από τον ΕΜΑ. Σε σύσκεψή της την Τετάρτη, η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε ομόφωνα πως θα ακολουθήσει τη σύσταση του ΕΜΑ και έτσι θα αρχίσουν εμβολιασμοί και για αυτές τις ηλικίες.
Σημειώνεται ότι από τις 29 Νοεμβρίου, ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.
Η Κυβέρνηση, θεωρεί πως με αυτά τα μέτρα θα αποφευχθεί το κλείσιμο σχολικών μονάδων και θα μπει φρένο στη μετάδοση στους παιδικούς πληθυσμούς, που έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα.
«Δεν μπορούμε να έχουμε το 30% των κρουσμάτων σε παιδιά και προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης τονίζοντας πως ήταν αναγκαία τα μέτρα. «Δεν πρέπει να λένε οι γονείς ότι στοχοποιούνται τα παιδιά», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με SafePass όλες οι δραστηριότητες των παιδιών-Από... Scan οι 14 ετών και άνω
Περιορισμοί με… δόσεις στους ανεμβολίαστους
Το άλλο μεγάλο μέτωπο που άνοιξε, είναι με τους πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν, που πνέουν μένεα κατά των μέτρων, αφού όσα ανακοινώθηκαν ήταν αυστηρότερα από όσα διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες. Από την 1η Δεκεμβρίου οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει για σκοπούς SafePass, να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή rapid τεστ με ισχύ 48 ωρών. Εξάλλου, από τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης (σ.σ ισχύει για άτομα 12 ετών και άνω).
Επιπτώσεις θα έχουν και όσοι αποφασίσουν να μην προχωρήσουν σε ενισχυτική δόση, αφού από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
Σκοπός αυτών των μέτρων, είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού το επόμενο διάστημα.
Το ζητούμενο από τα νέα μέτρα
Το ζητούμενο από τα νέα μέτρα, είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κλείσιμο επιχειρήσεων ή ακόμα και ένα ολικό lockdown, που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία.
«Θεωρώ ότι είναι το καλύτερο που μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή για να αποφευχθούν τα πιο σοβαρά μέτρα» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης σημειώνοντας πως η ελπίδα είναι να υπάρχει επίπτωση στον αριθμό των κρουσμάτων. «Ο στόχος των μέτρων είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μην έχουμε επιδείνωση», υπέδειξε.
Κληθείς να απαντήσει εάν σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση τα επόμενα εικοσιτετράωρα, οι επιστήμονες στη συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Υγείας, θα προτείνουν νέα μέτρα, ανέφερε «πως αυτά τα μέτρα μόλις αποφασίστηκαν. Πρέπει να τους δοθεί χρόνος, για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν».
Το απευκταίο σενάριο, που ουδείς θέλει να σκέφτεται αυτή τη στιγμή, είναι να σημειωθεί, όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, νέα απότομη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, κάτι που θα φέρει στο τραπέζι νέα μέτρα. Η μεγάλη έγνοια είναι για την κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου τις τελευταίες ημέρες, οι εισαγωγές ασθενών με covid, είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθουν σε τριψήφιο αριθμό οι νοσηλείες ασθενών που προσβλήθηκαν από τη νόσο, σε μία περίοδο όπου οι πληρότητες των νοσοκομείο είναι πολύ μεγάλες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Με SafePass στους κλειστούς χώρους τα παιδιά κάτω των 12 ετών-Όλες οι διευκρινίσεις
- Έρχονται εμβολιασμοί παιδιών 5 με 11 ετών-Ναι από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή
- Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη