«Εντατικοποίηση των προσπαθειών για καταπολέμηση των στερεότυπων που συντηρούν το κύκλο σιωπής»

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας υπενθυμίζει και φέτος ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρεμποδίζει την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη.

Σημειώνει ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρά τις αυξημένες προσπάθειες εξάλειψης αυτού του φαινομένου δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα οι γυναίκες και τα κορίτσια διεθνώς εκτίθενται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο βίας λόγω του φύλου τους από ό,τι οι άνδρες.

«Η πανδημία δε του COVID-19 η οποία μαστίζει την ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια επέτεινε αυτή την διαχρονικά άνιση σχέση ανδρών και γυναικών η οποία σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, αντανακλάται μέσα από την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στις περιόδους αυξημένου περιορισμού», προσθέτει.

Επισημαίνει ότι ο ρόλος του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαχρονικά παρεμβαίνει με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και συνέβαλε στην ανάδειξη της ανάγκης υπογραφής, κύρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, λέει ότι συνέβαλε στην προώθηση της ετοιμασίας και εφαρμογής πρωτοκόλλων δράσης όπως το πρωτόκολλο χειρισμού βιασμού από τα κρατικά νοσηλευτήρια, αξιολόγησης κινδύνου κυρίως από την Αστυνομία και διατμηματικής συνεργασίας και στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης στο τομέα της εργασίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ακόμη, αναφέρεται στην ενθάρρυνση των γυναικών να προβαίνουν σε καταγγελίες για περιστατικά βίας εναντίον τους.

Ασφαλώς, αναφέρει η Επίτροπος, η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», ενός διεπιστημονικού κέντρου φιλικού προς τις γυναίκες θύματα βίας.

Εντούτοις σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως η σεξουαλική βία και η εμπορία προσώπων, καθώς επίσης η εξάλειψη της αδυναμίας που παρατηρείται στους μηχανισμούς έγκαιρης και αποτελεσματικής διατμηματικής συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, σημειώνει.

«Χρειάζεται συνεπώς εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη καταπολέμηση των στερεότυπων που συντηρούν το κύκλο της σιωπής, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών για να μπορούν να ζητούν βοήθεια με ασφαλή τρόπο, να λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη, αλλά και κοινωνική, αστυνομική και ένδικη προστασία», προσθέτει.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η βία δεν έχει θέση στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες  και δεν πρέπει να μένει για κανένα λόγο πίσω από κλειστές πόρτες.

«Ας σπάσουμε λοιπόν όχι μόνο την σιωπή αλλά κάθε εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά μας και φράσσει τον δρόμο για τον απαρέγκλιτο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει δολοφονία πίσω από το θάνατο Ε/κ στη Λεμεσό η Αστυνομία-Ανακρίνεται ένα πρόσωπο
Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας-Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Έκαναν βόλτες με 285 αμπούλες με laughing gas στο όχημά τους δύο νεαροί, θετικός στο νάρκοτεστ ο οδηγός
Στο Μακάρειο η ανήλικη που παρασύρθηκε από λεωφορείο την ώρα που βρισκόταν σε διάβαση πεζών
Έπιασε τιμόνι μεθυσμένη και προκάλεσε τροχαίο 45χρονη στη Λακατάμια-Της πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Οδηγούσε με πενταπλάσια ποσότητα αλκοόλης και αρνήθηκε τον έλεγχο-Συνελήφθη 26χρονος
Πλησιάζει το τέλος των τριψήφιων πινακίδων-Μέχρι το 2036 αναμένεται να μπουν σε νέα εποχή
Άλλαξαν απόφαση για τη νέα κάρτα φιλάθλου-Ανακοινώνεται μετά τον τελικό κυπέλλου, τι ισχύει με τα διαρκείας
Με αυξημένη σφοδρότητα επέστρεψαν στην ΕΔΕΚ τα πάθη του παρελθόντος-Ξεκαθαρίζουν οι υποψήφιοι
Συστάθηκε και πιάνει δουλειά η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις λαϊκές-Οι προτεραιότητες που τέθηκαν